İran'ın Kirman bölgesinden Hemedan(Kuzey Batı İran) ve Horasan'a(Kuzey Doğu İran) doğru göç etmişlerdir. Göç ettikleri bölgelerde Kürt kültürünü komşu bölgelere de yayılmıştırlar. Örneğin Soraniler, Kuzey Irak'ta yaşayan farklı bir etnik grup olmasına rağmen yüzlerce yıldır Kürttürler.
Niebuhr (1776-1831) ise biraz farklı bir iddiayı dile getirerek 'Aramiler', 'Medler' ve 'Persler'in ortak ata olarak Kürtlerden geldiğini savunmuştur. 1850'lerden beri süregelen modern araştırmalarda da Kürtlerin ataları olarak Medler gösterilmektedir.
Kürtler (Kürtçe: کورد, Kurd), doğuda Zagros Dağları'ndan batıda Toros Dağları'na ve güneyde Hemrin Dağları'ndan kuzeyde Kars-Erzurum platolarına kadar uzanan coğrafi bölgede yoğun şekilde yaşayan, 2017 yılı tahminlerine göre dünyada yaklaşık 30 milyon nüfusa sahip olan İranî bir halktır.
Kürt tarihi, Ortadoğu'da yaşayan İranî bir etnik grup olan Kürtlerin yaşadığı coğrafi bölge olan Van Gölü ve Urmiye Gölü'nün güneyindeki dağlık bölgelerdeki tarihini içerir.
Bölgede kurduğu Hamidiye Alayları ve İstanbul Kabataş'ta açtığı Mekteb-i Aşiret-i Hümayun ile Sultan Abdülhamid, Osmanlı Sultanları arasında Kürtlere en büyük iltifatı gösteren padişahtı. Bu iltifatlar karşılıksız kalmayacak; Kürtler de kendisini "Bavê Kurdan" yani "Kürtlerin babası" olarak anacaktı.
İlgili 25 soru bulundu
Günümüzde Kürtler tarafından kurulan 2 özerk bölge vardır. Bunlardan ilki Irak Kürtleri'nin girişimleri sonucunda kurulan ve günümüzdeki resmi tanınırlığa sahip tek Kürt yönetimi olan Kürdistan Bölgesel Yönetimi'dir.
Diyarbakır Eyaleti'nin isminin bölgenin genel coğrafi ismi olan Kürdistan olarak değiştirilmesi sonucu olagelmiştir. Kısa ömürlü bir eyaletti, 1846 ve 1867 arasında 21 yıl kadar kullanımda kaldı. Bu süreç, bölgede güçlü Kürt bir liderin eksikliğiyle dikkat çekti.
Bütün Kürtler, Bokth ile Beçen (Peçen) adlı iki kardeşten türemişlerdir, İslâmlıktan önceleri Kürtler, Türkistan'ın ulu kağanlarından Oğuz-Hanlılara tâbi olup onların soyundandırlar. (1597'de Bitlis'te yazılan ilk Kürt tarihi Farsça Şerefnâme).
Ocak 1946'da Sovyetler Birliği'nin desteğiyle kurulan ve Sovyetler Birliği'nin çekilişiyle aynı yıl içinde yıkılan, Birleşmiş Milletler tarafından tanınmamış Kürt devleti Mahabad Cumhuriyeti bu sınırları kapsam alarak kurulmuştur.
Kürt halkı günümüzde büyük oranda Müslüman ve Ehl-i Sünnet'in Şafii mezhebine mensuptur.
HDP, Zazaları Kürt halkından saymış ve Zazacayı da Kürtçe'nin bir lehçesi olarak görmüştür. Kendisi de bir Sünni Zaza olan Selahattin Demirtaş, kendisini Kürt olarak tanımlamış ve Zazaca'yı Kürtçe'nin bir lehçesi olarak ifade etmiştir.
Kürtlerin yaşadığı yer anlamına gelen "Kürdistan" terimi, tarihi kaynaklara göre resmi olarak ilk kez 1000-1100 tarihlerinde Büyük Selçuklu Sultanı Sancar Bey tarafından kullanıldı. "Kürdistan" coğrafi bir terim olarak Kanuni Sultan Süleyman ve I. Ahmet gibi birçok Osmanlı padişahının fermanlarında da geçiyor.
Kürtlerin çoğunluğu Sünni Müslüman olup çoğunlukla Şafii mezhebine bağlı olmakla beraber Kürtler içerisinde kayda değer sayıda Şii nüfus vardır ve daha az sayıda Hanefi'de bulunmaktadır.
Tarih. Osmanlılar, Kürtlerle ilk kez 1514'te I. Selim döneminde Safevilerle girdiği çatışma sırasında temas kurdular. İlk etkileşimleri olumluydu. İdris-i Bitlisî liderliğindeki Kürtler, Çaldıran Muharebesi sırasında Safevilere karşı Osmanlı işgalcilerinin yanında yer aldı.
Efsanevi Kürt lider Mustefa Barzani, 14 Mart 1903 yılında Güney Kürdistan'ın Barzan köyünde dünyaya geldi. Şeyh Muhammed Barzani'nin en küçük oğlu olan Mele Mustafa Barzani, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Hamidiye Alayları tarafından ailesiyle birlikte alıkonularak 9 ay Diyarbakır zindanlarında kaldı.
PKK ve Kürdistan bayrağı
PKK, Kürdistan bayrağını reddetmektedir. Kürdistan bayrağı, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin resmi bayrağıdır ve Türkiye dahil tüm devletler tarafından tanınmakta olup suç teşkil etmemektedir.
Kızıl Kürdistan, 1923 yılında Azerbaycan topraklarında, Ermenistan ile Dağlık Karabağ arasında kuruldu, ancak ömrü sadece altı ay sürdü. Kürtlerin Kızıl Kürdistan'dan göçünün üzerinden 31 yıl geçtikten sonra bölge yeniden Azerbaycan'ın kontrolüne girdi ve bölge sakinlerinin geri dönüş koşulları oluştu.
Dünya Savaşı esnasında Kars ve Ardahan'dan bu ülkeye göç eden Yezidilerden oluşur. Diğer kısmı ise daha önce 18. yüzyılda Gürcistan'a yerleşmiş Yezîdîlerdir. Gürcistan'daki Kürtlerin büyük bir bölümü doksanlı yıllarda Avrupa'ya ve SSCB'nin dağılmasıyla bağımsız olan ülkelere yerleşmişlerdir.
Gazneli Mahmut zamanında Oğuzlar'a Türkmen denmeye başlanmıştır. Anadolu'daki en güçlü Türkmen boyu olduğu ve devlet yönetmiş sayılı boylardan olduğu kayıtlarda yer alan Afşarlar İran Devleti'nin başına Safevilerden sonra geçen ikinci Türk boyudur.
Yörükler, göçebe olan, çoğunlukla Anadolu dağlarında ve kısmen Balkan Yarımadası'nda yaşayan Oğuz kökenli bir Türk alt grubudur.
Diyarbakır'a bugün baktığımızda Kürt nüfusunun ağır bastığı bir ildir. Bir ilçede Türkmen, 3 ilçede Zazalar çoğunluktur. Onun haricinde merkez dahil bütün ilçelerde Kürt nüfusu çoğunluktur. Oran olarak ise 10 ile 15 arası Türk nüfus, %15 ile 20 arası Zaza nüfus vardır.
Kürdistan Bölgesi İstatistik Kurumu tarafından yapılan açıklamada, 2023 yılının sonuna kadar mülteciler hariç Kürdistan Bölgesi'nin nüfusunun 6 milyon 556 bin 752'ye ulaşacağı belirtildi. Paylaşılan verilere nüfusun 3 milyon 296 bin 240'ını erkekler, 3 milyon 260 bin 240'ını kadınlar oluşturuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri