En sık vitamin D'nin özellikle astım atağını önlemede ve dirençli astım tedavisinde faydalı olduğu bildirilmektedir. Son yıllarda, atopik dermatit ve kronik ürtiker-anjiyoödemin tedavisinde de vitamin D'nin kullanımının önemli role sahip olduğuna dair literatür verisi de artmaktadır.
Antioksidanlar diye adlandırılan vücudun ürettiği ya da gıdalarla alınan kimyasal maddeler ise bu zehirli maddelerin zarar vermesini engeller. Gıdalarla alınan en önemli antioksidanlar; A vitamininin ön maddesi olan beta-karoten, E ve C vitaminleridir. Bunların alımının astım ataklarını azaltacağı bildirilmektedir.
"Son yıllarda yapılan araştırmalar, D vitamini ile astımın hem ortaya çıkması hem de kötüleşmesi arasında net ilişkiler göstermiştir.
Bu besinler aracılığıyla astımın neden olduğu öksürüğün kesilmesi ve solunum yollarının rahatlatılması amaçlanır. Astıma iyi gelen doğal yöntemler şöyledir: Bol sıvı tüketmek. Elma, portakal ve nar gibi C vitamini takviyesi almak.
İlgili 26 soru bulundu
Amaç: Astım, çocukluk çağının en sık görülen kronik hastalığıdır. Mag- nezyum ise insan vücudunda en çok bulunan minerallerden biridir ve astım tedavisinde kullanılmaktadır.
Bununla birlikte, özellikle anti-enflamatuar özellikleri ile akut bronşit tedavisinde kullanılabilir. Özellikle kuru öksürük ve balgam için zencefil çayı ve nane çayı içebilirsiniz. C Vitamini: C vitamini, güçlü bir antioksidan, bronşitlerden daha çabuk kurtulmanıza yardımcı olabilir.
Alerjik Astım Tedavisinde Nefes Egzersizleri
Nefes egzersizlerinin, alerjik astım tedavisinde faydalı olabildiğine yönelik veriler vardır. Bu tedavi yöntemlerinin, her hastada kullanımı için yeni çalışmalara ihtiyaç vardır. Sonuç olarak; Alerjik astım tedavisinde, öksürük dönemlerinde bal veya zencefil önerilebilir.
Andız pekmezi vücudu toksinlerden arındırır. Astım ve bronşite iyi gelirç Üst solunum yolu hastalıklarının belirtilerini azaltır.
Tuz içeriği yüksek olan konserve gıdalar, turşu, salamura besinler, zeytin, soda-maden suyu gibi yiyecek ve içeceklerin tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Bu nedenle astımlı hastaların günlük tuz tüketimini 5 gramın altında tutmaları önerilmektedir.
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
B12 vitamini eksikliği: Kansızlık, unutkanlık, depresyon, yorgunluk, nefes nefese kalma, kalp çarpıntısı, iştahsızlık, kilo kaybı, baş ağrısı gibi...
Bu bulgular alerjik hastalıkların patogenezinde, şiddetinde ve kontrolünde D vitamininin önemli rol oynayabileceğini desteklemektedir.
Beta-karotenin egzersizle tetiklenen astım atakları- nın önlenmesinde ve astım krizlerinin hafiflemesinde yararlı olabileceği bildirilmiştir. Havuç, ıspa- nak, marul, domates, patates, brokoli, kavun, portakal ve balkabağı en yüksek oranda beta-karoten içeren besinlerdir.
Astımda hava yolu düz kaslarında kasılmaya yol açan serbest radikallerin azalmasını sağlar. Vitamin A'da vücutta beta-karotenden üretilen güçlü bir anti-oksidandır. Diyetteki iyi beta-karoten kaynakları sarı/turuncu ve yeşil sebzeler, ıspanak, havuç, tatlı patates, mango, kavun ve kayısıdır.
Astım ve Bronşite İyi Gelir
Vitamin ve mineraller açısından zengin bir besin olan keçiboynuzu, astım, bronşit ve alerjik astıma karşı kullanılır.
Keçiboynuzu, akciğerlere detoks sağlıyor
Keçiboynuzu, akciğerlerin toksinlerden arınmasını sağlayan kısacası detoks etkisi yaratan bir besindir. Akciğeri temizleyen ve kansere karşı koruyucu etkisi ile ön plana çıkan keçiboynuzu, su ile kaynatılarak tüketilebilir.
Astım ve bronşit gibi akciğer rahatsızlıklarının dindirilmesinde destekleyici ürün olarak kullanılan kozalak şurubu, içeriğinde ki mineraller ile bağışıklık güçlendirici etkiye sahiptir.
Astım tedavisinde kullanılan en önemli ilaç kortizondur. Astım tedavisinde nefes yoluyla alınan kortizon, ağızdan ya da damar yoluyla alınan kortizondan farklı olmaktadır. Özellikle düzenli olarak kullanımında kilo alımı, kemik erimesi ya da iştah artışı gibi yan etkiler göstermemektedir.
Astımda, genetik faktörler etkindir ama çevresel faktörlerle de tetiklenebilmektedir. Alerjik astımı olan hastalar genetik olarak alerjik bünyeli doğmuş olan kişilerdir.
Gıda. Alerjik astım krizlerinin birçoğu gıda alerjisi sebebiyle ortaya çıkar. Astıma yol açan gıdaların en çok bilinenleri kabuklu yemişler, kabuklu deniz hayvanları, süt ve süt ürünleridir. Bunlar dışında, kişiden kişiye değişiklik gösterebilen pek çok gıda da alerjik astıma neden olabilmektedir.
Kas büyümesini ve iyileşmesini destekleyen C vitamini, her sporcunun mutlaka alması gereken vitaminlerin başında gelir. C vitamininin başlıca faydası kas hücrelerini zararlı serbest radikallerden korumasıdır. Bir antioksidan görevi gören bu vitamin, testosteron ve diğer anabolik hormonların oluşumuna da yardımcı olur.
B vitamini büyüme ve gelişmeyi sağlamasının yanı sıra hafıza ve beyin sağlığı için oldukça önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek kansızlığı engeller. B vitamini hayvansal gıdalar, erik, patates, brokoli, bezelye, kuşkonmaz, muz ve avokadoda bulunur.
B vitamini takviyeleri günün herhangi bir saatinde aç tok farketmeksizin kullanılabilir. C vitamini gibi enerjiyi arttıran, bağışıklık sistemi üzerinde aktif etkili olan takviyeler de günün ilk saatlerinde alınmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri