Yukarıda da bahsettiğimiz üzere yasal olarak avans konusunda bir düzenleme bulunmamaktadır. İşçinin talebi üzerine avans ancak işverenin kabul etmesi halinde ödenebilecektir.
İşçi ile işveren arasındaki hukuki ilişki kapsamında, işçinin işverenden avans talebinde bulunabildiği görülmektedir. İşverenden talep edilen avans ile ilgili 4857 sayılı İş Kanunu'nda herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.
Avans ödemesine ilişkin düzenleme 6098 Sayılı Borçlar Kanunu'nda yapılmıştır. 6098 Sayılı Borçlar Kanunu'nun 406.maddesinin son fıkrasına göre, işveren işçiye zorunlu ihtiyacının ortaya çıkması halinde ve hakkaniyet gereği ödeyebilecek durumda ise, hizmetiyle orantılı olarak avans vermekle yükümlüdür.
İş Kanunu'na Göre Avans
İş Kanunu'na göre işverenin, çalışana, başta ücret ödemesi olmak üzere belirli borçları bulunmakta, bu borçların temelinde ise çalışanın çalışmasının karşılığı olarak işverenin en geç ayda 1 (bir) ödemekle yükümlü olduğu ücret yer almaktadır.
Sözleşme konusu işin ifası için gerekli hazırlıkları yapmak üzere verilecek avans tutarı sözleşme bedelinin 1/3'ünü geçemez. Örneğin; sözleşme bedeli 1.500.000,00 TL olan bir işte verilecek maksimum avans tutarı 500.000,00 TL dir.
İlgili 20 soru bulundu
5018 sayılı Kanunun 35. Maddesine göre; harcama yetkilisinin uygun görmesi ve karşılığı ödeneğinin saklı tutulması kaydıyla, ilgili kanunlarda öngörülen haller ile gerçekleştirme işlemlerinin tamamlanması beklenilmeyecek ivedi ve zorunlu giderler için avans vermek veya kredi açmak suretiyle ön ödeme yapılabilir.
Avans, işi yapacak, mal veya hizmeti sağlayacak olan kişi veya kuruluşa ödenmek üzere, doğrudan harcama yetkilisi mutemedine verilir. Avanslar hangi iş için verilmiş ise yalnızca o işte kullanılabilir.
02-01-2023
Maddesinin 1. fıkrasına göre ön ödeme üst sınırı 3.820 TL olurken; mahkeme harç ve giderleri için bu sınır 300.000 TL, yargılama giderleri için 50.000 TL, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlıklarının harcamaları için 19.900 TL olarak yeniden belirlendi.
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere yasal olarak avans konusunda bir düzenleme bulunmamaktadır. İşçinin talebi üzerine avans ancak işverenin kabul etmesi halinde ödenebilecektir.
Avansın ödenme türleri; ücret avansı, iş avansı ve yıllık ücretli avans ödemesi olarak üçe ayrılır.
İlgili kanunlarına göre, görevlilere yolluk ve diğer giderleri karşılığı ödenecek avanslar kendilerine veya şahsi mutemetlerine verilebilir. Sözleşmesinde belirtilmek ve yüklenme tutarının yüzde otuzunu geçmemek üzere, yüklenicilere teminat karşılığında bütçe dışı avans verilebilir.
Buna göre, 196 Personel Avansları hesabında izlenen ve personelin maaşından kesilen avansların ücret bordrosunda mahsup olarak gösterilmesi gerekmektedir.
' BK'nun 327. maddesinden ücret avansı verilmesine ilişkin şartları çıkartabiliriz. İşveren avans vermekle yükümlüdür ancak, avansın verilmesi belirli şartlar dahilinde olacaktır. Avans yapılan iş oranında ve ileride ödenecek ücretten kesilmek üzere ödenir.
(1) Hükmün kesinleşmesinden sonra mahkeme kendiliğinden, yatırılan avansın kullanılmayan kısmının iadesine karar verir. Bu kararın tebliğ gideri iade edilecek avanstan karşılanır.
Avanslar alacak veya borç haline dönüştükleri zaman VUK'nun alacak ve borçlarla ilgili değerleme hükümlerine göre değerlenirler. Dolayısıyla, alınan ve verilen avansların avans olarak kaldıkları sürece mukayyet değerler değerlenmesi gerekir.
Madde 11- Her mutemet ön ödemelerden harcadığı tutara ilişkin kanıtlayıcı belgeleri, ilgili kanunlarında ayrıca belirtilmemiş olması halinde avanslarda bir ay, kredilerde ise üç ay içinde muhasebe yetkilisine vermek ve artan tutarı iade ederek hesabını kapatmakla yükümlüdür.
Ancak bu alış verişi iş avansı olarak açıklama durumunda kalındığında iş avansının belirli bir süre sonra (bu süre işle ilgili olarak genellikle kısa bir süre olur) belgeleriyle kapatılması ve bu avans dolayısıyla herhangi bir faiz veya başka bir farkın çalışandan alınmaması gerekir.
Ücretlerin elden ödenmesi işçinin emeklilik ücretlerinde kayıplara yol açacağı için uygulanmaması gereken bir işlemdir. İşverenler tarafından yasal olmayan şekilde yapılan bu ödemelerin haklı fesih nedeni teşkil edeceği İş Kanunu'nda açıkça düzenlenmiştir.
İşçinin elden ödeme aldığı her türlü yasal delille ispat edilebilir. İş davalarında bu konuda başvurulacak ilk delil ise tanıktır. Mahkemeye bildirilecek tanıklar belirlenirken, işçi ile en azından bir dönem aynı işyerinde çalışan, benzer işler yapan, işçinin çalışma koşullarını bilen tanıklar olması oldukça önemlidir.
ATM'den taksitli nakit avans çekim işlemlerinde işlem tutarı ATM günlük para çekme limiti ile sınırlıdır. Taksitli nakit çekim işlemi kredi kartına tanımlı nakit çekim limitinden düşülmektedir.
Bireysel kredi limitlerinden bağımsız olarak, taksitli nakit avans çekiminde uygulanan alt ve üst işlem limitleri, yani çekileblecek en düşük nakit avans tutarı ile en yüksek nakit avans tutarları her banka için farklıdır. Alt limitler 50 TL ile 500 TL arasında değişirken, üst limit 30.000 TL'ye kadar çıkabilmektedir.
Birinci olarak bütçe ödenekleri çerçevesinde avans verilmesi, diğeri de bütçe imkanları dikkate alınmadan bütçe dışından verilmesidir.
Avanslar, avansın verildiği tarihten itibaren tahakkuk eden her bir hakedişin sözleşme bedeline ait tutarına (fiyat farkları hariç) , avans mahsup oranı uygulanarak hakedişlerden kesinti yapılmak suretiyle mahsup edilir. Mahsup edilen miktar kadar avans teminatı iade edilir.
Nakit Avans Nasıl Çekilir? Bankaların, kredi kartına tahsis ettiği kredi limiti ya da vadesiz hesaba tanımladığı Kredili Mevduat Hesabı (KMH) limiti dahilinde kredi kartından ya da KMH hesabından nakit para çekilerek nakit avans kullanımı gerçekleştirilmiş olmaktadır.
Teminat olarak alınan ticari senet ve belgeler ile devlet tahvilleri ve borsada kayıtlı tahviller karşılığında ödünç verme işlemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri