İnsanların yüzde 1'i ile 3'ü arasında bir oranının aseksüel olduğu tahmin ediliyor. Bu insanlar kimseye karşı cinsel çekim hissetmiyor.
Bu alandaki araştırmalar halen sürüyor olmakla birlikte, bilim camiası aseksüelliğin normal bir cinsel yönelim mi, yoksa hormonal/genetik bir sorun mu olduğu konusunda tam olarak anlaşamamaktadırlar. Fakat günümüzde yaygın olarak kabul edilen görüş, aseksüelliğin bir hastalık olmadığı yönündedir.
Bununla birlikte, bazı aseksüeller tahrik olabiliyorlar. Bazıları erekte oluyor ve masturbasyon yapıyor. Bunlara karşın, cinsel hazzın kimi fiziksel deneyimlerini yaşasalar bile, bir diğer insanla cinsel bir yakınlık isteği duymuyorlar.
Cinsel aktiviteye veya seks yapmaya çok az ilgi duyduğunuz veya hiç ilgi duymadığınız ve/veya birine karşı cinsel çekim eksikliği hissettiğiniz olduğunu görebilirsiniz. Yine de romantik ilişkiler yaşamak isteyebilirsiniz, ama seks yapma ihtiyacı hissetmezsiniz.
Ekoseksüel bireyler, doğal çevreye derin bir bağ hissederler ve bu bağın bir parçası olarak çevresel sürdürülebilirliği teşvik ederler. Bu cinsel kimlikte kişi özellikle ağaçlara ve taşlara karşı cinsel anlamda bir mana yüklemesinden kaynaklı ortaya çıkan durumlar ekoseksüelliği ifade etmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Aseksüeller, genellikle dini nedenlerden dolayı cinsel ilişkide bulunmayan, yani bir anlamda 'bekarlık yemini' etmiş olanlardan farklı. Çünkü bekarlık yemini etmek bir 'tercih' iken, aseksüellik 'cinsel yönelim' olarak tanımlanıyor.
Aseksüellik, diğerlerine nazaran nadir karşılaşılan bir cinsel yönelimdir. Aseksüellik bir tercih değil, durumdur ve aseksüeller isterlerse cinsel ilişkiye girebilirler.
'Çoğu insanın bildiğinin aksine, aseksüellik zaman zaman girilen geçici bir evre olmadığı gibi cinsel faaliyeti etkileyen biyolojik veya psikolojik bir hastalık da değildir.
Aseksüeller, cinsel çekim hissetmemelerini hayatlarının bir parçası olarak görüp, kalıcı karakteristik özellikleri olarak kabul etmektedirler.
Sebep olarak ise 'romantik ilişki yaşamak' veya 'çocuk sahip olma isteği'ni göstermektedirler. Bu da önemli bir noktayı açığa çıkarmaktadır: Aseksüel bireyler de, sekse ilgi duymuyor olmalarına rağmen seks yapabilirler.
İnsanların yüzde 1'i ile 3'ü arasında bir oranının aseksüel olduğu tahmin ediliyor. Bu insanlar kimseye karşı cinsel çekim hissetmiyor.
Kendilerini demiseksüel olarak tanımlayan insanlar genellikle belli bir cinsiyete sahip bireylere veya genel olarak cinselliğe ilgi duymuyorlar. Bunun yerine, ancak gerçekten derin ve duygusal bir bağ kurabildikleri kişilere karşı cinsel bir çekim hissedebiliyorlar.
Gri aseksüellik, aseksüellik ve cinsellik arasındaki gri alan olarak kabul edilir ve bu alanda bir kişi yalnızca ara sıra cinsel çekicilik yaşayabilir. Demiseksüellik terimi 2008'de Aseksüel Görünürlük ve Eğitim Ağı (AVEN) tarafından icat edildi.
Aroace (aro/ace)
Aromantik aseksüel teriminin kısaltılmışı, aromantik ve aseksüel olan kişilerin kendilerini tanımlamak için kullandığı bir terim.
Cinsel çekim, biriyle birlikte olmak için yanıp tutuşma halidir. O kişiyle vücutlarınızın birleşmesi için karşı konulmaz bir istek duyarsınız. Fiziksel çekim ise partnerinizin fiziksel görünüşüne, haline, tavrına karşı hissettiğiniz çekimdir.
Aceflux: Cinsel kimliğin aseksüel spektrumundaki çeşitli kimlikler arasında değişiyor olması. Ve/ya kişinin cinsel çekim yaşamasının belirgin olduğu, az olduğu ve hiç olmadığı gibi durumlar arasında dalgalanıyor olması. Akışkanlık: Cinsiyet kimliği, cinsel yönelim ve/veya hissedilen çekimlerin değişken olması hali.
Aseksüel: bu terimle kişi, hangi cinsiyet olursa olsun, hiç birine herhangi bir cinsel çekim hissetmediğini açıkça ifade eder. Biseksüel: Biseksüel bireyler hem erkeklere hem de kadınlara çekim hissederler.
Erkekte cinsellik
Erkekte ise libido 20-30 yaşlar arasında doruğa çıkmıştır. Erkek de sağlıklı olduğu sürece ileri yaşlara kadar ereksiyon ve orgazm olabilme özelliklerini koruyabilir.
Cinsel organlar ve hormonlarda meydana gelen değişiklikler sonucunda ergenlerin 12-16 yaş arasında cinsel istek duymaları ve ilk mastürbasyon deneyimlerini yaşamaları normaldir. Kızlar klitorislerini keşfedip sürtünme yoluyla, erkeklerse penislerini okşayarak cinsel haz almaya başlarlar.
Sapyoseksüel, zekâyı ve zihinsel fonksiyonları fiziksel özelliklerden daha önemli bir cinsel çekim aracı olarak gören kişilere denir.
Yılda 10 defadan az cinsel birliktelik yaşaması da bu kategoriye giriyor. Yapılan çalışmalar yaklaşık 10 çiftten birinin aseksüel evlilik yaşadığını gösteriyor. Yılda 10 defadan az cinsel birliktelik yaşaması da bu kategoriye giriyor.
Gey: Erkek homoseksüel veya duygusal ve/veya cinsel olarak kendi cinsine ilgi duyan erkektir. Biseksüel: Duygusal ve/veya cinsel olarak her iki cinse de ilgi duyan kadın veya erkektir. Aseksüel: Cinselliğe ilgisiz veya isteksiz olan kişidir.
Aseksüellik, herhangi bir cinse ve kişiye karşı ilgi duymayan kişileri tanımlıyor. Cinsel yönelim yoksunluğu olarak da adlandırılan bu duruma sahip kişilerin, kendilerini cinsel açıdan bir şekilde doyurdukları da biliniyor.
Bu açıdan cinsel yönelim, dört kategoride incelenebilir: aynı cinsiyete ilgi duyma (eşcinsellik - homoseksüellik), farklı cinsiyete ilgi duyma (heteroseksüellik), iki cinsiyete de ilgi duyma (biseksüellik), hiçbir cinsiyete ilgi duymama (aseksüellik).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri