Atatürk'ün ölmeden önce en son yemek istediği yemeğin Enginar olduğunu biliyor muydunuz? Rahatsızlığının son zamanlarında Atatürk'ün canı karaciğer dostu olan Enginar istemişti. Mevsimi olmadığı için HASAN Rıza Soyak, ikliminden dolayı erken hasat alan Hatay'dan Enginar sipariş etmişti.
Atatürk'ün ölmeden önce son isteği enginar yemekti.
10 Kasım 1938'de vefat etmeden önceki günlerde, daha önce hiç tadına bakma fırsatı elde edemediği halde, canı enginar istemişti. Hastayken enginar yemek isteyen Ulu Önder için, Hatay'dan enginar ısmarlanmıştı. Ancak Atatürk enginar yemeğini yiyemeden komaya girerek hayatını kaybetti.
Neşet Ömer İrdelp Atatürk'ten dilini uzatmasını istiyor ama Atatürk dilini içeri çekiyor.” “Kafasını sağa çevirip, biriyle konuşur gibi "Aleykümesselam" diyerek 8 Kasım 1938 saat 19.00'da komaya giriyor.” “Vefat edene kadarki 38.5 saat boyunca konuşmuyor.”
Atatürk'ün kuru fasulye yanında en çok tercih ettiği yemek ise pilavmış. Bulgur ve pirinç pilavı sevdiği yemeklerden bir tanesiymiş. Atatürk'ün aşçısı Halit Atay'ın verdiği bilgilere göre, Mustafa Kemal Atatürk gece acıktığında peynirli omlet yemeyi tercih ediyormuş.
İlgili 40 soru bulundu
Rakıyı yudum yudum, keyfini çıkara çıkara içerdi. Sofranın olmazsa olmazı sarı leblebi mutlaka iyi fırınlanmış olmalıydı. Mutfaktaki tavalarda ısıtıldıktan sonra servis edilirdi. Yoğurt, limonlu fava, üstüne zeytinyağı gezdirilmiş haşlanmış kuşkonmaz da masadan eksik olmayan mezeler arasındaydı.
Geleneksel Türk içkisi olarak O'da rakıyı seviyor ve leblebi, kavun gibi mezeler yiyor. Bunlar da O'nun geleneksel yanlarından birisini oluşturuyor.
Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938 tarihinde öldü. Ölüm saati tam olarak 09:05'te, yani sabahın 09:05'inde vefat etti. Bu nedenle "9'u 5 geçe mi öldü" ifadesi, Atatürk'ün ölüm saatiyle ilgili doğru bir ifadedir.
Bunun üzerine Atatürk dilini tamamen içeri çekip sağına döndü. Orada birisiyle konuşur gibi 'Aleykümselam' dedi ve derin bir komaya girdi. Bundan 38 saat 5 dakika sonra da tıbben ölümü gerçekleşti."
Tatlıyla arasının pek iyi olmadığını bildiğimiz atamız, tatlı yemeyi tercih ettiği nadir günlerde aşçısından irmik helvası istermiş. Atamızın sevdiği yemekler, arzu edip de tadamadığı enginar, annesinin elinden yemeyi sevdiği ıspanaklı böreğin yer aldığı bu liste sayesinde onu bir kez daha anmış ve duygulanmış olduk.
Atatürk'ün gün boyu en az 15-16 kahve ve 40 kadar sigara içtiği biliniyor.
Arkamdan Neşet Ömer İrdelp yanaşıp rica etti: "Dilinizi çıkarır mısınız efendim?" 9 Kasım günü ve gecesi bu ağır koma devam etti. Atatürk, 10 Kasım 1938 Perşembe sabahı saat 9'u 5 geçe, İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda öldü. Vefat etmişlerdir.
Atatürk'ün, sahip olduğu menkul ve gayrimenkulleri bağış ve vasiyet yoluyla verdiği bilinmektedir. Atatürk, çiftliklerini Hazineye, diğer menkul ve gayrimenkullerini de Cumhuriyet Halk Partisine bağışlamıştır.
2020-23. Mustafa Kemal Atatürk'e siroz teşhisini ilk koyan doktor olan, hastalığı boyunca Yalova'dan başlayıp son anına kadar yanında olan Nihat Reşat Belger, doktor kimliğinin yanı sıra diplomat ve milletvekili olarak da Türkiye Cumhuriyeti'ne hizmette bulunmuş önemli bir isimdir.
“Norveççede 'Atatürk gibi düşünmek' diye bir deyim vardır. Usun (akılın) önde olduğu, duygusallıktan ırak, mantıklı, bilimsel düşünmeye, Atatürk gibi düşünmek diyorlarmış”.
2 Mart 1942'de sona eren yarışma sonrasında yapılan değerlendirmeler sonucunda, Emin Onat ve Orhan Arda'nın projesinin, birtakım değişikliklerle uygulanmasına karar verildi ve 9 Ekim 1944'te gerçekleştirilen temel atma töreniyle inşaata başlandı.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de Fenerbahçeli'ydi. Atatürk, 10 Ağustos 1928 günü, 3-3 berabere biten Gazi Kupası maçından sonra üçü Galatasaraylı ve ikisi Fenerbahçeli olan beş kişinin önünde aynen şunları söyledi: "Burada üçe üçüz... Çünkü ben de Fenerbahçeliyim!"
Derne'deki 16-17 Ocak 1912 taarruzunda gözünden yaralanıp bir ay hastanede tedavi gördü. Bir harabeden düşen kireç taşı parçası şiddetle yüzüne çarptı ve ömrünün sonuna kadar sol gözünde kalıcı hasar bıraktı. Atatürk'ün sol gözünün şehla (hafif şaşı) olması bu savaşta geçirdiği kaza sebebiyle oldu.
atatürk'ün bir şarapnel parçası sonucu tek gözünü kaybettiğini söyledi, savaş alanında o an için geçici olarak büyük dedem müdahale etmiş. ve o göz işlevini tamamiyle yitirmiş. ve çok merak edilen nokta; evet, tek gözü takma, gerçek değil.
Yapılan bu geçici mezarda tabutun altına tüm ülkeyi temsilen “Ankara toprağı” konulmuş, tabut bu toprağın üzerine yerleştirilmiştir. Atatürk'ün naaşı, 1953'te Anıtkabir'e nakline kadar burada kalmıştır.
Atatürk IPA içerken. Tabii aslında sevdiği bira stili #doppelbock örneğin @paulaner salvator.
Atatürk'ün sofrasındaki en büyük tartışma şüphesiz içkiydi. Gündüzleri alkol almayan Mustafa Kemal, akşamları sofradan içkiyi eksik etmezdi; ama kendi bünyesi alkole dayanıklıydı.
Tarihi kayıtlarda İskit, Hun ve Göktürk gibi eski Türk toplulukları kımızı yoğun olarak kullanılmış. Günümüzde ise Kazaklar, Kırgızlar ve Yakutlar başta olmak üzere, çeşitli Türk toplulukları tarafından sevilerek içilmekte. Kımız, kısrak sütünün fermante edilmesiyle elde edilen geleneksel bir içecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri