Manisa'nın Alaşehir ilçesinde yaşayan 4 çocuk, 8 torun sahibi 104 yaşındaki Ayşe Şencan, günümüzde Atatürk'ü gören ender insanlardan biri. Atatürk ebediyete intikal ettiğinde 25 yaşında olan Ayşe Şencan, Atatürk'ü Manisa ve İzmir'de 4 kez gördüğünü söyledi.
Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümü, kendisinin sağlığının 1937 yılından itibaren bozulmaya başlamasına müteakiben 10 Kasım 1938'de gerçekleşti. Ölümünün ardından, 21 Kasım 1938'de geçici olarak Ankara Etnografya Müzesi'ne konulan naaşı, 10 Kasım 1953'te kendisi için inşa edilmiş anıt mezar olan Anıtkabir'e nakledildi.
Anıtkabir Komutanlığı, büyük önder Atatürk'ün "naaşının mumyalandığı" iddialarını formülle yalanladı.
İlkokul öğrenimini Selanik'teki Şemsi Efendi İlkokulunda okudu. Devamında Selanik Askeri Rüştiyesi (Ortaokul) sonra ise Manastır askeri lisesinde eğitimine devam etti. Askeri okullarda eğitimini sürdürerek 1905 yılında kurmay yüzbaşı olarak askeri eğitimini tamamladı.
Mustafa Kemal Atatürk (1881, Selanik, Osmanlı İmparatorluğu - 10 Kasım 1938, İstanbul, Türkiye), Türk asker ve devlet adamı. Türk Kurtuluş Savaşı'nın başkomutanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Mustafa Kemal Atatürk'ün naaşı, Anıtkabir'in inşası sırasında (11 Kasım 1938 - 9 Kasım 1953) Etnografya Müzesi'nde muhafaza edilmişti. Bu süre zarfında (15 sene) naaşın bozulmamasını sağlayan işlem de, 'tahnitleme' ismi verilen tıbbi bir yöntemdi.
Atatürk "Güneş Dil Teorisi" nedeniyle Türk dilleri içerisinde eski Doğu ve Batı Türk dil lehçelerinden kendi Arapça ismine benzeyen isimler aramış ve bunun sonucunda da "kale, sur, ordu" anlamlarına gelen "kamal" ismiyle Arapça kökenli olup "mükemmel" anlamına gelen "kemal" ismini değiştirmiştir.
Soyadı Kanunu'nun çıkmasından beş ay sonra 24 Kasım 1934 tarihinde TBMM tarafından oy birliği ile kabul edilen 2587 sayılı kanunla Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'e "Atatürk" soyadı verildi. 17 Aralık 1934'te çıkarılan yasa ile bu soyadının diğer kişiler tarafından kullanılması yasaklandı.
Ancak Mustafa Kemâl babasını çok küçük yaşlarda kaybetti (1888). Bu nedenle okuldan ayrılmak zorunda kaldı. Mustafa ve annesi dayıları ile birlikte yaşamak üzere taşraya Rapla Çiftliği'ne gittiler.
1893 yılında Askeri Rüştiye'de okurken matematik öğretmeni ona Kemal ismini vermesi ile ismi Mustafa Kemal olmuştur.
Odanın ortasında kıble yönünde kırmızı mermerden sanduka bulunuyor. Sandukanın çevresindeki pirinç vazolarda, Türkiye'nin 81 ilinden, KKTC ve Azerbaycan'dan getirilen topraklar yer alıyor. Kıbleye bakan mezarın üzerindeyse bir şey yazmıyor. Mezar Odası'nın kapıları Genelkurmay'ın izniyle açılıyor.
Ancak İslam dini, ölünün defnini şart koştuğundan, geçici tahnitin bozulması koşuldu. Atatürk'ün Anıtkabir'e naklinden önce bu işlem için bir komite kurulmuş, Başbakan Adnan Menderes'in huzurunda, tahnitin bozulması için Atatürk'ün tabutunun açılması kararlaştırılmıştı.
Ata'nın kabri 40 tonluk yekpare mermerden yapılan sembolik lahtin yaklaşık 7 metre altındaki mezar odasında bulunuyor.
Ata'nın gül ağacından tabutu, 4 Kasım günü, geçici kabrinden çıkarılıp müzenin holündeki mermer katafalka konulmuştu. Bir hafta boyunca sırayla öğrenciler, subaylar ve generaller katafalk başında nöbet tutmuştu. Bunun üzerine tabutun vidaları söküldü. Tahta tabutun içinde madeni bir sankuda bulunuyordu.
Tahnit işlemindeki başarının derecesi 15 yıl sonra Atatürk'ün naaşı Etnografya Müzesi'ndeki geçici kabrinden Anıtkabir'e taşınırken anlaşılmış; tabut açıldığında naaşın öldüğü ilk gündeki gibi durduğu görülmüştür.
atatürk'ün anıtkabir'e naklinden önce bu işlem için bir komite kurulmuş, tahnitin bozulması için atatürk'ün tabutunun açılması kararlaştırılmıştı. tabutun açılma günü gelip de, komite üyeleri toplanınca ankara tıp fakültesi histoloji ve embriyoloji kürsüsü başkanı patolog prof. dr. kâmile mutlu, “başlayın” talimatını ...
Mevcut bilgilere göre Atatürk'ün baba soyu Konya / Karaman'dan göçürülerek Makedonya'ya gelmişlerdir. Manastır Vilayeti'ne bağlı Debre - i Bala Sancağı'nın Kocacık Nahiyesi ( Köyü)'ne yerleşen takriben 1830'larda Selanik'e göçmüştür. Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi burada takriben 1839'da dünyaya gelmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de Fenerbahçeli'ydi. Atatürk, 10 Ağustos 1928 günü, 3-3 berabere biten Gazi Kupası maçından sonra üçü Galatasaraylı ve ikisi Fenerbahçeli olan beş kişinin önünde aynen şunları söyledi: "Burada üçe üçüz... Çünkü ben de Fenerbahçeliyim!"
Byük annesinin Selanik göçmeni olduğunu ve Yunanlılar tarafından göçe zorlandığını belirten Yontan, Atatürk'ün doğduğu evin komşusu olduklarını söyledi. İzmirli bir esnaf olan Yontan, 4 Haziran 1952 yılında Yenişehir semtinde dünyaya geldi.
SOYADI KANUNU
Osmanlı Devleti zamanında kişilerin soyadları yoktu. Kişinin adının yanına baba adı, doğum yeri veya bağlı bulunduğu boy yazılırdı. Bu durum çeşitli karışıklıklara sebep oluyordu.
Anıtkabir, Türkiye'nin başkenti Ankara'nın Çankaya ilçesinde yer almaktadır. Ankara Anıttepe'de eski adıyla Rasattepe olarak bilinen yerdedir. Anıtkabir Ankara'nın neresinde derseniz; "Yücetepe, Akdeniz Cd. No:31, 06570 Çankaya/Ankara" olarak açık adresten ulaşabilirsiniz.
Emin Onat ile Orhan Arda'nın tasarımı olan Anıtkabir'in 1944'te başlanan inşası 1953'te tamamlanmıştır.
Yavuz Bülent Bakiler, Atatürk'e 12 yıl boyunca hizmet eden Cemal Granda'nın 'Şahidim' kitabına dayandırdığı bir ayrıntıya göre Atatürk'ün bir gün Çankaya'da "Ben adımı değiştiriyorum, Kamal yapıyorum. Bütün Kemaller eşektir" dediğini aktardı.
Arapça kökenli bir isim olarak Türkçeye yerleşmiş Kemal adı, Türkiye'de erkekler için kullanılan en yaygın isimlerden biridir.
Fazlaca tercih edilen bu isim hakkında araştırılan konular arasında Kur'an'da yer alıp almaması vardır. Bu sorunun cevabı ise Kemal ismi Kur'an'da herhangi bir yerde geçmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri