İnsanların günlük yaşamlarında birbiriyle ilişki içinde olmaları, iletişim sürecini kullanmaları gerekmektedir. İnsanların kendilerini ve birbirlerini tanımaları, isteklerini, beklentilerini, duygu ve düşüncelerini ortaya koyabilmeleri, söz ve davranışlar aracılığı ile olur.
Toplumsal açıdan iletişimi irdeleyen ünlü kitle İletişim kuramcılarından Laswell, iletişim sürecinin işlevini; çevreyi denetleyerek, toplumun değerlerini sınamak, bireyler arasında etkileşimi sağlamak ve toplumsal geleneklerin sürdürülmesine olanak sağlamak biçiminde tanımlanmıştır.
İletişimin temel amaçları:Varolmak, Bilgi Edinmek, Paylaşmak, Etkilemek, Eğlendirmek, İlişkileri Geliştirmek, Kişilik Geliştirmek, Gereksinimleri Gidermek. Süreç içerisinde kod, kodlama, kod açma, yorumlama, geribildirim yer almaktadır.
Kaynak; mesajı gönderen, kişi, grup, örgüt veya kurumdur. Kaynak, göndermek isteğini mesajı önce zihninde oluşturur daha sonra bu oluşan fikri kodlayarak (sözcüklere, rakamlara, sembollere, işaretlere dönüştürerek) kanal aracılığı ile alıcıya gönderir.
Alıcı, iletişim sürecinin hedefidir. Çoğunlukla alıcı ve gönderici rolleri özellikle dönütte olmak üzere iletişimde değişir.
İlgili 38 soru bulundu
İleti (Mesaj): Kaynağın alıcıya gönderdiği kodlanmış bilgidir. Alıcı (Hedef/Anlayan): Kaynağın gönderdiği iletiyi alıp çözümleyen insan, hayvan ya da aygıttır. Geri Bildirim (Dönüt): Kaynağın gönderdiği iletiye karşılık olarak alıcının kodladığı geri iletidir. İletim sürecini "iletişime" dönüştüren önemli öğedir.
İletişim süreci, bir mesajı herhangi bir kanalla gönderen gönderici veya kaynak, gönderilen mesaj veya ileti ve mesajı alan hedef veya alıcı olmak üzere üç temel unsurdan oluşur.
Sonuç olarak, iletişimin beş temel öğesi; gönderici, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirimdir.
Kurumsal iletişim, firmaların amaç ve hedeflerine ulaşmasını sağlar. Reklam ve imaj oluşturmada, değişim gerçekleştirmede, medya ve tüketici ilişkilerini geliştirilmesinde, bölüm ve elemanlar arasındaki bütünleşmede, bilgi akışında denetimde hatta karar alma süreçlerinde kurumsal iletişim etkili olur.
Her iletişim sürecinde kaynak, ileti (mesaj) ve alıcı olmak üzere üç temel öğe bulunur. Bunlara bir de iletinin aktarıldığı araç ya da kanal eklenir. Hız iletişim süreci temel unsurları arasında yer almaz.
Cevap: C seçeneğidir. İletişimin amaçlarından biri maddi kazanç sağlamak değildir.
İletişimin üç temel unsuru; kaynak, mesaj ve alıcı'dır. Kaynaktan hedefe bilgi akışı iletişimde esastır. İletişim, bilginin gücünü kanıtlar ve bunu açıkça sergiler. Tarih boyunca iletişim, sürekli yenilenmiştir.
Etkili iletişim kurabilmek için öncelikle karşımızdaki kişilere saygı duymak, onların varlığını kabul etmek, onlara değerli olduklarını hissettirmek, onları olduğu gibi benimsemek gereklidir. Abartıdan uzak, olduğu gibi davranmak da bu bağlamda önemlidir.
MacBride raporunda kitle iletişiminin sekiz önemli işlevine değinilmektedir: Haber ve bilgi sağlama işlevi, toplumsallaştırma işlevi, güdüleme işlevi, tartışma ortamı hazırlama işlevi, eğitim işlevi, kültürün gelişmesine katkı işlevi, eğlendirme işlevi ve son olarak bütünleştirme işlevi.
İletişim, kaynaktan hedefe bilgi transferidir. Buna göre iletişim kurmanın dört temel fonksiyonu vardır. Bilgi, motivasyon, kontrol ve heyecanlandırma fonksiyonudur.
İletişim birkaç adımı gerektiren bir süreçtir. Süreç göndericinin düşünceleri, duyguları veya görüşleri hedefe göndermesiyle başlar. İletişim süreci, bir mesajı herhangi bir kanalla gönderen gönderici veya kaynak, gönderilen mesaj veya ileti ve mesajı alan hedef veya alıcı olmak üzere üç temel unsurdan oluşur.
Kurumsal iletişim; bir kurum, bir işletme ve bir kuruluşun amaç ve hedeflerine ulaşabilmek ve faaliyetini yürütebilmek için gereken bölüm ve unsurlar arasında bilgi akışını, motivasyonu, koordinasyonu, organizasyonu, eğitimi ve denetimi amacıyla gerçekleşen iletişim sürecine verilen addır.
Sözlü ve sözsüz iletişim arasındaki temel farklar, kullanılan yöntemler ve amaçlardır. Sözlü iletişimde amaç, insanların kelimelerle anlaşarak bilgi ve duygu alışverişinde bulunmaktır. Sözsüz iletişimde ise sözcüklere başvurulmaz ve kişiler, bedensel ve yüz ifadeleriyle anlam ve duygu aktarımı sağlarlar.
İletişim, iletilmek istenen bilginin hem gönderici hem de alıcı tarafından anlaşıldığı ortamda bilginin bir göndericiden bir alıcıya aktarılma sürecidir. Organizmaların çeşitli yöntemlerle bilgi alışverişi yapmalarına olanak tanıyan bir süreçtir.
Bilinen başlıca üç iletişim yöntemi vardır ve bunlar yazılı, sözlü ve sözsüz iletişimdir.
Bilgi alışverişi, iletişimin en temel işlevi olarak kabul edilir.
İletişim sürecinde en önemli olan iki faktör, gönderici ve alıcıdır. İletişimin başlıca ögeleri arasında yer alan bu iki unsur olmazsa iletişimin gerçekleşmesi mümkün değildir. Çünkü kaynaktan hedefe doğru mesajın iletilmesi olayı iletişimin temelini oluşturmaktadır.
İletişimi bir taraf başlatmışsa ve karşı taraf da karşılık vermişse etkileşim de olmuştur. İki taraf arasında bilgi alışverişi oluyordur. Böylece iletişim bir süreç olmuştur.
1- İletişimde temel amaç bilgi almak ya da vermektir. 2- Sağlıklı bir iletişim kurmak için iki tarafın da birbirini dinlemesi ve anlaması gerekir. 3- İletişim, hem gerçekleştiği ortamı etkiler hem de o ortamdan etkilenir. 4- Empati yoksunluğu ve ön yargılar iletişim bozukluğunun temel nedenleri arasında yer alır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri