Yıllarca avlanmalarının da etkisiyle kalanlar insanlardan çekiniyor ve karşılaşmamaya çalışıyorlar. Bu nedenle gececi bir hayvan olmamakla birlikte Türkiye'de ayılar insanla karşılaşmamak için daha çok gece hareket ederler. Ancak ayı saldırıları daha çok gündüz yaşanır.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu yaptığı açıklamada, “insan-ayı çatışması”nın çözüm bekleyen bir sorun olduğunu ve ayıların en çok korktuğu şey insanlarla karşılaşmak olduğunu söyledi.
Eğer saldırgan görünmüyorsa, yumuşak bir ses tonuyla konuşun ve yavaşça geri dönün. Eğer ayı ayağa kalkmış ve havayı kokluyorsa sizi tanımaya çalışıyordur, konuşmaya devam edin. Eğer ayı kızmaya başlıyorsa yanınızda bulunan çantayı oyalamak için ayıya bırakın ve yavaşça en yakınınızdaki ağacın en tepesine tırmanın.”
Ayı, normalde korkak hayvandır, gürültüyü duyunca bölgeden uzaklaşacaktır. Ayı, ani bir hareket yapılmazsa insanı görünce kaçar” şeklinde konuştu. Gruplar halinde yürüyenlerin ayıyla karşılaşmadığını belirten Bucak, “Ayıdan korunmak için rüzgarı arkanıza alarak yürüyün. Çünkü rüzgar sizin kokunuzu ona ulaştıracaktır.
Panik yapmadan sakin bir şekilde uzaklaşın. Mümkünse rüzgarı karşınıza alın ve kokunuzun ayıya ulaşmasını sağlayın. Ayılar insan kokusuna gelmezler. 2 ayağa kalktığını görürseniz panik yapmayın, yüksek ihtimalle havayı koklayarak ve etrafa bakarak bilgi toplamaya çalışıyordur.
İlgili 15 soru bulundu
Dünyadaki en tehlikeli ayı bir kutup ayısıdır.. En büyük modern ayı Kutup beyazıdır, yüksekliği 3 metreyi geçebilir ve ağırlık - bir ton.
Şu hususu kesinlike unutmamak gerekir. Ayı sadece ses ile korkar,ışıktan korkma ihtimali çok düşüktür.Domuz gibi değildir.
Ayıdan kaçılmaz. Ortalama hızlarda Usain Bolt 37 km. hızla koşarken, bir ayı 50 km. hızla koşabilir. Yani kaçmayı başarmanız imkânsız! Ayıların koku alma duyuları çok gelişmiştir.
Bugün Türkiye'de dünya ortalamasının üzerinde diyebileceğimiz ayı popülasyonuna sahip yerlerimiz var. Doğu ve Batı Karadeniz'de, Doğu Anadolu'da önde olan yerlerimiz var. Türkiye'nin diğer bütün bölgelerinde de ayı popülasyonları var fakat çok yüksek olduğu yerlerden bahsediyoruz.
Öncelikle 7.65 ve 9mm tüfek mermisi değil tabanca mermisidir. 7.62x51NATO (namı diğer G3 mermisi) veya sivil versiyonu olan . 308Win ile 4 el atıştan sonra ayının sağlam kalması imkansız tek mermi çok ölümcül bir yerine gelmediyse hemen yıkamaz ama sıyırıp geçmediyse o hayvan çok yaşamaz.
Sakin olun ve paniğe kapılmayın. Bu durumda yanınızda ayı spreyi taşımanız, ayı izlerini takip etmeniz ve ayıya asla yaklaşmamanız gerekiyor.'' ''Ayı yakınınızdaysa yavaşça geriye dönün. Sakın koşmayın.
Ayılar gerçekten çok meraklı ve bir o kadar tehlikeli hayvanlardır. Bir ayı ile karşılaştığınızda siz nasıl korktuysanız o da sizle karşılaştığı için korkacaktır. Böyle bir durumda sakin olun ve gözlerinizi ayının üzerinden ayırmadan çok yavaş ve sakin adımlarla, ani bir hareket yapmadan ayının yolundan çekilin.
Ülkemizde görülen bozayı alt türü Avrasya bozayısıdır. Bu alt tür Türkiye'de Karadeniz Bölgesi, Toros'lar, İç Ege Dağları ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde yayılış gösterir.
“Ayılar, normal koşullarda insanlardan kaçar. Tehdit unsuru oluşturmaz. Zarar görmediği süre içinde insanlara saldırmaz. Ayı, ihtiyacı kadar olan meyveyi, balı veya diğer sebzeleri aldıktan sonra hemen oradan uzaklaşır.
Bölgeye gelmekte olan ayılar da silah sesine kaçıyor. Bu durum saldırgan ayıyı bulma çalışmalarımızı olumsuz etkiliyor.
Ayılar, tüm etcil hayvanlar arasında en büyük beyin boyutu oranına sahip olsalar da zekalarının tam kapasitesi henüz bilinmiyor. Oakland Üniversitesi Psikoloji Profesörü Dr Vonk Kuzey Amerika siyah ayılarının ilk defa testleri anlayabilecek şekilde eğitilebilen ayılar olduğunu söyledi.
Kış uykusuna yatan en ünlü hayvan herhalde ayıdır. Ayılar, türlerine, yaşadıkları bölgenin sıcaklıklarına ve yiyecek bulma olanaklarına göre değişik uzunluklarda kış uykusuna yatarlar. Bu süre 3 ila 7 ay arasında değişir. Bu süre içinde beden ağırlıklarının yaklaşık dörtte birini kaybederler.
Araştırmalar özellikle sonbaharda bireylerin daha büyük olduğunu göstermiştir. Bu dönemde iri erkekler 700 ile 950 kg arasında olabilirler. En büyük ve ağır Alaska boz ayısı vahşi yaşamda keşfedilmiş ve ağırlığı 1200 kg'dan fazla ölçülmüştür.
Rusya'nın sembolü olan ayı, çizgi filmde güçlü ve başkasının evine, yurduna, toprağına hakkı olmayarak el koyan bir karakter olarak yansıtılıyor” belirtildi.
Ayı ile gece karşılaştın ve çok yakınsın ; ayıların gözleri çok iyi görmediği için bir ayıdan gece kaçmak gün ışığına göre daha kolaydır, ayrıca yanında taşıdığın bir feneri hızlı bir şekilde ayının gözüne tutarsan, ayı kısa bir süreliğine neredeyse kör olur ve bu da kaçmak için bir fırsat yaratır.
Kan kokusuna gelen ayı silah sesiyle uzaklaştırılabildi. Sibirya'nın kuzeydoğusundaki Yakutiye Cumhuriyeti'nde, kocasıyla birlikte 'tayga' denilen uçsuz bucaksız ormanlarda ava çıkan hamile bir kadının, geri dönüş yolunda çocuğunu doğurmaya başlayınca, kan kokusuna gelen ayılar ateş açılarak uzaklaştırıldı.
Boz ayılar fiziksel olarak son derece güçlü hayvanlardır. Boz ayının bir pençe darbesi bir sığırı dahi tek seferde öldürebilecek düzeydedir. Boz ayılar at kadar hızlı koşabilir. Aynı zamanda çok da iyi birer yüzücüdür.
Tek yapacağınız şey, ona sırtınızı dönmeden hatta gözlerine bakarak yavaş ve temkinli adımlarla geriye çekilmek. Uzaklaşabildiğiniz kadar uzaklaşıp yüksek bir kaya var ise oraya tırmanmak. Ölü taklidi yapıp yere yatmak yüz üstü gibi ama hiç tavsiye etmem; çünkü ayılar zeka olarak insana en yakın canlılardır.
Ayıların ateşten, hatta bir sigara közünden bile korktugu çok dogru.bunun için kamp yapılan yerde ateşi sabaha kadar canlı tutmak gerekir.torpil meselesi ise,hayvan eger bunun kurusıkı bir patlama oldugunu anlarsa hiçbir işe yaramayacaktır.
İşte en hızlı hayvanlar
Bozayılar genellikle nazik ve sevimli olarak lanse edilir. Ancak sadece yavrularını korurlar ve daima yemek peşinde koşarlar, aslında oldukça vahşi ve ölümcül hayvanlar arasındadır. Büyüklüğüne ve kilosuna rağmen saatte 56 km hız yapabilirler. Saatte 77 kilometre hız yapabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri