Ne zaman doğmuştur? Güneş doğduktan 2-3 saat sonra doğmuştur. Ay da dünyamız gibi yörüngesinde batıdan doğuya doğru yol alır.
Bundan dolayı Ay her gün doğuya doğru 52 dakika geç doğar.
Dünya'dan bakanlar için Ay'ın hareketi gökyüzünde doğudan batıya doğrudur; tıpkı Güneş, gezegenler ve arka plandaki yıldızların hareketinde olduğu gibi. Neden mi? Tabii ki Dünya ekseninde döndüğü için. Aynı zamanda Ay'ın bir gün -ya da bir gece- boyunca sabit yıldızlara göre yavaş yavaş doğuya ilerlediğini görürüz.
batar. 180 derecedir yani 12 saattir. Güneş batarken Ay doğar, Güneş doğarken Ay batar.
Dünyanın farklı yerlerindeki gözlemciler için ayın evreleri de birkaç derece farklıdır. Kuzey ve Güney Yarımküre'deki insanlar, ayı birbirinden farklı yönde görürler. Faz değişikliği değildir. Ekvatorun kuzeyindeki ve güneyindeki insanlar, Ay'ın şu anki evresini farklı açılardan görüyorlar.
İlgili 25 soru bulundu
Ay ve diğer yapay uydular dünya etrafında öyle hızlı dönerler ki kütle çekim kuvvetiyle merkezkaç kuvvetleri eşitlenir uydular ve ay dengelenmiş kuvvetlerin etkisinde oldukları için düşme gerçekleşmez.
Güneş ve ay (belli) bir hesap iledir. Nuh Suresi, 16. ayet: "Ve ayı bunlar içinde bir nur kılmış, güneşi de (aydınlatıcı ve yakıcı) bir kandil yapmıştır."
Dünya'dan bakıldığında Güneş sabah doğudan doğar ve öğle vakti gökyüzünde en yüksek noktaya ulaşır. Öğleden sonra yavaş yavaş alçalarak akşam vakti batıdan batar ve geceleri tamamen kayboluyormuş gibi görünür. Güneş'in gökyüzündeki bu hareketine “göreli hareket” denir.
Ay, güneş batmadan görünüyorsa ışıklı tarafı “Batı”, ay gece yarısından sonra çıktıysa ışıklı tarafı “Doğu” yönünü verir.
Ay tıpkı Dünya gibi, kendinden ışık vermez. Güneşten aldığı ışığı yansıtır. Bu yüzden, Ay'ın Dünya ve Güneş'e göre konumuna göre belli bir kısmı aydınlık diğer yüzeyi ise karanlık gözükür. Hilal, yarımay, dolunay gibi şekillerde görünür ki bunlara Ay'ın evreleri (safhaları) denir.
NASA, "Ay bütünüyle Dünya'nın gölgesinde kalıyor olsa da, bir miktar Güneş ışığı Ay'a ulaşır" diye ekliyor. Ancak bu Güneş ışığı Dünya'nın atmosferinden geçerken, mavi ışığın büyük kısmı atmosfer tarafından filtreleniyor ve Ay kırmızı görünüyor. Bu nedenle bu olaya "Kanlı Ay Tutulması" da deniliyor.
Ay ışığı da Ay'ın koyu gri yüzeyinden yansıyan güneş ışığıdır. Ay'ın yüzeyi bir ayna ya da buz kadar yansıtıcı değildir. Diğer bir taraftan ay çok büyüktür ve tüm bu devasa kütleye büyük miktarda ışık düşer. Bu nedenle ay, parlak görünecek kadar ışığı yansıtır.
Hesabı kolaydır. Bilinmesi gereken bilgi : AY, YER etrafında doğuya doğru dolanırken, gökyüzünde bir günde, doğuya doğru açısal olarak yaklaşık 13 derece yol alır. Bunun sonucu olarak AY, her gün, bir önceki güne göre yaklaşık olarak 52 dakika daha geç doğar.
Ay'ı bazen tıpkı gece gördüğümüz gibi gündüzleri de görebiliriz; zira Ay, gündüzleri de Güneş'ten aldığı ışığı yansıtmaktadır ve Dünya'ya olan yakınlığı nedeniyle, gündüz vakti de gezegenimizde gözle görülebilecek kadar parlak kalabilmektedir. Nihayetinde Ay, Güneş'ten sonra görebildiğimiz en parlak gök cismidir.
Türkiye'de Güneşin doğusunu ilk goren ilimiz en. doğuda bulunan Iğdır ilimizdir dolayısı ile Güneş ilk. once Iğdır ilinde doğar ve batar. Bu kural mevsimlere.
Doğuyor ve batıyor. Güneş'in doğduğu ve battığı taraflara bir isim veriyoruz. Güneş'in doğduğu yere doğu, battığı yere ise batı denir.
Bir ay dogar ilk aksamdan geceden (Daglar Kisimis) - Cengiz Ozkan - YouTube.
TRT Türk Halk Müziği sözlü repertuvarında 4639 numara ile kayıtlı bulunan ve Elazığ-Harput yöresine ait olan “Bir Ay Doğar Kenarsız“ adlı eser ile “Harput Divanı“ isimli enstrumantal saz havası yörede kullanılan Divan makamında seslendirilen eserlere örnek olarak verilebilir.
Bir Ay Doğar İlk Akşamdan Geceden - Ah İstanbul (2000) - Cengiz Özkan | Karnaval.com.
Değerli kardeşimiz, Kur'an'da, güneşin dünyanın etrafında döndüğünü gösteren hiçbir ayet yoktur. Bu konuda en meşhur olan ayet Yasin Suresinin 38. ayetidir: “Ve'ş-şemsu tecrî li müstekarrın leha.”
Hicrî takvim (Arapça: التقويم الهجري; at-taqwīm al-hijrī), İslami, Müslüman ya da Arap takvimi, 1 yılı 354 ya da 355 gün olan ve 12 kameri aydan oluşan, İslam peygamberi Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicretini başlangıç yılı (1. yıl) kabul eden ve Ay'ın Dünya çevresinde dolanımını esas alan bir takvim sistemidir.
Bu önemi farklar dolayısıyladır ki, Kuran-ı Kerim, Güneş'i nur saçan bir lamba veya bizzat ışık olarak anarken, Ay'ı nur olarak tavsif etmekte, böylece ayın ışığının güneşten olduğunu ima ve ihsas etmektedir. Bununla birlikte nur ile ziya, eş manalı olarak da kullanılır. Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri