Sıcak kompres Temiz bir bezi sıcak suya batırın ve günde 3-5 defa, her seferinde 10-15 dakika olmak üzere göz kapağınıza tutun. Sık sık sıcak suya batırarak bezin sıcak kalmasını sağlayın. Şalazyon vakalarında, bu sıcak kompres tıkalı yağ bezinin açılmasına ve boşalmasına yardımcı olur.
Arpacık boşaltılır; göz hekimi tarafından yapılmalıdır. Arpacık ucuna küçük bir kesi yapılır ve arpacığa bastırılarak iltihabın akması sağlanır. Kesinlikle kendiniz yapmamalısınız, aksi takdirde enfeksiyonun göz kapağına yayılmasına sebep olabilirsiniz.
Ellerinizi yıkadıktan sonra temiz bir havlu ya da bezi ılık suya bastırıp arpacığın üzerinde 5-10 dakika süre ile kompres yapın. •Sonrasında parmağınızı arpacığın üzerinde gezdirerek tıkanmış olan kanalın açılması için hafifçe masaj yapın. Arpacık çıktığında ellerinizi, yüzünüzü ve göz bölgenizi temiz tutun.
Arpacığı kesinlikle sıkmaya ya da patlatmaya çalışmayın, bu durum enfeksiyonun yayılmasına neden olur. Arpacık oluşumunu önlemek için göz hijyeninize dikkat edin. Özellikle yatmadan göz makyajınızı mutlaka temizleyin. Kirli ellerle gözlerinize dokunmayın.
Sıcak pansuman ile yağ bezlerinin uçlarının açılması amaçlanır. Yağ bezleri açılınca içinde bulunan kistik yapı dışarı çıkar ve bu durum tedavinin hızlı olmasını sağlar. Sonrasında göze antibiyotikli damla ve merhemler uygulanır. Arpacık patlayıp iyileşene kadar kontakt lens ve göz makyajı yapmaktan kaçınılmalıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Kirpiğin dip kısmında ya da göz kapağının altında oluşan arpacık, çoğunlukla gözde kaşınma ve batma hissi ile başlar ve bu semptomların ardından 1-2 gün sonra cilt yüzeyinde görünür hâle gelir. Uygun tedavi ile yaklaşık bir hafta içinde iyileşir.
Arpacık bir enfeksiyon olduğundan tedavisinde antibiyotikli krem ve göz damlaları kullanılır. Ancak aynı zamanda yağ bezlerinde tıkanıklık olduğundan bu tıkanıklığın açılması tedaviyi kolaylaştırır. Bu nedenle göz kapağına sıcak kompres uygulamak ve çay pansumanı yapmak tedavide genelde etkilidir.
Deniz tuzu ile ılıman su: Deniz tuzu ve ılık su karışımı, arpacığın temizlenmesine yardımcı olabilir. Bu solüsyonu bir pamuk pedi ile arpacığın üzerine uygulayabilirsiniz. Zeytinyağı ve sarımsak karışımı: Zeytinyağı ve ezilmiş sarımsak karışımı, antienflamatuar özelliklere sahip olabilir.
Şalazyon (Göz Kapağı Kisti) Tedavisi
İlaç tedavisinde göz damlaları ve antibiyotikler kullanılır. Günde 4-5 defa, 10-15 dakika yapılacak olan sıcak kompres ise salgı bezlerinin rahatlamasını sağlar. Sıcak kompres yapıldığı esnada yavaşça göz kapağına masaj da yapılabilir.
Şalazyon ya da arpacık asla patlatılmamalıdır. Eğer kendiliğinden patlarsa mutlaka göz hekimi aranmalıdır. Çünkü içinden yayılan salgı enfeksiyonun daha da yayılmasına sebep olabilir.
Göz kapak iltihabı düzelmiş olsa bile sıcak pansuman, masaj ve temizlik belli aralıklarla yapılmalıdır. Ayrıca omega-3 tüketimi artırılmalı, katı yağ ve margarin türevi zararlı yağları içeren yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Seboreik dermatit ve rozasea gibi cilt hastalıkları varsa bunların tedavisi yapılmalıdır.
Yağ bezeleri zaman içinde kendiliğinden yok olmaz ya da krem ve ilaçlarla tedavi yapılmaz. Bu nedenle, cerrahi yöntemlerle yağ bezeleri alınır. CO2 lazer adı verilen yöntem başta olmak üzere lazer ablasyon yöntemi günümüzde sıklıkla tercih edilen tedavi yöntemleri arasında yer alır.
Doğrudan göze sarımsağın uygulanması gözde yanmaya sebep olacaktır. Aynı zamanda bir pamuk üzerine sıkılmış olan sarımsak suyu yardımı ile sarımsağın faydalarından yararlanabilmenin de mümkün olduğu bilinmektedir. Sarımsak suyu, arpacığın olduğu bölgeye uygulandığı takdirde su kuruyana kadar kişi gözünü açmamalıdır.
Kapaklar, genellikle ilgili bölgede meydana gelen iltihaplanmalar, yaralanmalar, alerjik maddeler ve darbeler sonucu şişer. Sıklıkla soğuk kompres uygulamaları, dinlendirme ve doktor önerisiyle kullanılan damlalar yardımıyla kısa sürede tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.
Göz kapağı iltihaplanması yani arpacık hastalığını teşhis etmek için göz muayenesinin yanı sıra göz kapağı içi muayenesine de ihtiyaç duyulmaktadır. El ve göz yordamı ile yapılacak muayene neticesinde tedavi planlaması yapılır ve ilaç tedavisi ile 1 hafta gibi kısa bir sürede tedavi etkisini gösterir.
Sıcak kompres
Temiz bir bezi sıcak suya batırın ve günde 3-5 defa, her seferinde 10-15 dakika olmak üzere göz kapağınıza tutun. Sık sık sıcak suya batırarak bezin sıcak kalmasını sağlayın. Şalazyon vakalarında, bu sıcak kompres tıkalı yağ bezinin açılmasına ve boşalmasına yardımcı olur.
Cerrahi tedavi uygulanır. Şalazyon çıktığında 1 ayı geçirmeden cerrahiye almak en iyi çözümdür. Cerrahideki amaç şalazyonun yani kistin duvarını çıkarmak ve etrafındaki sağlıklı dokuya zarar vermemektir.
Hordeolum olarak da isimlendirilen arpacık, göz kapağının altındaki bez yapılarında ani olarak ortaya çıkan bakteri kaynaklı bir enfeksiyondur. Sağlık kuruluşlarına yapılan başvurular arasında oldukça sık olarak tespit edilen arpacık, uygun tanı ve tedavi ile 1-2 hafta içerisinde kontrol altına alınabilir.
Göz enfeksiyonu çay pansumanı çoğu kişi tarafından bilinen ve kullanılan bir yöntemdir. Çay yaprakları, göz enfeksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabilecek birçok anti-bakteriyel özellik taşır. Kızarıklığın azaltılmasına ve gözdeki şişliğin inmesine yardımcı olur. En iyi sonuçları elde etmek için siyah çay kullanın.
Blefaritin tedavi edilmesi kişinin arpacık ve şalazyon geliştirme riskini azaltır. IPL ışık ve maske tedavisi arpacıkta 48 saat arayla uygulanır, uygulama sonrası etkisini çok kısa sürede gösterir. Tedavi sonrası şişlik, kızarıklık ve ağrıda azalma görülür.
Bunların yanında mevsimsel alerjiler, göz tansiyonu, göz kuruluğu, göz iltihapları, arpacık ve kirpik iltihapları gibi hastalıkların da göz kanlanmasına neden olduğu bilinen bir gerçektir.
Arpacık neden çıkar, toplumda sıklıkla karşılaşılan arpacık ya da diğer adıyla “it dirseği”, göz kapağı bezlerinde meydana gelen bir enfeksiyondur. Elin sürekli göz ile temas etmesi sebebiyle göze bakteriyel enfeksiyon bulaşması sebebiyle oluşur.
Kirpik dibi iltihabının tedavisinde düzenli olarak günlük sıcaknemli kompresi takiben göz kapağına ve kirpik diplerine yapılan hafif bir ovalama ile kirpik dibinin temizlenmesi önemlidir. Bu sıcak kompres 5 dakika boyunca uygulanmalı ve çam ağacı ekstresi içeren özel şampuanlar ile kirpik dibi temizlenmelidir.
Kirpik dibi iltihabına ne iyi gelir? Yukarıda tedavisini anlattığımız kirpik dibi iltihabında ek olarak yağ salgısını düzenleyen omega-3 iyi gelir, bu amaçla bol omega-3 içeren somon benzeri balıkları tüketmek ya da omega-3 tabletleri almak işe yarar. Ayrıca kirpik dibi temizliği amaçlı ürünlerden yararlanabiliriz.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri