Artvin'de en çok çay, patates, buğday, mısır, arpa, fasülye, soğan, tütün, pirinç,domates,salatalık,karalahana,şalgam,turp ,sarımsak,kabak,patlıcan, yeşil soğan, ıspanak, marul, maydanoz v.b sebze ve tarım ürünleri yetiştirilmektedir.
Durmaz, Artvin ilinde üretilen tarımsal ürünlerin ülke genelindeki payına bakıldığında fındık üretimin % 1,2'sine, yaş çay üretimin % 11,54'üne ev sahipliği yaparak tarımsal faaliyetlerin yürütülmesindeki kısıtları avantaja çevirebilmenin cömertliğini bizlere ziyadesiyle yaşatmaktadır.” dedi.
Bunun üzerine hükümet 4 Kasım 1936'da kabul edilen 2885 Sayılı Kanun ile, merkezi Rize olan Çoruh Vilayeti kaldırıldı. Artvin Merkez, Hopa, Borçka ve Şavşat kazaları ile evvelce Erzurum'a verilmiş Yusufeli Kazası'nı da alarak Artvin olan Çoruh İli teşkilatı kabul edildi.
Hayvancılık faaliyetleri Artvin'imiz için önemli bir yere sahiptir. Büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde; et üretimi, süt ve süt ürünleri üretimi yapılarak Artvin ekonomisine katkılar sağlanmaktadır.
Artvin balı, dut pekmezi, tereyağı, kuzine zeytini, laz böreği, lahana ezmesi, kuymak gibi birçok lezzetli yiyecek ürünleri ile meşhur olmuştur.
İlgili 39 soru bulundu
Artvin, sanayi olanakları az, tarım arazisi sınırlı bir il olduğundan, halkın temel geçim kaynağı hayvancılığa dayalı olan bir ildir. Küçük baş, büyük baş ve kümes hayvancılığı yöre halkının başlıca geçim kaynağı olmuştur. Yörede, çobanlık müessesesi de, usta-çırak ilişkisine dayalı olarak yapılmaktadır.
Artvin Okrugu'nun nüfusu 52.434 kişiden oluşuyordu. Bu nüfusun % 34,5 (17.814 kişi) Gürcü, % 50,3'ü (26.395 kişi) Türk, %14,8'i (7.775 kişi) Ermeni, %0,3 (154 kişi) Kürt, % 0,6'sı (296 kişi) Çingene olarak kaydedilmişti.
Artvin il nüfusunu Gürcüler, Hemşinliler, Türkler ve Lazlar oluşturur. Millî parklarıyla ünlüdür.
Geçmişte Çoroksi, Çorok, Kollehis ve Klarceti, Osmanlı Döneminde ise Livane olarak bilinen Artvin'in bu ismini nereden aldığı ve hangi tarihten itibaren kullanıldığı tam olarak bilinmemektedir. İlk adları Çoruh Irmağı ile ilişkin olduğu anlaşılmaktadır.
Kemalpaşa Plajı - Artvin
35 kilometre kıyı bandı bulunan Arhavi ve Hopa ilçelerinde, yazın deniz turizmi yoğun bir şekilde yaşanmaktadır. Özellikle 2 kilometrelik plajı bulunan Hopa/Kemalpaşa Beldesi'nin, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en güzel plajlarına sahip olması nedeniyle, bir çekim merkezi konumundadır.
Ülkemizde Rize ve Trabzon'dan sonra çay üretiminde önemli bir yere sahip olan Artvin'de, ortalama 100 bin tonluk çay üretimi gerçekleştirilir.
Artvin'in Arhavi açıklarında 3.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi depremin 15.1 km derinlikte olduğunu belirtti. Kandilli Rasathanesi Artvin'in Arhavi açıklarında deprem olduğunu duyurdu. Yapılan açıklamada depremin büyüklüğünün 3.3 olduğu belirtildi.
Türkiye Lazları, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yaşayan yerli bir etnik gruptur. Ağırlıklı olarak Rize'nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı ve Çamlıhemşin ilçelerinde, Artvin'in Arhavi, Hopa, Borçka ve Kemalpaşa ilçelerinde yaşarlar. Ayrıca 93 Harbi sonrasında Marmara bölgesine yerleşen kayda değer bir Laz nüfus bulunmaktadır.
Artvin iline bağlı olan ve nüfus açısından en kalabalık ilçesi Artvin Merkez ilçesidir. Merkez ilçesinin ardından en kalabalık ilçesi Hopa ilçesi gelir. Ayrıca en az nüfusa sahip olan ilçesi ise Artvin Murgul İlçesidir.
Kara hurma, kış meyvesi olarak da bilinir , olağanüstü faydalarından dolayı Homeros destanına bile konu olmuş ve eski yunanca da Tanrı'nın Meyvesi olarak tanımlanmıştır.
Bugün Rize'de yaşayan Hemşinliler içinde Ermenice kelimelerin bulunduğu Türkçeyi, Artvin'de yaşayanlar ise Er-‐ menicenin bir lehçesi olan Homşetma dilini konuşmaktadırlar.
2021 yılında 21.661 ilçe nüfusuyla Artvin ilinin en büyük 4. ilçesidir. 21.661 şehir nüfusu ise Türkiye'de 301. ve Artvin ilinde Artvin ve Hopa'dan sonra en büyük 3. ilçedir. Arhavi nüfusunun büyük bir bölümünü Lazlar oluşturur.
2018 yılı TÜİK verilerine göre Artvin ili nüfusuna kayıtlı olduğu halde Artvin dışında yaşayan nüfusun en fazla bulunduğu şehir Bursa'dır.
Ankara (Rûdaw) – Türkiye'de 2014 yılı itibarıyla 77 milyon 695 bin 904 kişi olan nüfus, 1 milyon 45 bin 149 kişilik artışla 2015 sonunda 78 milyon 741 bin 53 kişiye ulaştı. Kürt illeri içinde en çok nüfusa ise Antep sahip.
Yoğun olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde olmakla birlikte ülkenin diğer tüm bölgelerinde yaşamaktadırlar.
Artvin ili 400 35' ile 410 32' kuzey enlemleri ve 410 07' ile 420 00' doğu boylamları arasında yer alan, 7 367 km2 yüzölçümünde, Karadeniz Bölgesinin bir ilidir. İl alanı Türkiye yüzölçümünün (783.577 km2) % 0.9'u kadardır. Doğusunda Ardahan, güneyinde Erzurum, batısında Rize, Kuzeyinde Gürcistan ile komşudur.
Artvin ve Ardahan Gürcüleri bölgenin yerlileri iken Türkiye'nin diğer bölgelerinde yaşayan Gürcüler ise, Osmanlı sınırları içindeki Gürcü topraklarının 19. yüzyılda Rusların eline geçmesi üzerine, bu bölgeden gerçekleşen göçlerle ortaya çıkmıştır. Bu ikinci grup içinde Müslüman ve Katolik Gürcüler yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri