Kerpeten tırnak şekil bozukluğu tırnağın kendi içerisinde döner bir rulo halini almasıyla oluşmaktadır. Genellikle tırnak yatağına batmaktadır. Bunun nedenleri ise dar ayakkabı giymek, tırnağa yapılan yanlış uygulamalar, ayaktaki basış bozukluğu ve genetik rahatsızlıklardır.
Başlıca nedeni özellikle uzun tırnakların sık travmaya maruz kalmasıdır. Sedef hastalığı, tırnak mantarı, parmak uçlarındaki ekzema, bazı ilaçlar, dolaşım bozuklukları, doğumsal deri bozuklukları, tiroid hastalıkları, aşırı terleme gibi nedenler başlatabilir veya şiddetlendirebilir.
Lazer kullanımı, tırnak ve yatağını çok kolay kesebilmekte ve ayrıca kanama olmasına engel olarak yaranın daha hızlı iyileşmesine yardım etmektedir. Yatağın deforme olan kısmı lazer yardımı ile düzeltilerek, tırnağın düzgün olarak çıkması sağlanıp bir daha batması kalıcı olarak düzeltilmektedir.
Çevresel Tırnak Bozuklukları
Genellikle kıymık- diken batması, tırnak yeme, parmak emme, şeytan tırnağının koparılması, hijyenik olmayan ve / veya yanlış manikür uygulamaları ve sık su ile temas en sık etkenlerdendir. Bakterilerin dışında viruslar, mantarlar da dolamaya neden olabilir.
Tırnaklar canlı cilt hücreleri tarafından oluşturulur. Bundan dolayı cilt kuruluğu ve egzama gibi cilt problemleri tırnaklarda çizgilere neden olabilir. Buna ek olarak protein, kalsiyum, çinko ve A vitamini gibi vitamin ve mineral eksiklikleri tırnak yüzeyinde dalgalanmalara yol açabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Çinko, Biotin, Vitamin B12 eksiklikleri, tırnak sağlığını bozabilir. Antibiyotikler başta tetrasiklinler olmak üzere; sıtma ilaçları, kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar gibi çok sayıda tedavi ajanı da tırnaklarda renk ve şekil bozukluğu yapabilir.
Yaş ilerledikçe görülen tırnak değişikliklerinin bir kısmı normal yaşlanma ile ilişkili iken bir kısmı cilt hastalıkları, enfeksiyonlar, tümörler, DAMAR hastalıkları ya da beslenme bozuklukları gibi nedenlerle ilişkilidir. Yine bazı tırnak bulguları altta yatan hastalığa bağlı olabilmektedir.
Tırnak Bozuklukları Neden Olur? Tırnaklarda bozukluğa ve hastalığa yol açan temel etkenler mantar enfeksiyonları, sedef hastalığı, hijyenik bakım hataları, ağır baskı ve zorlamalar, ilaçların yan etkileri ve mineral yetersizlikleri olmaktadır.
Şekil bozuklukları, tırnak renginin bozulması ve tırnak kalınlaşması gibi problemler genelde tırnak mantarını işaret eder. Enfeksiyonel bir rahatsızlık olan tırnak mantarı zamanla tırnaklarınızı tamamen kaybetmenize veya ağrılı ve formu değişmiş/bozulmuş tırnaklara sahip olmanıza neden olur.
Tırnağın dışarıdan aldığı travmalara bağlı olarak gelişebilir. Sürekli baskı alan tırnak yatağı ve tırnağın canlı kısmı olan matrix (tırnak kökü ) korumak amacıyla baskıya karşı tırnak kalınlaşır. Kalınlaşmış tırnaklar kontrol altına alınmadığı sürece ağrıya sebep olacağı gibi estetik açıdan da rahatsızlık verir.
Tırnak mantarı nasıl teşhis edilir? Tırnak mantarının teşhisi dermatoloji uzmanları tarafından yapılmaktadır. Tırnaklarda kalınlaşma, şekil bozukluğu, renk değişimi veya koku gibi belirtiler varsa mantar teşhis edilebilmektedir.
Tırnakta oluşan bu deformasyonu gidermek için destek bakım ürünleri kullanılması gerekir. Kalınlaşmış doku uzaklaştırıldıktan sonra jel tırnak uygulaması yapılır. Deforme tırnak bakımının mantar tırnak bakımından farkı; jel uygulamasında sınırlama yapılmamasıdır. Her tırnağa her bakımda jel uygulanabilir.
Tırnak kesme aletlerinizi temiz tutun: Tırnak kesme makası veya cımbızınızı kullanmadan önce, aletlerinizi sabunlu suyla temizleyin ve kurulayın. Tırnakları düz kesin: Tırnakları düz kesmek, tırnak batması riskini azaltır. Köşelerini kesmekten kaçının ve tırnak uçlarını yuvarlak şekilde kesin.
Tırnakların yanlış kesilmesi, yanlış ayakkabıların kullanılması, tırnak ve deri hastalıkları, genetik faktörler, travmalar, tırnakların yenilmesi sonucunda el ve ayak tırnaklarında oluşan şekil bozukluklarının yanı sıra tırnaklardaki girinti, çıkıntı ve çizgiler tırnak deformiteleri olarak tanımlanıyor.
Genellikle ayak başparmağında oluşur ve tırnak kenarı cilde gömülür. Ağrı, kızarıklık, şişlik ve enfeksiyon gibi semptomlara sebebiyet vermektedir. Tırnak batması için öncelikle ortopedi bölümüne gidilir fakat ortopedi bölümü yoksa genel cerrahi servisine de başvurulabilir.
Başta biyotin (B7 vitamini), çinko ve demir gibi içerikler güçlü ve sağlıklı tırnaklar için olmazsa olmaz kabul edilir. Bunların herhangi birinin eksikliği durumunda tırnaklarda kırılma meydana gelebilir. Ancak özellikle demir eksikliği tırnaklarda kırılma problemiyle doğrudan ilişkilidir.
Bu bölümden mezun olanlar podolog veya tekniker unvanı alır. Bölüm mezunu teknikerler için kullanılan yaygın isimlendirme, ayak bakım uzmanıdır. Cerrahi müdahale öncesinde veya sonrasında gerekebilecek uygulamalar tekniker sorumluluğundadır.
B kompleks vitaminlerin özellikle de biotinin eksikliğinde tırnak kırılması görülebilir.
Soluk renkli / Beyaz Tırnaklar
Genellikle tırnaklarımızın altında pembe bir görüntü vardır. Çok soluk renkteki tırnaklar, anemi (kansızlık), kalp yetmezliği, yetersiz beslenme ve karaciğer rahatsızlıklarına işaret edebilir.
Tırnak bölgesinde gelişen bir enfeksiyon sonucunda tırnakta mantar oluşumu ortaya çıkabilir. Bu durum ayak baş parmak tırnağınızın ucunun altında beyaz veya sarı-kahverengi bir nokta olarak başlayabilir. Mantar enfeksiyonu derinleştikçe tırnağın rengi solabilir, kalınlaşabilir ve kenarlarında ufalanmalar oluşabilir.
Nilay Keçeci Arpacı'ya göre “saç, cilt ve tırnak sağlığı için vücudumuzda olması gereken bir numaralı vitamin biotindir. Tartışmasız şekilde bizim için çok önemlidir.
Tırnaklar, deri ve saçlar da ektodermal dokularımızdandır. Tiroid hormon yetersizliği olan hastalarda tırnakların çabuk kırılması, zayıflayarak kat kat soyulması ve tırnakların üzerinde beyaz lekelerin oluşmasına rastlanmaktadır.
Tıp dilinde “Grifotik” olarak da adlandırılan deforme tırnakların en belirgin özelliği deformasyonlar ve tırnaktaki kalınlaşmalardır. Deforme tırnak neden olur? Tırnağın dış kısmının tırnak yatağında dönmesi ve kalınlaşması olarak bilinen deforme tırnaklar, gaga veya boynuz şeklinde bir görünüme neden olur.
Çay ağacı yağını kullanmadan önce tırnağınızı törpüyle tıraşlayın ve yıkayın. Sonrasında zeytin yağı, hindistan cevizi yağı ve çay ağacı yağını karıştırıp pamuk ve kulak pamukçuğu yardımı ile tırnak mantarı enfeksiyonu olan ayak veya el parmağınıza sürün. Açık bir şekilde 10 dakika bekleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri