1. Yoklama kaçağı ve bakayalar, askerlik ödevlerini yerine getirmek maksadıyla yakalanmaları için Askeralma Genel Müdürlüğünce İçişleri Bakanlığına bildirilir. 2. Kolluk kuvvetlerince yakalanarak muhafaza altına alınanlar, mesai saatleri içerisinde en yakın askerlik şubesine getirilir.
Asker alma Genel Müdürlüğü İçişleri Bakanlığı'na yoklama kaçağı olanları bildiren mercidir. Bu bildirimin yapılmasının ardından kolluk kuvvetleri yoklama kaçağı olan kişileri yakalar. Yakalanan bu kişilerin mesai saatleri içinde en yakında bulunan askerlik şubesine getirilmeleri gerekir.
Kişi ister yoklama kaçağı isterse bakaya olsun kolluk kuvvetleri tarafından zorla askere götürülemezler. Uygulamada kollluk kuvvetleri bakayaları yakaladıktan sonra tutanak imzalatıp serbest bırakırlar çünkü kimse askere zorla götürülemez.
Yoklama kaçağı, saklı ve bakayalar Askeralma Kanununun 24'üncü maddesinin birinci fıkrası esaslarına göre idari para cezasıyla cezalandırılır. İdari para cezası miktarı 2023 yılı için gün başına kendiliğinden gelenler için 20,31 TL, yakalananlar için ise 40.62 TL'dir.
Kanundaki tanıma göre yoklama kaçağı, 'yoklamaya katılmadığına veya katılamadığına yazılı bir mazeret göstermeyenler' olarak tanımlanmaktadır. Yoklama sırasında askerlik şubesine veya dış temsilciliklere gelmeyen ve 26. madde uyarınca gelmeme sebebini bildirmeyenler yoklama firarisi sayılır.
İlgili 25 soru bulundu
Yoklama kaçağı ve bakayalar, askerlik ödevlerini yerine getirmek maksadıyla yakalanmaları için Askeralma Genel Müdürlüğünce İçişleri Bakanlığına bildirilir. 2. Kolluk kuvvetlerince yakalanarak muhafaza altına alınanlar, mesai saatleri içerisinde en yakın askerlik şubesine getirilir.
Kısaca bu tarihten itibaren askerlik görevini yapmaya ve kaçak durumunda bulunan kişiler hapis cezası alabilecek. Bununla birlikte kabul edilecek bir özrü bulunan bakaya ya da yoklama kaçağı olan kişiler ise idari para cezası ile cezalandırılmaktadır.
İlgili maddeden de anlaşılacağı üzere, yoklama kaçağı, bakaya ya da firari durumdaki asker kaçaklarının tüm kurum ve kuruluşlarda çalıştırılmaları yasak. Bu yasağa uymayan işverenler barış zamanında 3 aydan-1 yıla (tekrar etmesi durumunda 3 yıla) kadar hapis cezası ile cezalandırılabiliyor.
Kanun açık şekilde, asker kaçağı, yoklama kaçağı ya da bakaya olan işçilerin işten çıkarılmasını zorunlu kılmakta, bu işlemi yapmayan işverenler için hapis cezası öngörmektedir.
www.turkiye.gov.tr sayfasındaki ''Kurumlar''başlığı altında yer alan Milli Savunma Bakanlığı “Askerlik Durum Belgesi Sorgulama” hizmetinden ulaşabilirsiniz.
ASKERLİK 12 AY MI OLACAK 2024? Türk askerlik sisteminde rütbe fark etmeksizin tüm askerlik süresi 6 aya indirildi. Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak değiştirildi. Ancak askerlik süresinin uzatılmasına dair bir düzenleme henüz yapılmadı.
01 Ocak-31 Aralık 2023 tarihleri arasında yoklamalarını yaptırmaları gerekmektedir. 3. Ayrıca 2004 ve daha yaşlı doğumlulardan; erteleme hakkı bulunmasına rağmen erteleme hakkını kullanmadan veya erteleme süresi içerisinde silahaltına alınmak isteyenlerin yoklamalarını yaptırmaları gerekmektedir.
Askere gitmek istemiyorsanız doktordan sevkinizi isteyebilirsiniz, doktora psikiyatr ile görüşmek istediğinizi, eşcinsel/biseksüel/trans olduğunuz için askere gidemeyeceğinizi ve askerlik yapamayacağınızı söylersiniz.
Herhangi bir mazeret bildirmeksizin, birliğine teslim olmayan askerler, çeşitli yaptırımlarla karşı karşıya kalır. Bu kişilerin yurt dışına çıkma olasılıkları bulunmamaktadır.
Yoklama, sırasında, askerlik şubesine veya yurtdışı temsilciliklerine gelmemiş ve 26 ncı madde gereğince gelmeme sebebini bildirmemiş kişiler, yoklama kaçağı olarak kabul edilir. ve en geç yirmidört saat içerisinde en yakın askerlik şubesine getirilirler.
Yılın ikinci yarısında ödenmesi gereken 2023 yılı bedelli askerlik ücretleri kişileri yormayacak düzeyde tutulduğu bilgilendirmesi yapılmıştır. Yılın belli dönemlerini kapsayan bedelli askerlik ödemelerinin açıklanan dönemde ödenmesi gereklidir. Temmuz ayı itibariyle güncel bedelli askerlik ücret 122 bin 351 TL dir.
Askere giden işçi 1474 sayılı İş Kanunu'nun yürürlükteki 14. Maddesi gereğince kıdem tazminatına hak kazanacaktır. Bu durumsa askere giden işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için işten ayrılışını askerlik sebebine dayandırması gerekmektedir.
Öğrencilerin askerlik ertelemesi hiçbir şekilde 29 yaşını geçmeyecektir. Ancak, sevk edileceği tarihe kadar (30 yaş içinde) bir yükseköğretim kurumundan mezun olmaları mümkün olabilecektir.
Askerlik görevini yapmak için birliğine teslim olacak olan çalışan, çalıştığı her yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı almaya hak kazanır.
41 yaşından sonra ise tamamen askerlik hizmetinden muaf olurlar.
Askerliğini; askerlik çağına gelmemiş, tecilli, muaf ve yapmış olanların memur olarak atanmalarına engel bir durum bulunmamaktadır. Asker kaçağı olanların askerlik durum belgesi almaları mümkün olmadığından atanmalarının yapılmayacağı değerlendirilmektedir.
a. Yoklama döneminde veya yoklama kaçağı durumunda bulunan tutuklu ve hükmen tutukluların askerlikleri o yılın sonuna, hükümlülerin askerlikleri ise şartlı tahliye tarihine kadar ertelenir. Tahliye olmadıkları sürece tutukluların ve hükmen tutukluların ertelemesine yıllık olarak devam edilir.
Askerlik vazifesinin yerine getirilmesi o an için mümkün değilse kişiler tecil işlemi yaptırarak askerlik vazifesini daha ileri bir tarihe erteleyebilirler. Kişiler 2 defa tecil işlemi yapamazlar.
Polis Meslek Yüksekokullarına (PMYO) girişe ilişkin yönetmelikte de yüksekokullara yapılacak başvuruları düzenleyen maddenin "Erkek adaylar için askerlik ile ilişiğinin bulunmadığı bilgisi" bendi kaldırıldı.
Merhaba, Askere giderken işyerinden kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. Askelik zorunlu bir izmet olduğundan ihbar süresine gerek yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri