Onların maaşları ve giderleri ise yaklaşık olarak 5 milyar dolara mal oldu. Ay'a gitmek büyük bütçeli bir program sayesinde gerçekleşti. Ay'a harcanan toplam bütçe düşünüldüğünde o dönem ABD'de yaşayan herkesin cebindeki 5 dolardan 3 dolarının Ay'a yolculuk için harcandığı düşünülüyor.
Bir uzay giysisinin fiyatı yaklaşık 12 milyon dolar olarak belirlenmiştir. Her astronot için özel bir uzay giysisi yapılmamasının yanında, üzerinde herhangi bir problem olmadığı sürece uzun yıllar boyunca tekrar tekrar kullanılabildiği düşünüldüğünde uygun maliyetli olduğu söylenebilir.
Komuta modülü Columbia'dan ve Ay modülü Eagle'dan oluşan Apollo 11 uzay aracı ile 386 bin kilometrelik yolculuk 76 saat sürdü. Neil Armstrong, 20 Temmuz 1969 tarihinde Ay'a ayak basan ilk insan olarak tarihe geçti.
Bugüne kadar 11 ülke ve kuruluş Ay'a uzay aracı göndermeyi başardı. Bu ülkeler; Sovyetler Birliği/Rusya, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Çin, Hindistan, İsrail, İtalya, Lüksemburg, Güney Kore, Birleşik Arap Emirlikleri ve Avrupa Uzay Ajansı tarafından temsil edilen Avrupa Birliği.
Neil Amstrong ve Edwin Aldrin 1969 yılında Ay'a ayak basan ilk insanlar olmuştu. Daha sonraları 1969-1972 arasındaki beş ayrı görevde de astronotlar Ay'a iniş yaptı.
İlgili 38 soru bulundu
Bir uzay aracının Ay'a ulaşması yaklaşık 3 gün sürer. Bu süre zarfında bir uzay aracı, Dünya ile Ay arasındaki mesafe olan en az 240.000 mil (386.400 kilometre) yol kat eder. Şurada Paylaş! Bir uzay aracının Dünya'dan Venüs'e varması için geçen en kısa süre 109 gün veya 3,5 aydır.
NASA'nın 2011 bütçesi toplam bütçenin sadece %0.5'i kadardı, yani yaklaşık 18 milyar dolar. Kısaca, diğer uzay görevlerine kıyasla Ay'a gitmek artık çok pahalı bir hedef halini almıştı. İşte bu nedenlerden dolayı Ay cazibesini kaybetti.
Uzayda Kaç İnsan Var? Şu anda uzayda farklı milliyet, cinsiyet ve yaşlardan toplam 10 kişi görev yapıyor. Bu 10 kişiden 3 Rus uçuş mühendisi tam 932 gündür uzaydalar ve bu onları topluluğun en uzun süreli uzay çalışanları kılıyor. Tüm çalışanlara uzun ve sağlıklı bir ömür diliyoruz.
Apollo 11, Ay yüzeyine yapılan insanlı ilk uzay uçuşudur. Amerika Birleşik Devletleri'nin bu uzay uçuşunda astronotlar Neil Armstrong ve Buzz Aldrin 20 Temmuz 1969 günü saat 20.18'de (EEZ) Ay yüzeyine iniş yapan ilk insanlar oldu.
Ay'a ulaşan toplam insan sayısı 24 iken, bunlardan 12'si Ay'ın yüzeyine indi. İlk insanlı Ay görevi olan Apollo 7 uçuşu 1968 yılında yapıldı. Ay'a insanlı ilk iniş ise Apollo 11 göreviyle 1969'da gerçekleştirildi. Ay'a ulaşan son insanlı uzay görevi ise 1972 yılında gerçekleştirilen Apollo 17 oldu.
Bir astronotun maaşı genelde 60-130 bin dolar (yaklaşık 345 bin TL- 750 bin TL) arasında değişiyor. Astronotlar hem çok tehlikeli ve fiziki şartları zorlayan eşsiz bir tecrübeyi yaşarken hem de bilime hizmet ediyorlar.
Ay'a Yolculuk
Neil Armstrong, Buzz Aldrin ve Michael Collins isimli Ay astronotları taşıyan bu araç 20 Temmuz 1969 tarihinde ay yörüngesine girmiştir. Ay örümceği adlı modülün Ay'ın Sessizlik Denizi (Sea Of Tranquillity) bölgesine yaptığı inişin hemen ardından Neil Armstrong Ay yüzeyinde yürümüştür.
UZAYA GİTMEK NE KADAR SÜRER? Uzay mekiklerinin en yüksek ulaştıkları hız 58 bin 536 km'dir. Aradaki mesafe ve hıza bölünürse 106 güne yakın bir yolculuk karşımıza çıkmaktadır.
NASA sitesinde yayınlanan bilgiye göre sivil astronot adayları, işe ilk girişte GS-11 görevli kategorisine alınabiliyor ve buna göre aylık maaşları yaklaşık olarak 5.5 bin dolar olarak hesaplanıyor.
Asil olarak açıklanan uzay yolcusu, Hava Kuvvetleri Komutanlığında F-16 pilotu olarak görev yapan Alper Gezeravcı. Yedek olarak açıklanan uzay yolcusu ise ROKETSAN'da uzay fırlatma sistemleri alanında çalışan bir sistem mühendisi olan Tuva Cihangir Atasever.
Hava bu kadar kötüyken bir tişörtle dışarı çıkamazsın! Bir uzay giysinin Dünya'daki ağırlığı, içinde hiç kimse yokken 127 kilodur. Uzayda hiçbir ağırlığı yoktur, böylece astronotlar kolayca dolaşabilirler.
Alper Gezeravcı, uzaya çıkan ilk Türk olarak tarihe geçecek. Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün kalacak.
NASA'nın son uzay aracı Insight, dün Türkiye saatiyle 22.55 civarında Mars'a iniş yaptı. Insight, NASA'nın kızıl gezegene son 6 yılda indirdiği ilk araç olma özelliği taşıyor. Daha önce Curiosity ve Opportunity dışında bu kadar büyük aracın Mars'a inmediğini de belirtelim.
İlk olarak, ABD, 1969'da Apollo 11 görevi sırasında Ay'a ilk bayrağı dikmişti. 1972'ye kadar Ay yüzeyine beş ABD bayrağı daha dikildi.
Yani ışık hızının yüzde 99,9'u kadarlık bir hız ile 1 saat boyunca hareket edersek dünyadakiler için 22,36 saat (neredeyse 1 gün) geçiyor. Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
Ay, sabit yıldızlara göre Dünya yörüngesinde her 27,3 günde bir tam tur atar. Ancak Dünya'da kendi yörüngesinde Güneş'in çevresinde döndüğü için Ay'ın evrelerinin dönüşümü için biraz daha uzun bir zaman, 29,5 gün gerekir.
Uydu aksaklıkları Elbette Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki internet, evlerimizdeki internet gibi hızlı ve gecikmesiz değil. Uydu iletişiminin kablolu teknolojilere kıyasla (kabloların kullanılamadığı yerlerde iletişimi sağlama gibi) bazı avantajları olduğu kadar, zorlukları da var.
Ay'da bir atmosfer yok
Uzay araçları Dünya'ya iniş yaparken, atmosferimizi kullanarak yavaşlarlar. NASA'nın uzay gemileri ve Apollo kapsüllerinin dönüşlerinde bunu çok kez gördük. Ancak Ay'ın atmosferi, Dünya'nın atmosferinin en dış tabakası kadar, yani Uluslararası Uzay İstasyonu'nun bulunduğu noktadaki kadar incedir.
Hal böyle olunca Mars'a giden ve yakıt açısından en verimli olan güzergâh, Güneş'in etrafında eliptik bir yörünge takip ediyor. Sadece gidiş yolu olan bu güzergâh, en iyi durumda yüzlerce milyon kilometreyi kapsıyor ve bir buçuk yıl sürüyor.
Fotoğraf altı yazısı, Perseverance uzay aracı, Şubat 2021'de yedi aylık yolculuğunu tamamlayıp Mars'a başarılı iniş yapmıştı. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından Mars'a gönderilen uzay aracı Perseverance, Kızıl Gezegen'in yüzeyinde insan çöpleri tespit etti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri