«Yağmur Beklerken»in en önemli kahramanı şüphesiz Rahmi'dir. Bütün olaylar, onun etrafında cereyan etmiş, dallanıp budaklanmıştır. Romanda 1915-1930 yılları arasında geçen olaylar ele alınmıştır. Ayrıca Serbest Cumhuriyet Fırkasının halk üzerindeki sosyal ve siyasi etkilerine temas edilmiştir.
Yağmur Beklerken romanı, “Cumhuriyetin ilk yıllarında küçük bir Ana- dolu kasabasında yaşanan siyasî ve sosyal olayların kasaba insanı üzerinde- ki etkilerinin anlatıldığı” (Burcu Yılmaz, 2011: 235) bir romandır. Başkişi Rahmi, avukat olup entrik kurguyu şekillendiren merkezî bir konumda yer alır.
Romanda 1930 yılında bir Anadolu kasabasında, Serbest Cumhuriyet Fırkası'nın kurulmasının ve aynı yıl yaşanan büyük kuraklığın sonucu olarak halkın yaşadığı gerginlikler anlatılmıştır. Romanın baş kahramanı, kasabada yaşayan bir aydın olan Rahmi 'dir.
İnişli çıkışlı bir tiyatro hayatı sürdüren Nahit, “İbiş” rolü ile başarıyı yakalar. Bu roldeki başarısı onun artık hep İbiş'le özdeşleşmesine neden olur; Shakespeare'den, Pirandello'dan oyunlar sergilemek arzusundadır ancak üzerine yapışan İbiş karakteri nedeniyle bu tür oyunlarda başarılı olamaz.
Dönemeçte2 çok partili hayata geçiş denemelerinin yaşandığı yıl- larda, bir Anadolu kasabası olan Akşehir'de doktor olarak çalışan Şerif adlı bir aydının şahsında birçok değerin temsil edildiği, onun münasebet- leri etrafından aynı çevrede bulunan aydınların tenkit edildiği bir roman- dır.
İlgili 32 soru bulundu
«Yağmur Beklerken»in en önemli kahramanı şüphesiz Rahmi'dir. Bütün olaylar, onun etrafında cereyan etmiş, dallanıp budaklanmıştır. Romanda 1915-1930 yılları arasında geçen olaylar ele alınmıştır.
Yeşil Gece, Reşat Nuri Güntekin'in bir romanıdır.
Nesl-i Ahir adlı kurgusal eserinde, Süleyman Nüzhet, hem kişisel hem de düşünsel düzlemde idealize edilmiş bir başkahramandır. Geçim sıkıntısı çekmeyen bir aydındır. ki yabancı dil bilen, yerli ve batılı sanat dergilerini takip eden kültürel bir karakterdir.
“Biz İnsanlar”da Peyami Safa'nın sözcüsü konumunda bulunan Necati'nin, fikirleri ve yaşam tarzı bakımından hem genel mânâda hem de felsefî dünya görüşü olarak idealist olduğu görülmektedir. Mesleğine bağlı, birçok okulda görev yapan başarılı ve aydın bir edebiyat öğretmenidir.
Küçük Ağa; Milli Mücadele dönemine merkezden değil, bir kasabadan bakan, o dönemin Türk toplumunun yaşadığı zorluklara, acılara, ihanetlere değinen ve bütün bu zor şartlar altında kurtuluş mücadelesi veren Kuvâ-yi Milliye'yi konu edinen roman, Tarık Buğra'nın önemli yapıtlarından bir tanesidir.
Hisar dergisi ve Türkiye gazetesinde de yazan Tarık Buğra, 26 Şubat 1994 tarihinde İstanbul'da öldü. Eserleri; Hikaye: Oğlumuz (1949), Yarın Diye Bir Şey Yoktur (1952), İki Uyku Arasında (1954), Hikayeler (1964; yeni ilavelerle 1969).
Akdeniz Panait Istrati'nin romanıdır. Kitap Adrien adlı kahramanın İskenderiye, Kahire, Beyrut, Şam... gibi Akdeniz şehirlerinde başından geçenleri anlatmaktadır. Farklı din, dil ve ırktaki insanların birlikteliğini inceler.
Gündem olan iddiaya Müge Anlı cephesinden jet yalanlama. Yıllardır Müge Anlı'nın programında olan avukat Rahmi Özkan'ın öldüğü iddiası sosyal medyada gündem oldu. Konuyla ilgili yapılan açıklamayı paylaşan Müge Anlı, Özkan'ın ölüm iddiasını yalanladı.
Firavun İmanı Kitap Açıklaması
Roman Mustafa Kemal'in tartışılmaz liderliği etrafında şekillenen Cumhuriyet'in kurucu kadrosu ve onun iradesine karşı, bizzat Kuvayi Milliye hareketi içinden şekillenmekte olan milli-muhafazakar hoşnutsuzluk, tepki ve muhalefetin şekillenişini konu alıyor.
Romanda anlatılan olaylar 1930 yılında bir Anadolu kasabasında geçer. Roman, Serbest Cumhuriyet Fırkası'nın kurulması ve aynı yıl yaşanan büyük kuraklığın halktaki yansımaları etrafında yaşanan gerginlikleri, aydın ve halk boyutunda işlemektedir.
Yakup Kadri'nin Kiralık Konak romanının erkek 'kahramanı'dır Hakkı Celis. Pasif bir aşk oyuncağından aktif bir özneye; âşık ve çocuk görünümlü şairden haysiyetli bir askere erkekliğine tutunarak ve savaşarak dönüşür...
Peyami Safa'nın, tüm romanları içinde en beğendiği romanı olduğunu belirttiği Matmazel Noraliya, başına gelen doğaüstü olaylara, benimsediği pozitivist yaklaşımla bir açıklama getiremeyen, ama onların büyüsünden de geri duramayan, tıp fakültesini bırakmış felsefe öğrencisi Ferit'in hikayesi.
Tütün Zamanı, Necati Cumalı'nın 1959 yılında yayımlanan romanı. Roman gene aynı yıl içerisinde Orhon M. Arıburnu'nun yönetmenliğinde beyaz perdeye aktarılmıştır. Eser 1971 yılında "Zeliş" adıyla tekrar basılmıştır.
Sait Faik Abasıyanık'ın 1953 yılında yayımlanan ikinci ve son romanı. Romanda, eski konsoloslardan Vildan Bey'in kızı Nevin'in yaşamı anlatılmaktadır. Nevin içinde bulunduğu dünyadan, bu dünyanın iki yüzlülüğünden ve çıkarcılığından sıkılmıştır ve yalansız, özgür ve samimi bir dünyaya özlem duymaktadır.
AKİF BEY- NAMIK KEMAL OYUN (AKİF-DİLRUBA)
Bir deniz subayı olan Akif,Dilruba adında ahlak yönü zayıf bir kadınla evlenir.
Fatih Harbiye'nin sonunda ise Şinasi ve Neriman uykuda huzur bulurlar. Romanın kadın kahramanı bir seçim yapmıştır yapmasına, ama bu seçim, benliğinde doğru yolu bulduğuna dair bir etki yaratmaz.
Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın 1911 tarihli romanı. Romanın ana karakteri Meftun Bey'dir. Meftun Bey okumak için gittiği Fransa'nın Paris kentinde yıllarca kalır, fakat buraya asıl geliş sebebini unutup, eğitim görmekten kaçar.
Biz de bu yazımızda bir kuşağın, kendi öz kültürünü özümse- yememiş, batı hayranı olarak yetişmiş bir tipinin, Yakup Kadri'nin “Bir Sürgün” Romanı'nın kahramanı Doktor Hikmet'in, tipik bazı özellikleri üzerinde durmak istiyoruz.
İstanbul'un esere konu olan üç dönemi romanın başkahramanı Adnan'ın yaşamındaki üç dönemi de kapsar; fakir ve idealist Adnan, zengin ve "önemli" Adnan, hasta ve bedbaht Adnan. Romanda Adnan dışında kırk kadar roman kişisi vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri