Ayak trınakları aylık 1 mm olarak uzamakta. Buna göre el trınaklarının tam uzaması 4-6 ay iken ayak tırnaklarının büyümesi daha yavaştır ve tam uzama 12-18 aydır. Orta parmakların tırnakları daha hızlı uzamaktadır. Dominant kullanılan (sağ yada sol el) eldeki tırnaklar daha hızlı uzamaktadır.
İnsanlarda tırnaklar günde ortalama olarak 0,1 milimetre uzar. (100 günde 1 cm) El tırnaklarının uzayıp tamamen yenilenmesi 4-6 ay, ayak tırnaklarının ise 12-18 ay sürer. Tırnakların büyüme süresi kişiden kişiye, yaşa, mevsime, özel bakıma ve kalıtsal özelliklere göre farklılık gösterir.
Tırnak üzerindeki yarım ay seklinde olan açık renkli alana "Lunula" adı verilir. Sağlıklı bir kişide tırnaklar haftada 0.9 mm kadar uzamaktadır. El tırnakları, ayak tırnaklarına nispetle daha hızlı uzar.
Tırnaklara sirke ve tuz ile birlikte günlük masaj uygulanması tırnakları daha hızlı uzatacaktır. E vitamini tırnağı hızlı bir şekilde uzatır. Eczanelerden kapsül halinde alınıp el kremine katılabilir. Tırnakların daha hızlı uzaması için kişi evinde tırnaklarına limon ve yağ karışımı ile bakım yapmalıdır.
Tırnakların uzama hızı ayda ortalama bir milimetre civarındadır. Bununla birlikte, tırnak uzatıcı ürünler kullanarak ya da doğal tırnak uzatma yöntemleri uygulayarak tırnaklarınızın normalden daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde uzamasına yardımcı olabilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
Ortalama aylık 3 mm ve günlük 0.1 mm olarak kabul edilmektedir. Ayak trınakları aylık 1 mm olarak uzamakta.
Beslenme eksiklikleri: Demir, çinko ve B12 vitamini gibi bazı besinlerin eksikliği de yavaş veya bodur ayak tırnağı büyümesine yol açabilir. Yaş: İnsanlar yaşlandıkça ayak tırnakları daha yavaş uzar. Bu, ayaklara giden kan akışındaki azalma ve yeni hücre üretimindeki azalma dahil olmak üzere bir dizi faktöre bağlıdır.
Bazı vitaminlerin eksikliği, aşırı yorgunluk, aşırı zayıflık, beslenme bozuklukları, bazı süregen hastalıklar ve bazı ilaç zehirlenmeleri tırnak uzamasını yavaşlatabilir. Sağlıklı bir tırnak; parlak, pürüzsüz yüzeyli, esnek ve dış etkenlere dirençlidir.
Tırnakların soğuk su ile teması da tırnakların uzamasını sağlar. Fakat dikkat edilmesi gereken ılık suyun tırnakları yumuşatarak çabuk kırılmasını sağlar. Gün boyu çok su ile temas eden tırnaklar normallere göre daha hızlı uzarlar.
Sirke ve tuzu karıştırarak tırnaklara sürmek tırnakların daha hızlı uzamasını sağlayan yöntemler arasında yer alır. Sirke, tuz, limon suyu ve zeytinyağı karışımı da tırnakların güçlenmesini sağlayan etkili bir kürdür.
Tırnaklar günde 0,1 mm uzar.
Oje sürmeye bayılsanız da tırnaklarınızda hava almaya ihtiyacı olduğunu unutmayın. 2 gün ojeli tırnaklarınızın 2 gün ojesiz kalarak nefes almasını sağlayın. Bu hem tırnaklarınızın sağlıklı uzamasını sağlarken hem de tırnakların sararmasını önler. Tırnakların soğuk su ile teması da tırnakların uzamasını sağlar.
Tırnak uzaması
Her yüz günde bir tırnaklar bir santimetre uzar. Ellerin tırnakları ayak tırnaklarından daha hızlı uzar. Yani tırnak plağının tamamen değişmesi yaklaşık altı ay sürecektir. Ancak ayak tırnaklarının% 50 daha yavaş büyüdüğü gerçeği göz önüne alındığında, o zaman bir yıla ihtiyaçları olacak.
Bir el tırnağının kökten uca kadar kendini yenilemesi 6 ay kadar sürerken, ayak tırnakları için bu süre 12-24 aya kadar çıkabilmektedir. El tırnaklarının uzama hızı ayda ortalama 3-4 milimetre iken, ayak tırnakları için bu 1 milimetre civarındadır. Peki neden? Bununla ilgili günümüzde 2 teori üzerinde durulmaktadır.
Bu büyüme farkı hakkında bilime göre 3 neden bulunmaktadır. En sık savunulan teoriye göre, el tırnaklarımızın daha hızlı uzamasının sebebi elimizin kalbe daha yakın olmasıdır. El tırnaklarımız bu sayede daha fazla besin ve oksijen elde ederek, ayak tırnaklarımızdan daha hızlı uzar.
Kişiler gece saatlerinde tırnak kesilmez düşüncesine inanarak, gece saatlerinde tırnaklarını kesmiyor. Yapılan araştırmalarda gece saatlerinde tırnak kesmenin bir sorun teşkil etmediği görülüyor. Gece tırnak kesilmez düşüncesi, batıl bir inançtır. Bireyler gece saatlerinde de tırnak kesme işlemlerini yapabiliyor.
2-3 günde bir tırnaklarınızı ojesiz bırakmalısınız.
Eğer sıklıkla tırnaklarınızın kırılmasından ya da katlara ayrılmasından şikayet ediyorsanız, ellerinize ve tırnaklarınıza düzenli olarak vazelin sürün. Tırnakları da besleyen ve nemlendiren bu ürün kırılmalarını önleyebiliyor.
E ve C vitamini içeren kremlerle tırnağınıza masaj yaparak tırnaklarınızın daha hızlı uzamasına yardımcı olabilirsiniz. Bununla beraber biotin (B7 vitamini) kullanımı da tırnakların uzamasına yardımcı olabilir. Oje bazı kullanmak: Tırnakların daha güçlü olması ve kırılmaması için oje bazı kullanabilirsiniz.
9.Rengi değişmiş tırnaklar: Tırnaklarınızın beyaz kısmına yakın yerleri pembe renkte olmalıdır. Bu sağlıklı bir tırnak yapısını gösterir. Tırnaklarınız başka renklerle donatılmışlarsa sağlık sorunlarınız olabilir.
En yaygın nedenlerden biri, yanlış tırnak kesimidir. Tırnaklar çok kısa kesilirse veya köşeler düz olarak kesilirse, tırnak kenarları ete doğru büyüyebilir ve tırnak etini tahriş edebilir. Tırnak batması, ağrı, şişlik, kızarıklık ve hatta enfeksiyon riski gibi rahatsız edici semptomlarla kendini gösterir.
Ayakların aşırı terlemesi sonucu oluşan nemli ortam, çıplak ayakla toprağa basmak, sterilizasyonu yapılmamış aletlerle manikür ve pedikür yaptırmak ve dar ayakkabı giymek tırnak kalınlaşmasının oluşmasına neden olan faktörlerdir. Ayak tırnağı kalınlaşması denildiğinde akla ilk gelen neden mantar enfeksiyonudur.
Uzmanlar ayak tırnakları için 1 ila 2 mm uzunluk öneriyor.
Şâyet tırnağını keserse, ceza gerekir; cezası ise kestiği miktara göre değişir. Şöyle ki; bir defada (aynı anda ve aynı yerde) bütün tırnakları veya bir elin yahut bir ayağın tırnaklarının tamamını kesme durumunda bir dem (koyun veya keçi kesmek) gerekir.
Uzmanlar yeterli çinko olmadığında, tırnak uzama hızının azaldığını ve tırnakların kırılgan hale gelip çatlamalarına neden olduğunu öne sürüyor. Vücudumuzdaki çinko miktarları önemli ölçüde düşükse, tırnaklarımızı kaybetme riski bile olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri