T-129'da, Rolls-Royce ve Honeywell'ın ortak üretimi iki adet LHTEC CTS800-4A motoru kullanıldı. Helikopter 269 km/s (145 knot) hıza ulaşabilirken 6.096 m (20.000 fit) yüksekliğe çıkabilmektedir.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından tasarlanan ATAK-2 göklerle buluştu. Helikopterde Ukrayna motoru kullanıldı. Savaş altında motor nasıl geliyor? Bu konuda motorun ülkemizde de üretilmesi söz konusu.
Ağır Taarruz Helikopteri ATAK-II'nin Ukrayna menşeili motoru TUSAŞ'a teslim edildi. T129 ATAK ve T625 GÖKBEY projeleri kapsamında kazanılan teknolojik bilgi birikimi ve operasyonel tecrübe neticesinde Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri Projesi'ne (ATAK II) başlanmıştı.
(TUSAŞ/TAI) tarafından üretilen ATAK helikopterinde Amerikan Honeywell ile İngiliz Rolls Royce'un ortak girişimi olan LHTEC şirketinin ürettiği CTS800 tipi motor kullanılıyor. Bu motorun kullanılması sebebiyle helikopterin başka bir ülkeye ihracatında ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) izni gerekiyor.
Temel Kotil ile birlikte konuk olan TUSAŞ Helikopter Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Demiroğlu, T929 yani ATAK II ağır sınıf taarruz helikopterinin motorunun Türkiye'de üretileceğini açıkladı.
İlgili 41 soru bulundu
Türkiye'nin göklerdeki gururu ATAK taarruz helikopterin ilk kez ihracatı yapıldı. Atak Helikopteri, Filipinler'e teslim edildi.
ATAK programı azami ölçüde yerli teknolojileri ve üretimi içeren bir projedir. Bu proje ile geliştirilmekte olan T-129 %60 oranında yerli bir helikopter olacaktır.
GÖKBEY'in yerli helikopter motoruyla ilk uçuşunu Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla duyurdu. Demir, paylaşımında "Türk savunma sanayiinde önemli bir kilometre taşı. Yerli ve milli ilk helikopter motorumuz TS1400, test uçuşunda ilk özgün helikopterimiz GÖKBEY'i uçurdu.
Akşit, projenin yaklaşık 3 milyar doları aşan bir bütçeye sahip olduğunu belirterek, "Proje kapsamında General Electric lisansı altında ürettiğimiz 2000 beygirlik yaklaşık güce sahip bu helikopter motorları aslında Türkiye'de bir ilk. Türkiye'de ilk defa 2000 beygirlik bir helikopter motoru ürettik.
Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilen ATAK helikopteri sayısı 58'e ulaştı TUSAŞ tarafından üretilen T129 ATAK Faz-II Taarruz ve Taktik Keşif Helikopterinin teslimatları devam ediyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığına 1 adet daha T129 ATAK Faz-II teslim edildi.
Atak 2'de kullanılacak olan Ukrayna menşeili Motor Sich tasarımı motorun Türkiye'de üretileceği açıklanmıştır. Atak 2, 23 Nisan 2023'te ilk kez motor çalıştırmış ve 28 Nisan 2023'te ilk uçuşunu yapmıştır.
TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI), 1985 yılında; Türk Hava Kuvvetleri envanterine girecek F-16 uçağına güç veren General Electric F110 motorunun üretilmesi kapsamında kurulan Türk motor şirketi. TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş.
TUSAŞ'ın hissedarları Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) (%54.49), Savunma Sanayii Başkanlığı (SSM) (%45.45) ve Türk Hava Kurumu (THK) (%0.06)'dur. TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TAI), 15 Mayıs 1984 tarihinde Türk Ticaret Kanunu ve Yabancı Sermayeyi Teşvik Kanunu uyarınca kurulmuştur.
TEI tarafından geliştirilen TS1400 motoru, T625 GÖKBEY helikopteri ile ilk uçuşunu gerçekleştirdi.
Bu doğrultuda; ATAK helikopterinin birim maliyeti, 50 milyon dolara tekabül etmekte.
Yerli imkanlarla geliştirilip üretilen ilk Genel Maksat Helikopteri T625 GÖKBEY ilk uçuşunu 6 Eylül 2018 saat 06:00'da başarıyla gerçekleştirmiş olup, 2021 yılında seri üretime geçeceği öngörülmektedir.
TEI-PD170. Türkiye'nin ilk yerli ve milli havacılık motoru olma özelliği taşıyan TEI-PD170, TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI) tarafından 2012 yılında başlatılan bir proje kapsamında geliştirildi.
Sikorsky'den lisans alınarak üretilen T70 Genel Maksat Helikopteri, yerli sistemler ve yerli motor ile donatıldı.
Pakistan ve Filipinler'in Atak helikopterine ilgisi ihracat sözleşmesine dönüştü. Pakistan ile 30, Filipinler ile 6 helikopter için sözleşme imzalandı.
SSB ile TUSAŞ arasında imzalanan sözleşme kapsamında geliştirilen T625 GÖKBEY helikopteri, TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) tarafından milli imkanlarla geliştirilen ve üretilen TS1400 turboşaft motoruyla ilk test uçuşunu başarılı şekilde tamamlamış oldu.
Türkiye'nin genel maksat helikopteri ihtiyaçlarının özgün bir platformla karşılanması hedefiyle yürütülen Özgün Helikopter Programı kapsamında helikopterin erken ilk uçuşu 6 Eylül 2018'de gerçekleştirilmişti.Tamamen milli imkan ve kabiliyetler kullanılarak üretilen Gökbey, geniş bir görev yelpazesine sahip.
Helikopterler temel olarak Sikorsky'nin Stratford, Connecticut'da bulunan tesislerinde üretilir. Ayrıca lisanslı olarak Polonya, Güney Kore ve Japonya'da üretilmektedir.
T129 ATAK'ta Üretim Devam Ediyor
Öte yandan TUSAŞ, Türkiye'nin ilk taarruz helikopteri olan ve İtalya ile ortak geliştirilen T129 ATAK'ın da üretim faaliyetlerine devam ediyor.
Başkent Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yeni fabrikamızla beraber üretim kapasitemizi ikiye katlarken üretim verimliliğimizi geliştirerek yapısal çelik sektöründe liderliği hedefliyoruz. 70.000 m 2 arazi üzerine kurulu 30.000 m2 kapalı alana sahip olan fabrikamızın üretim kapasitesi 58.500 ton /yıldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri