Dinimizde ayakta idrar yapma tavsiye edilmemektedir. Bunun sebebi ayakta yaparken kıyafetlere ve etrafa sıçrayan idrardır. Ayrıca ayakta idrar yapıldığı zaman idrar kesesi tamamen boşalmayıp kalan idrar sonradan çamaşırda ıslaklık ve kirlenmeye sebep olmaktadır.
Buhari ve Müslim, Abdullah b. Abbas (r. a)'ın şöyle söylediğini rivayet etmişlerdir. Rasulullah (asm) iki kabrin yanından geçti ve şöyle buyurdu: “Bu kabirlerde yatanlar azap görmektedirler ama büyük bir şeyden dolayı azap görmüyorlar.” İdrarı ayakta yapmak günah değildir.
Namaz kılan idrarı üzerine sıçratmamak için duyarlılık göstermesi gerekir. İslam fıkhında buna 'istibra' denir. Kişi ayakta idrar yaptıktan sonra abdest alırsa ve bu birkaç adım sonra çıkarsa abdestin bozulmasına yol açar. Bu durumda namazın sıhhatini tehlikeye düşürür.
Bazı sağlık uzmanları ve haber kaynakları, tıbben doğru olmamasına rağmen ayakta idrar yapmanın erkek sağlığına zarar verdiği bilgisini yaymışlardır. Sonuç olarak, ayakta idrar yapmak dinde yasak olmadığı gibi sağlık açısından iddia edildiği gibi sakıncalı görünmemektedir.
Oturarak veya ayakta idrar yapmanın prostata etkisi var mı sorusunun cevabı olarak, ayakta ya da oturarak idrar yapmanın prostatın büyümesi, kanseri ya da şikayetlerin ortaya çıkması ya da artması açısından hiçbir öneminin olmadığını söyleyebiliriz.
İlgili 39 soru bulundu
Ürologlar boşaldıktan sonra idrar yapmak penis ve prostat içindeki sperm kalıntılarını temizler der ama püf nokta şu sanırım, penis sertken idrar yapmaya zorlamamak, indikten sonra yapmak lazım.
Haramlığın söz konusu olmadığı durum, su kişiye ait olduğu ve taharet için başka suyun bulunduğu, o suyun tek su olmadığı durumdur. Ancak o su başkasının mülkü olursa veya kamuya ait olursa yahut ona ait olmakla birlikte başka su bulunmaz ve vakit girdiğinden o su ile abdest almak zorunlu olursa haram olur.
Yaşantımızda helal, haram ve mekruh, mübah gibi sınırlar da koymuştur. İnsanlar vesvese sorunu ile bazan karşı karşıya kalıyor. Bunun birçok nedeni olsa da , bir tanesi de banyoda yaptığımız bir davranışla da alakası vardır. Banyo yapılan yere küçük abdest bozmak haram değildir; bundan dolayı bir günah olmaz.
Eğer duşu başka kişilerle paylaşıyorsanız bu kişilerin herhangi bir enfeksiyonu olup olmadığını bilemezsiniz. MRSA gibi enfeksiyonlar, duş zemini yoluyla bulaşabilir. Bu nedenle umumi duşlarda idrar yapmamak herkes için en sağlıklısı olacaktır.
Buffer Piez Kadınlar İçin Hijyenik Ayakta İşeme Aparatı Piez NEDİR? Piez, kadınlara tuvalet ihtiyaçlarını ayakta giderebilme rahatlığı verir. Tıbbi silikondan üretilmiştir ve tuvaletlerin iğrenç olduğu veya hiç tuvalet olmadığı durumlarda kadınlara hijyenik bir seçenek sunar.
Klozet kullanmak, çatal kaşık kullanmak veya masada yiyip içmek gibi âdettir. İbadette değişiklik değildir. Dinen hiçbir mahzuru yoktur.
Bu idrarda birkaç damla kadardır. Dolayısıyle elbiseye veya bedene değmesinden dolayı namaza engel teşkil etmez. Elbette idrar damlayan yeri yıkamak veya kağıt kullanarak damlayı elbiseye bulaştırmamak daha güzeldir. Ama idrar damladı diye namazı terk etmek, hiç doğru değildir.
Cevap: Şayet banyo, cenabetten taharet amacıyla yapılırsa abdestin yerine geçer.
Kabir azabı nemime ve bevlden sakınmama sebebiyle olmaktadır. 2. Ölen kişinin ardından ağıt yakılması halinde, ölü kabirde bu ağıt sebebiyle azap görmektedir. 3. Kabir azabı ganimet mallarından gizlemek sebebiyledir.
Değerli kardeşimiz, İdrardan sakınmamanın kabir azabına yol açtığına dair hadis (bk. Buhârî, Vudu, 55; İbn Mâce, Tahâret, 26), idrarın namaz ibadetine engel olacağından dolayıdır.
Münker ve Nekir melekleri kabir sorgulamasını yapar. Rabbini, peygamberini ve dinini sorar. Bu sorgudan sadece peygamberler ve çocuklar muaftır. Ehl-i Sünnet inancına göre, kâfirlere ve bazı günahkâr müminlere kabir azabı vardır.
Herkesin özel banyo peştamalı olur ve kendi peştamalını kullanır. 16. Banyodan evvel saç, bıyık gibi yerleri uzamışsa düzeltmeli ve kısaltmalıdır. 17. Koltuk altlarında biten tüyleri azami kırk günde bir yolmak ve tıraş etmek müstehaptır.
73- İdrardan sonra idrar temizliği usulü uygulanıp abdest alınır ve abdestten sonra meni ya da idrar olduğu bilinen bir rutubet görülürse, farz ihtiyat gereği hem gusledilmeli ve hem de abdest alınmalıdır. Ama rutubet görülmeden önce abdest alınmamışsa, yalnızca abdest alınması yeterlidir.
Uzun süre tutulan idrar mesaneden tekrar böbreklere çıkarak böbreklere karşı bir takım tehditler meydana getirdiğini belirten uzmanlar idrar tutmanın zararlı olduğunu söylüyorlar. Sağlıklı her birey günlük ortalama 2-2.5 litre su tüketmelidir. Erişkin sağlıklı bir bireyin mesanesi 0.5 litre su alabilmektedir.
Harry'nin sözde "idrar terapisi" üzerine görüşleri sorulan Doktor Jeff Foster, “Kendi idrarınızı (veya başka birinin idrarını) içmenin veya vücudunuza sürmenin bilinen hiçbir sağlıklı tarafı yoktur. Hatta bakteri bulaştırma ihtimali de vardır” diyor.
Kadınların cinsel organlarındaki yanma ve kaşıntıları sıcak idrar ile yıkamak faydalıdır. Arı sokmasına karşı hemen idrarla ıslatmak birebir gelir. Çeyrek saat, kendi idrarımla ıslatılmış, burun için delik açılmış bir bezi yüzümde tutmak harika bir etki yapıyor. Cilt dinleniyor, siyah noktacıklar yok olup temizleniyor.
Banyo esnasında idrarımı tutmayıp banyoya yapıp ve banyoyu güzelce yıkadıktan sonra burada gusül abdesti alıyorum, aldığım abdest sahih midir? Bu durumun gusül veya abdeste bir zararı olmaz.
İdrarı ayakta yapmak günah değildir. Ancak ayakta idrar yapan kimselerin üzerlerine necasetin sıçraması ve bulaşması ihtimali yüksektir. Bu durum da ibadetlerine zarar verebilir. Peygamber Efendimiz (asm) bu konuya dikkat çekmek için ikaz ve uyarıda bulunmuştur.
Tuvalete sol ayakla girip, sağ ayakla çıkmalı. Tuvaletten çıkınca, "Elhamdülillâhillezî ezhebe anil eza ve âfâni" duası okunmalı. Tuvalette konuşmamalı, çok oturmamalı, gazete falan okumamalı, şarkı söylememeli, sigara içmemeli, sakız çiğnememelidir. Tuvalette zikredilmez, selam verenin selamı alınmaz.
78- İdrar ve büyük abdest yapmayı geciktirmek mekruhtur. Eğer genel bir zararı olacaksa geciktirilmesi haramdır. 79-82- Namazdan, uykudan ve cinsel ilişkiden önce ve yine meni çıkışından sonra idrar yapmak müstehaptır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri