İleri yaştaki erkekler ayakta idrar yapmaya çalıştıklarında dengelerini sağlamak için pelvik kaslarını daha fazla kasarlar ve bu durumda idrar akışı, boşaltma fonksiyonu aksar. Oturma pozisyonunda ise pelvik kaslar gevşer, mesane kası ve hatta karın kasları kasılıp daha güçlü bir akım ile daha fazla idrar boşaltılır.
Peygamber Efendimiz (sav) bu konuya dikkat çekmek için ikaz ve uyarıda bulunmuştur. Yoksa necaset bulaşmadan ayakta idrar yapmak günah olmaz. Bununla beraber, oturarak tuvalet ihtiyacını gidermek hem adaba uygundur hem de sağlık açısından daha faydalıdır.
İdrarı ayakta yapmak günah değildir. Ancak ayakta idrar yapan kimselerin üzerlerine necasetin sıçraması ve bulaşması ihtimali yüksektir. Bu durum da ibadetlerine zarar verebilir. Peygamber Efendimiz (asm) bu konuya dikkat çekmek için ikaz ve uyarıda bulunmuştur.
Çocukluktaki tuvalet eğitimini ayakta almışsan ve ileriki yaşlarda bu alışkanlığını değiştirirse prostat olursun. tam tersi oturarak başlamışsan ve ileriki yaşlarda ayakta yapmaya geçiş yaparsan bu durumda da prostat olursun.
"Oturmak ev sağlığı ve hijyeni için daha iyi"
Leiden Üniversitesi Tıp Merkezi'nden araştırmacılar 2014'te, oturarak idrar yapmanın mesanenin daha hızlı ve tam olarak boşalmasına yardımcı olduğunu, bunun da alt idrar yolu enfeksiyonları ve prostat büyümesi olanlar için faydalı olduğunu tespit etti.
İlgili 33 soru bulundu
Normal idrar rengi sarı ve tonları olarak kabul edilir. Normal idrara rengini, ürokrom adlı madde verir. Sağlıklı idrar rengi bol sıvı tüketildiğinde açık sarı, sarı ve suya yakın renkte olurken; sıvı tüketimi azaldığında idrar rengi de koyulaşır.
Çatallı İdrar – Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi. Share: İşeme halinde idrar fıskiyeden çıkar şeklinde çatallı olarak akıyor ise bu mesanenin aşırı aktivitesinden ya da mesane çıkımında tıkanıklığa yol açan bir nedenden kaynaklanıyor olabilir.
Buffer Piez Kadınlar İçin Hijyenik Ayakta İşeme Aparatı Piez NEDİR? Piez, kadınlara tuvalet ihtiyaçlarını ayakta giderebilme rahatlığı verir. Tıbbi silikondan üretilmiştir ve tuvaletlerin iğrenç olduğu veya hiç tuvalet olmadığı durumlarda kadınlara hijyenik bir seçenek sunar.
Duşta, yani ayakta idrar yapmak, uzun vadede farklı sonuçlar doğurabiliyor. Dr. Alicia Jeffrey-Thomas, ayakta idrar yapmanın pelvik tabanına zarar verdiğini belirtiyor. Zira düzenli olarak ayakta idrar yapmak kadınların pelvik tabanını olumsuz etkileyerek idrar kaçırmalarına neden olabiliyor.
Oluşan idrar böbreklerden mesaneye üreter denilen iki dar tüp ile taşınırlar. Mesane doldukça gerilir ve normalde yaklaşık 400cc idrar depolar. Bu hacmin yarısına yaklaşılınca idrar yaparak mesaneyi boşaltma isteği duyulmaya başlanır.
Değerli kardeşimiz, Banyo yapılan yere küçük abdest bozmak haram değildir; bundan dolayı bir günah olmaz.
İnsanlar vesvese sorunu ile bazan karşı karşıya kalıyor. Bunun birçok nedeni olsa da , bir tanesi de banyoda yaptığımız bir davranışla da alakası vardır. Banyo yapılan yere küçük abdest bozmak haram değildir; bundan dolayı bir günah olmaz.
Buhari ve Müslim, Abdullah b. Abbas (r. a)'ın şöyle söylediğini rivayet etmişlerdir. Rasulullah (asm) iki kabrin yanından geçti ve şöyle buyurdu: “Bu kabirlerde yatanlar azap görmektedirler ama büyük bir şeyden dolayı azap görmüyorlar.” İdrarı ayakta yapmak günah değildir.
77- Ayakta idrar yapmak, bütün sulara özellikle durgun suya, böceklerin yuvalarına ve sert yerlere idrar yapmak mekruhtur. 78- İdrar ve büyük abdest yapmayı geciktirmek mekruhtur. Eğer genel bir zararı olacaksa geciktirilmesi haramdır.
Namaz kılan idrarı üzerine sıçratmamak için duyarlılık göstermesi gerekir. İslam fıkhında buna 'istibra' denir. Kişi ayakta idrar yaptıktan sonra abdest alırsa ve bu birkaç adım sonra çıkarsa abdestin bozulmasına yol açar. Bu durumda namazın sıhhatini tehlikeye düşürür.
Akan çok su içinde küçük abdest bozmak, haram değildir. Çünkü yasak, durgun suya attir. Fakat akan ve çok olan su içinde küçük abdest bozmaktan sakınmak daha iyidir.
Bunun nedeni, suya batmanıza yanıt olarak vücudun idrar çıkışını artıran diürez durumudur. Kan damarlarınız daralarak kanı iç organlarınıza taşır. Kan basıncınız yükselir, bu durum böbreklerinizdeki aktiviteyi artırabilir çünkü vücut arteriyel değişiklikleri telafi etmek için sıvıyı serbest bırakmak ister.
Zamanında tedavi görmezseniz, kalan idrarın mesaneden böbreklere geri dönme ve hasara neden olma riski vardır. Akut idrar tutma, hayatı tehdit edici olabilir. Akut idrar tutma acil tıbbi yardım gerektirir ve genellikle mesaneyi boşaltmak için idrar yolu kateterizasyonuna ihtiyaç duyulur.
Herkesin özel banyo peştamalı olur ve kendi peştamalını kullanır. 16. Banyodan evvel saç, bıyık gibi yerleri uzamışsa düzeltmeli ve kısaltmalıdır. 17. Koltuk altlarında biten tüyleri azami kırk günde bir yolmak ve tıraş etmek müstehaptır.
61 sağlıklı erkek üzerinde yapılan araştırmanın sonuçlarına göre de; ayakta veya çömelerek idrar yapanların sayısı, oturarak yapanlardan daha fazla. Alaturka tuvaletlerin; hem bağırsaklarımız, hem de hijyen açısından daha sağlıklı olduğu bilinen bir gerçek.
Klozet kullanmak, çatal kaşık kullanmak veya masada yiyip içmek gibi âdettir. İbadette değişiklik değildir. Dinen hiçbir mahzuru yoktur.
Klozet değil, alaturka tuvalet kullanın. Bu sayede oturup kalktığınızda rahim kasları açılmayı öğrenecek ve doğumunuz kolaylaşacaktır.
Neden seks sonrası idrar yapmalıyız? Seks sırasında vajinadaki bakteriler üretra içine zorla sokulabilir. İdrar yapmak bakterileri atabilir bu yüzden cinsel ilişkiden sonra mesaneyi boşaltmak sağlıklıdır.
Üretra hem meninin hem de idrarın dışarıya boşaltılmasını sağlar. Fakat spermlerin çıkış esnasında idrar kanalı kapanır ve sperm çıkışı gerçekleşir. Aynı anda idrar yapmak ve spermi dışarıya atmak mümkün değildir.
Çişinizin gelmesinin temel sebebi de bu tansiyon yüksekliğidir. Tansiyonununuz arttığı zaman böbrekler kanı olması gerekenden %20-30 daha fazla süzer ve hemen toparlayamaz. Bu yüzden kısa zamanda daha fazla idrar üretirsiniz. Orgazmdan sonra bunları atma ihtiyacı hissedersiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri