Muharrem ayında yapılan ve komşularla paylaşılan aşure, aynı zamanda bir şifa kaynağı ve pek çok hastalığın önleyicisi. Bitkisel protein açısından zengin olan ve yüksek lif içeren aşurenin bağışıklık sisteminden kalp ve damar sağlığına dek birçok faydası bulunuyor.
Aşure içerdiği farklı grup besinler ile insan sağlığı üzerine çeşitli faydalar sağlayabilir. Yüksek kalorinin yanı sıra, vitamin ve mineraller, antioksidanlar, diyet lifinden zengin olan aşure birçok organ ve sistemin işleyişini olumlu etkileyebilir.
Üzeri kavrulmuş susam, badem, fındık, ceviz, kuşüzümü, nar taneleriyle süslenen bu nefis tatlı, bölgeden bölgeye, hatta aileden aileye farklılık gösteriyor. 41 çeşit malzemenin teminindeki zorluk nedeniyle daha az malzemeyle de yapılabiliyor.
Aşurelik buğdayın içerisinde yer alan selenyum sebebi ile tüketen kişinin cildinde bazı katkılar sağlamaktadır. Saç derilerinde ve saç köklerindeki bazı sorunları da gidermektedir. Aşurelik buğday ürünü protein yönünden oldukça zengin olan vitamin deposudur.
Kabızlığa iyi gelir
Aşure içerdiği çözünmez posa ile bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlıktan korunmayı sağlar ve bağırsak, rektum gibi kanserlere yakalanma riskini düşürür.
İlgili 32 soru bulundu
Peygamberimiz, özellikle Muharrem ayının 10. gününe denk gelen Aşure gününde oruç tutmayı tavsiye etmiş ve "Aşure günü tutulan oruç, geçmiş senenin günahına kefaret olur" buyurmuştur. Yahudilere benzememek için de sadece Aşure gününde değil,Muharrem ayının 9. ya da 11. gününde de oruç tutmamızı önermiştir.
Diyette Aşure Yenir Mi? Aşure, enerjisi yüksek bir tatlıdır. İçeriğindeki malzemeler nedeniyle hem şekerli hem de karbonhidrat kaynağıdır. Bu nedenle aşureyi kontrolsüzce yemek kilo aldırabilir.
Aşurelik buğday, bulgurda kullanılan durum buğdayının aksine yumuşak türdeki buğdaylardan üretilmektedir. Yaygın olarak aşure yapımında ve ülkemizin belli bölgelerinde yapılan keşkek yemeğinde kullanılan aşurelik buğday buğdayın temizlenmesi, kabuğunun soyulması ile üretilir.
Lifli gıdalar sağlıklı bir beslenmenin temelidir. Buğdayın dış kabuklarından elde edilen kepek de, genellikle mısır gevreği türü yiyeceklerle tüketilir. Kepekli buğday unundan yapılan kurabiye vb. bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı önler.
Aşure mideye dokunur mu? Aşure besin bakımından çok çeşitli bir yiyecek olduğundan dolayı mideye zarar verebilmektedir. Özellikle gastrit, ülser vb. hastalığı olan kişilerin dengeli şekilde tüketmesi daha iyi olacaktır. Gereğinden fazla tüketimi mideye zarar verebilmektedir.
Ne var ki, anlam itibarıyla 'onuncu' demek olan aşure, adını sadece Hz. Nuh'un gemisinin tufandan Muharrem ayının 10'unda kurtulmuş olmasından almaz. Hadis kitaplarına göre aşure gününe bu ismin verilmesinin hikmeti, Allah'ın aynı gün 10 peygamberine 10 değişik ikram ve ihsanda bulunmasıdır.
Kuru meyveleri henüz kaynamakta olan bakliyatların içerisine attığınız zaman siyah bir su bırakacaklardır. Özellikle kuru üzüm, kuru incir meyveler bakliyatlarla birlikte piştiklerinde aşurenin rengini koyulaştırıyorlar.
Aşurenin Gaz Yapmaması İçin Ne Yapmalı? Aşurenin gaz yapmaması için nohut ve kuru fasulyeyi 1 gece önceden suda bekletip ayrı bir tencerede haşlamanız ve haşlama suyunu mutlaka süzmeniz gerekir. Bu adımlardan sonra diğer aşure malzemeleri ile pişirebilirsiniz.
Ayrıca aşurenin kararmaması için malzemeler içerisinde yer alan incir, ceviz ve gün kurusunu piştikten sonra ilave edebilirsiniz. Pişerken eklemeniz durumunda ise mutlaka bu malzemeleri (ceviz hariç) ayrı bir yerde kaynatıp iyice suyunu süzdükten sonra eklemelisiniz. Aşurenin beyaz olması için ne yapmak lazım?
Özellikle boğaz ağrısı, grip gibi durumlarda kullanılabilir." Bozdoğan, aşurenin sağlıklı olmakla birlikte yaklaşık 300 kalori içerdiğini ifade ederek, bu nedenle günde en fazla bir defa ve ana öğünde, ayrıca haftada en fazla 2 gün tüketilmesinin uygun olduğunu aktardı.
Buğday, her yörede farklı adı olan ve hangi adıyla bahsedilirse bahsedilsin faydaları saymakla bitmeyen bir besindir. Türk mutfağında en çok aşure yaparken kullanılmasından olsa gerek adına aşurelik buğday da denen buğday, yarma, dövme, gendime ve hedik gibi isimlerle de halk arasında bilinir.
Buğdayda B gurubu vitaminleri ile bir mik- tar E vitamini bulunur, C ve D vitaminleri bu- lunmaz. daha çok endosperm bileşimine yakın özellik gösterirken, kuyruk pasajları kabuk ve rüşey- min özelliklerine yaklaşır. Tanede protein miktarı merkezden dışarı doğru gittikçe artar.
Buğday (Aşurelik) ayrıca, 20,60 lif (g), 0 kolesterol (mg), 16 sodyum (mg), 762 potasyum (mg), 76 kalsiyum (mg), 6 vitamin A (iu), 0 vitamin C (mg) ve 6,62 Demir barındırır.
Doğal aşurelik buğdayında bol miktarda B vitamini bulunur. İçerdiği vitaminlerden dolayı sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar, hazmı kolaylaştırır. Tarlada yetişen buğdayı harmanda elde ederiz. Lezzetli gendime çorbalarının ve enfes aşurelerin sırrı Doğal File'nin doğal aşurelik buğdayın içinde saklıdır.
Bakliyatları bir gün önceden suda bekletmiyorsunuz
Aşurenin olmazsa olmaz malzemelerinden olan nohut, buğday, kuru fasulyenin en az 8 saat öncesinde soğuk suyun içinde bekletilmesi gerekiyor.
Aşurelik buğdayı yıkadıktan sonra tencereye koyup üzerine kaynar su döküp 10 dakika kaynatın. Çıkan buğday suyunu süzün. Aynı işlemi bir kez daha yapın ve suyunu yine süzün.
Aşurenin 100 gramında 313 kalori bulunmaktadır. Aşurenin 1 kasesi (110 gr) 344 kalori, 1 çorba kaşığı (20 gr) 63 kaloridir. Aşurenin 100 gramı 55.64 gram karbonhidrat, 7.13 gram protein, 5.05 gram yağ, 6.2 gram lif içermektedir.
Peki, aşure diyeti bozar mı? Genellikle tatlılar diyet yapan bireylerin düşmanı gibi gösterilip yasaklansa da, aslında porsiyon kontrolü olduğu sürece diyette her şey yenebilir. Buna aşure de dâhil!
Aşurenin servisi de yöreden yöreye ve kişiden kişiye değişir. Doğu illerimizde daha çok sıcak servis edilmesi tercih edilirken batı illerimizde soğuk servis edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri