Yargılama Gideri Olan Kanuni Vekalet Ücreti
Mahkemece davada kendisini bir vekil ile temsil ettirmiş olup da davayı kazanan taraf lehine diğer yargılama giderleri ile birlikte bir de vekalet ücreti ödenmesine hükmedilir. Mahkeme tarafından, bu vekalet ücretinin hesabında Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi esas alınır.
Yargılama sonucunda haklı çıkan tarafın lehine hükmedilen vekâlet ücretinin avukat kendi adına ilamlı icraya konu edemez. Zira yargılamada taraf olan iş sahibi lehine hükmedilen vekâlet ücretini avukat ancak müvekkili adına ilamlı icraya konu edebilir.
Avukat, müvekkili ile arasında bir yazılı sözleşme yapılıp yapılmamasına, yazılı bir sözleşme yapılmış ise sözleşmede ücretin kararlaştırılmamış olmasına veya ücrete ilişkin ka- rarlaştırılan maddenin hükümsüz olmasına bakılmaksızın her zaman avukatlık ücretine hak kazanır.
Yasal mevzuat gereğince bir avukat müvekkili tarafından verilen vekaletnamesini ilgili dava dosyasına sunmakla birlikte avukatlık ücretine hak kazanmış demektir. Avukatlık ücret sözleşmesindeki ücret ödeme borcu ifa edilmediği takdirde avukat tarafından dava açılabilir ve faizi ile birlikte tahsil edilebilir.
İlgili 40 soru bulundu
Taşınmazın Tahliye ve Teslimine İlişkin Mahkeme Kararları
Dolayısıyla bu talebin ferisi niteliğinde olan yargılama giderleri ve vekâlet ücretinin de icraya konulabilmesi için kararın kesinleşmesi gerekmektedir.
Vekaletname herhangi bir şekle bağlı değildir. Ancak taraflar aralarında anlaşarak vekaletnameyi belli bir süre ile sınırlayabilirler. Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul etmektedir.
Taraflar aralarında yapacakları sözleşme ile ücretin ödenme gününü kararlaştırabilirler ve böyle bir durumda ücret belirtilen günde muaccel hale gelir. Ancak taraflar böyle bir belirlemede bulunmamışlar ise , bu durumda ücret işin bitmesi ile muaccel hale gelecektir.
İcra dosyaları kapsamında tarafın icra edildiği andan itibaren doğacak ücrete icra vekalet ücreti denilmektedir. İcra dosyalarında 7 gün içinde ödeme yapılırsa ödenecek avukatlık ücreti 3/4 oranında azalır. Eğer süresinde ödeme yapılmaz ise tam ücret üzerinden ödeme yapılması gerekmektedir.
Bu ücret, iş sahibinin borcu sebebiyle takas ve mahsup edilemez, haczedilemez." şeklindedir.
Alacaklının Avukatı azletmesi halinde, vekilin vekalet ücretini alabilmesi için hukuki yollara başvurması gerekirken, kendi adına icra takibi başlatarak takibe konu olan ilamda geçen vekalet ücretini talep etmesi mümkün değildir. 2018/7051 E., 2019/8439 K.
Bu ücret, davayı kaybeden tarafın, davayı kazanan tarafın avukatına yaptığı ödeme şeklinde açıklanabilir. Karşı vekalet ücreti maktu olup 2024 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca ceza davaları için karşı taraf avukatı ücreti asgari 17.900-TL'dir.
Bu hususta avukatlık ücreti için yargı yoluna yahut yargı yoluna gitmeden önce doğrudan doğruya icra takibi yoluna gidilebilecektir. Şöyle ki; Mahkeme kararıyla hükmedilen avukatlık ücretini alamayan avukat bu alacağını, mahkeme ilamına dayanıyorsa, ilamlı icra yoluyla tahsil edebilir.
Davada tuttuğunuz özel avukatın ücreti size aittir. Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
5043 sayılı kanunda ücretin belirlenmesi esası olarak avukatın davayı kazandığı kısmının yüzde onu ile yüzde yirmisi arasında arasında ücrete hak kazanağı düzenlenmiştir.
Davanın kaybedilmesi halinde ise, bu ücret sözleşmei hüküm ifade etmemelidir. Bu son halde avukat, artık sözleşmeye dayanmamalı, doğrudan Avukatlık Kanunu'nun 163/111, maddesi uygulanarak, asgari tarifeye göre avukata ücret ödenmelidir.
6100 sayılı Kanun'un 330. maddesinde yer alan“Vekil ile takip edilen davalarda mahkemece, kanuna göre takdir olunacak vekâlet ücreti, taraf lehine hükmedilir”hükmü gereğince vekâlet ücreti davada haklı çıkan taraf lehine hükmedilmektedir.
(3) Kanunlar gereği gönderme, yeni mahkemeler kurulması, iş bölümü itirazı nedeniyle verilen tüm gönderme kararları nedeniyle görevsizlik, gönderme veya yetkisizlik kararı verilmesi durumunda avukatlık ücretine hükmedilmez.
İdare aleyhine hükmedilen vekalet ücretinin tahsili ise idareden vekalet ücreti talebi dilekçesi ile sağlanır. İdareden vekalet ücreti talebi dilekçesi ekine idareye kesilecek serbest hizmet makbuzunun aslı, ilgili kararın ve onaylanmış vekaletname örneğinin eklenmesi gerekir.
ÖZET : Karar tarihinden itibaren alacaklı yararına hükmedilen vekalet ücreti için faiz talep edilebilir.
İlamda alacaklı lehine hükmedilen vekalet ücreti, yargılama gideri ve harç alacaklarının kararın kesinleşme tarihinde muaccel hale geleceği nazara alınarak kesinleşme tarihinden itibaren faiz hesaplaması yapılması gerekmektedir.
Avukatlık Kanunu 174. madde uyarınca, “Üzerine aldığı işi haklı bir sebep olmaksızın takipten vazgeçen avukat hiçbir ücret isteyemez ve peşin aldığı ücreti geri vermek zorundadır. Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir.
Bu işlem genellikle aynı gün içerisinde tamamlanır. Daha sonra, konsolosluk tarafından düzenlenen Noter Vekaletnamesi'nin Türkiye'deki avukata ulaştırılması gerekmektedir. Bu işlem, vekaletnamenin posta yoluyla gönderilmesi durumunda, genellikle birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilir.
Vekil, vekâlet sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmediği, ya da vekâleti kasten vekil edenin zararına, kendisinin veya başka birinin yararına kullandığı takdirde vekâlet görevinin kötüye kullanılması söz konusu olur.
Noterliklerde ve Konsolosluklarda vermiş olduğunuz vekaletname işlem bilgilerine, e-Devlet kapısı üzerinden sunulan hizmetlerde yer alan Kişi Vekaletnameleri Sorgulama hizmeti ile ulaşabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri