Rakıyı yudum yudum, keyfini çıkara çıkara içerdi. Sofranın olmazsa olmazı sarı leblebi mutlaka iyi fırınlanmış olmalıydı. Mutfaktaki tavalarda ısıtıldıktan sonra servis edilirdi. Yoğurt, limonlu fava, üstüne zeytinyağı gezdirilmiş haşlanmış kuşkonmaz da masadan eksik olmayan mezeler arasındaydı.
Akşam sofrası, Atatürk'ün hoş geldin konuşması ve kadeh kaldırmasıyla başlıyordu. En sevdiği içki, meşe fıçıda hafif sararıncaya kadar dinlendirilmiş rakıydı. Bu rakı onun için özel olarak damıtılırdı. Rakıyı yudum yudum, keyfini çıkara çıkara içerdi.
Leblebicinin yanıtı: - Atatürk klasik leblebi yerdi... Eskiden Ankara leblebisi denirdi... Beyaz leblebi...
Geleneksel Türk içkisi olarak O'da rakıyı seviyor ve leblebi, kavun gibi mezeler yiyor. Bunlar da O'nun geleneksel yanlarından birisini oluşturuyor.
Atatürk'ün sofranın özelliği şudur, sofrada sadece yemek yenmez önemli devlet işleri de tartışılırdı. Atatürk sofraya ne cins yemek gelirse onu yer, sofradaki çok çeşitli mezelerden yalnız çok sevdiği kavrulmuş leblebiyi tercih ederdi. Yemeklerden ise, omlet, karnıyarık ve kuru fasulyeyi severdi.
İlgili 19 soru bulundu
Atatürk, 1 litre rakı içiyor her gün, ama bunun sebebini de söylüyor… ... TikTok.
Atatürk'ün kuru fasulye yanında en çok tercih ettiği yemek ise pilavmış. Bulgur ve pirinç pilavı sevdiği yemeklerden bir tanesiymiş. Atatürk'ün aşçısı Halit Atay'ın verdiği bilgilere göre, Mustafa Kemal Atatürk gece acıktığında peynirli omlet yemeyi tercih ediyormuş.
Atatürk IPA içerken. Tabii aslında sevdiği bira stili #doppelbock örneğin @paulaner salvator.
Atatürk'ün sofrasındaki en büyük tartışma şüphesiz içkiydi. Gündüzleri alkol almayan Mustafa Kemal, akşamları sofradan içkiyi eksik etmezdi; ama kendi bünyesi alkole dayanıklıydı.
#1 Etsiz Kuru Fasulye
Atamızın kendi tabiri ile "yağlı fasulye" dediği etsiz kuru fasulye aslında kendisinin askeri öğrencilik yıllarından kalma bir zevki.
Leblebi, nohutun kavrulmasıyla üretilen bir çeşit kuru yemiştir. En bilinen türleri beyaz leblebi ve sarı leblebidir. Coğrafi olarak ilk leblebi Tavşanlı'da üretilmiştir fakat tescillenen ilk leblebi Çorum leblebisidir.
Beyaz leblebi daha fazla protein ve lif içerdiğinden sizi daha uzun süre tok tutabilir. Tabi, beyaz leblebinin şekerle süslenmiş olanları diyet için tercih edilmemelidir. Zayıflatır olanı sade çeşitleridir.
Potasyum, lif, B ve C vitamini içeren leblebi tam bir bağışıklık dostudur. Gün içinde düzenli olarak ve ölçülü tüketilen leblebi, bedenin ihtiyaç duyduğu vitaminleri karşılar.
Rakı sofrasında belli miktar oturulduktan sonra, ağzı ve zihni temizlemek amaçlı içilen çaya, rakı arası çayı denir. Genelde 3-4 kadeh sonrasında başlanarak, sonrasında ki her kadeh arasına sıkıştırılması durumunda faydalı sonuçları olduğu gözlenmiştir.
Atatürk günde kaç bardak kahve içerdi? O dönemden gelen kaynaklar ve Atatürk'ün yanında olan kişilerin aktardığı anılara göre Mustafa Kemal, günde en az 15 fincan kahve içerdi.
O günlerde tuttuğu anı defterinde gece uyumadan önce ya da sabah kahvaltısından sonra saat 08.00–10.00 arasında kitap okuduğunu belirtmektedir.
2 gün sonra ikinci kalp krizi
Latife Hanım, Mustafa Kemal Paşa'ya çok kahve ve sigara içtiği yönünde telkinde bulunsa da Mustafa Kemal Paşa çalışmalarını Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem binasına kaydırdı ve kendisine konan günlük 10 sigara yasağını deldi.
Atatürk Orman Çiftliği'nde 1934 yılında bir Bira Fabrikası açılmıştı. Ülkede bira sanayisini geliştirmek amacıyla yabancı uzmanlar getirildi. Üreten köylü aynı zamanda ürününü işleme fırsatına da sahip olmuştu.
Hastalığının başlangıcında kendisini muayene eden Dr. Fissinger günde kaç paket sigara içtiğini sormuş, Atatürk "sekiz" demişti.
Ankara bira fabrikasını kurdu diyenler içinde ek bilgi verelim o zaman. Atatürk den önce ilk rakı fabrikası 2. Abdülhamid zamanında Sarıcazade Ragıp Paşa'nın Çorlu'daki Umurca Çiftliği'nde kurulmuştur.
Çay için “milli içeceğimiz” deriz. Kökeni Çin'den gelen bu içeceğe dünyanın bir bölümü “çay”a benzer isimler verirken, bir bölümü de “tea”ye benzer isimler verir.
"yarım kilo rakı içer, 2 litre leblebi yer, bazen de 3 metre fava isterdi."
ATATÜRK'ÜN BURCU OĞLAK YÜKSELENİ KOÇ
Atatürk'ün doğum haritasına göre burcu 14 derece Oğlak yükselen burcu ise Koç. Oğlak burcu astrolojide “Komutan” yöneten, idare eden, sorumluluk sahibi, yapılandıran, kuran, inşaa eden, saygınlık, prestij, strateji gibi anlamları vardır.
En çok atları seven Atatürk, çok sevdiği atlarından birinin ölümüne çok üzülmüştür. Sakarya adlı atını da çok seven Atatürk, atlardan sonra köpek ve kuşlara düşkündü. Milli Mücadele döneminde Alber adında bir köpeği vardı. Atatürk'ün en sevdiği köpeği Foksidi.
Gelin birlikte hangi padişahın ne yiyor bakalım. FATİH SULTAN MEHMET'İN EN SEVDİĞİ YEMEK NEYDİ? Deniz ürünlerine düşkünlüğü ile bilinen Fatih Sultan Mehmet, istiridye, karides, kurutulmuş balık, yılan balığı gibi ürünleri tüketirdi. Özellikle kekikli yılan balığı sofralarına sıklıkla yer verirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri