VIII. yüzyılda Arap edebiyatında doğan aruz, başta İran edebiyatı olmak üzere İslâm edebiyatlarında kullanılmaya başlandı ve İslâmiyet'in ka- bulünden sonra da Türk şiirinde yer aldı.
Aruz ölçüsü bir şiir ölçüsüdür. İlk olarak Arap Edebiyatında kullanılmıştır. Daha sonra İran Edebiyatına geçmiştir. Türk şairleri ise on birinci yüzyıldan sonra kullanmaya başlamıştır.
Aruz bilimini bir öğreti biçiminde ilk olarak ortaya koyan ünlü Arap dil bilimcisi İmam Halil bin Ahmed'dir. Aruz vezni; Arap, Türk, Fars, Kürt, Afgan, Pakistan ve kısmen Hint edebiyatında kullanılmaktadır.
Aruz vezniyle yazılmış bir şiirin dizelerinde hece sayısı bakımından denklik aranmaz. Dize içinde hecelerin açıklık-kapalılık (kısalık-uzunluk) gibi ses değeri bakımından denk olması gerekir. Aruz, Arap edebiyatına ait bir ölçüdür.
edebiyatı nazım şekillerini kullanarak aruz vezni ile yazmıştır. bir mesnevi veya manzum bir roman olarak da kabul edilir. Mehmet Âkif Ersoy, son devirde Türk şiirinde aruzun başarıyla uygulanabileceğini şiirleriyle açıkça göstermiştir. Aruz, Mehmet Âkif'in şiirlerinde Türkçe ile en güzel şekilde bağdaşmıştır.
İlgili 40 soru bulundu
Çocukluğundan itibaren klâsik edebiyat geleneği içerisinde yetişen Mehmet Âkif'in şiirlerinde, şekil açısından eskiye ait pek çok unsur ve özellik bulunur. Şair, bütün şiirlerini divan edebiyatı nazım şekillerin istifade ederek aruz vezni ile yazmıştır.
Mehmed Âkif şiirlerini çoğunlukla kuralsız nazım şekliyle yazmıştır. Vezin olarak yalnız aruzu kullanmış, ama heceye de karşı olmamıştır.
Selis: Halk edebiyatında feilâtün (fâilatün) / feilâtün / feilâtün / feilün yazılan şiirlerdir. Genellikle 19. yy aşıkları tarafından kullanılan selisin en fazla yazılan tipi gazel biçiminde olanıdır. Hece ölçüsünün on beşli kalıbına da uyan selislerin en belirgin özellikleri farklı bir ezgiye sahip olmalıdır.
Bir şiirde aruz ölçüsü olup olmadığını anlamak için hecelerin kısalıklarına ve uzunluklarına bakılır. Hece ölçüsünde 4, 5 hatta 6 tane kısa ya da uzun hece yan yana gelebilir. Buna karşın aruz ölçüsünde kısa hecelerden en fazla iki tane, uzun hecelerden de üç tane kullanılabilir.
İMALE (UZATMA)
İmale aruz terimi olarak, Türkçede uzun ünlü bulunmadığı için kısa okunması gereken hecelerin uzun okunmasına denir. Bu durum aruzda kusur sayılır.
Kaşgarlı Mahmut'un Divanü Lugati't Türk eserindeki şiirler de hece ölçüsüyle yazılmışlardır. Türklerin İslamiyet'i kabulünden sonra divan edebiyatı ve aruz ölçüsünün yaygınlaşması hece ölçüsünün yalnızca tekke ve aşık edebiyatına özgü bir ölçü olmasına yol açtı.
TDK'nın resmi web sitesinde yer alan bilgilere göre: İstiklal Marşı, aruzun feilâtün feilâtün feilâtün feilün kalıbıyla yazılmıştır.
Bunlar: Feûlün, fâilün, mefâîlün, müstef'ilün, fâilâtün, mufâaletün, mütefâilün ve mef 'ûlâtü'dür. Yukarıdaki tef'ile ve vezinlerde de görüldüğü üzere aruz kalıpları, uzun (kapalı) ve kısa (açık) olmak üzere iki tür hece üzerine kurulmuştur ve hâkimiyet bâriz şekilde uzun hecelerdir.
Haşim, Feilâtün feilâtün feilün ve Mef'ûlü mefâilün feûlün kalıplarıyla 5'er; Mefâilün mefâilün mefâilün mefâilün kalıbıyla 2; Müstef'ilün müstef'ilün ve Mefâilün mefâilün feûlün kalıplarıyla da 1'er şiir kaleme almıştır. Ayrıca Haşim'in 9 şiirinde farklı kalıplar birlikte kullanılmıştır.
Hayriyye eseri toplumsal Hicviye olarak da tanımlanmaktadır. Geleceğe öğütler halinde yazılan Hayriyye beyitlerinin sayısı 1665 olarak tarih kayıtlarına geçmiş bulunmaktadır. Feilatün feilatün feilün kalıbıyla Aruz ölçüsünde yazılmış bir eserdir.
Eserin içindeki dörtlükler hece vezniyle yazılmıştır. Çoğu 4+3 duraklı 7 heceli, kimileri ise 4+4 duraklı 8 hecelidir. Beyitlerin çoğu ise aruz vezniyledir.
Eserin genel özellikleri
Mesnevi tarzında ve aruz vezniyle yazılmıştır. Siyasetname türünün Türk edebiyatındaki ilk örneğidir. Eski Türkçe olarak kabul edilen Karahanlı Türkçesi ile yazılmıştır. Nazım birimi beyittir.
Ozan öyküleri, Dede Korkut hikâyeleri ile yetişen atalarımızın aruz ölçüsü/vezni ile şiir yazma tutkusunun çok önceleri başladığı görülüyor. Denildiğine göre ilk büyük edebî yapıtlarımız, Kutadgu Bilig ve Aybe-tül-hakayık bile aruz ölçüsüyle yazılmıştır, bkz.
5 Eser Kutadgu Bilig gibi aruz veznİnin şehname vezni denilen faulün / faulün / faulün / faul ( + --/ + --/ + --/ + -) kalıbı ile ve beyitlerle yazılmıştır.
Rahmî'nin eseri iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, 77 beyitlik manzum tercüme olup aruzun "fâilâtün fâilâtün fâilün" kalıbıyla yazılmıştır. Bu bölümde 17 adet harf-i cerin anlamlarına yer verilmiştir.
Cem Dilçin, halk şairlerinin kullandığı bu biçimlere “aruz ölçüsüyle yazılan halk şiiri nazım biçimleri” adını vermektedir. Bu bağlamda divan/divanî, semai, selis, kalenderî, satranç, vezn-i âher olmak üzere 6 nazım şekli sayar.
Halk edebiyatının genel özellikleri
Aruz ölçüsü ile şiir yazanlar olmasına rağmen asıl ölçü hece ölçüsüdür. Genellikle hecenin: 7'li, 8'li ve 11'li kalıpları kullanılmıştır. Şiirlerde az da olsa söz sanatlarına yer verilmiştir.
Mehmet Akif, Mülkiye Baytar Mektebi'nin baytarlık bölümünü birincilikle bitirmiştir. Mezuniyetinin hemen ardından Fransızcayı geliştirmiş, yaklaşık 6 ay içerisinde Kur'an'ı – Kerim'i ezberleyerek hafız olmuştur.
Yahya Kemal; Türk tarihinin şanlı geçmişinin yanı sıra “aşk, ölüm, İstanbul sevgisi” gibi temaları işlerken Ahmet Haşim, “karamsarlık ve hüzün duygusu oluşturan akşam, karanlık, gece, gurbet ve tabiat manzaralarını” işlemiştir. Her iki sanatçı da hece ölçüsü yerine aruz ölçüsünü kullanmıştır.
Yahya Kemal Beyatlı, şiirlerinde aruz ölçüsünü kullanmıştır. Türkçeye ustalıkla aruzu uyarlamıştır. Yazarın hece ölçüsüyle yazdığı tek şiir “Ok” tur. Ok şiiri, 13 Kasım 1920 tarihinde Dersaadet Gazetesinde yayımlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri