4 BİN KİŞİ HACİMLİ 24 Temmuz'da cemaatine kavuşacak Ayasofya Camii'nin hacmi 4 bin kişi olacak. Salgın nedeniyle caminin içinde bin kişi sosyal mesafe kurallarına dikkat ederek namaz kılabilecek.
Erbaş, normal şartlarda Ayasofya'da 3-4 bin kişinin namaz kılabileceğini ancak sosyal mesafe düzeninde 500-1000 kişi arasında kişinin içerde namaz kılmasına imkan verilebileceğini söyledi.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ayasofya Cami-i Şerifi'nin din görevlilerinin atamasını yaptı. 86 yıl aradan sonra yarın kılınacak Cuma namazı ile yeniden ibadete açılacak Ayasofya Cami-i Şerifi'ne 3 imam hatip, 5 müezzin kayım atandı.
Ayasofya 1985 senesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girdi. 24 Temmuz 2020'den bu yana ise cami statüsü ile hizmet vermekte. Bu bakımdan Ayasofya Camii'yi 7 gün 24 saat ziyaret edebilirsiniz. Fakat özellikle hafta sonu giriş sırasının çok fazla olduğunu belirtelim.
İstanbul'un fethinin sembolü olarak İslami gelenek doğrultusunda şehrin en büyük kilisesi olan Ayasofya, Camiye dönüştürüldü. Fetihten sonraki ilk Cuma namazı 1 Haziran 1453 tarihinde Akşemseddin tarafından kıldırıldı.
İlgili 17 soru bulundu
Murad, III. Mehmed, I. Mustafa ve Sultan İbrahim'in türbesinin bulunduğu Ayasofya.
Türbe, Mimar Sinan tarafından inşa edilmişti. Türbede II. Selim'den başka eşi Nurbanu Sultan, kızları Gevherhan, İsmihan, Fatma sultanlar ile şehzadeleri Süleyman, Osman, Cihangir, Mustafa, Abdullah ve III. Murad'ın oğulları ve kızları da yatmaktadır.
Ayasofya adındaki "Aya" sözcüğü "kutsal" anlamına gelir. "Sofya" sözcüğü ise Grekçede "bilgelik" anlamındaki sophos sözcüğünden gelir. Dolayısıyla "Aya Sofya" adı, Nasıralı İsa'ya atfen "Kutsal Bilgelik" ya da "İlahî Bilgelik" anlamına gelmekte olup Hristiyan ilahiyatında Tanrı'nın üç niteliğinden biri sayılır.
Sabah namazıyla ziyarete açılan cami, yatsı namazının ardından kapanıyor.
Ayasofya Müzesi'nde Yaz sezonu uygulamasıyla son girişler 18.00 olmak üzere, 09.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Neredeyim : Ayasofya Müzesi'nde Yaz sezonu uygulamasıyla son girişler 18.00 olmak üzere, 09.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.
2022 yılında geçerli olacak minimum imam, müezzin ve vaiz maaşları şöyle oldu: İmam/hatip maaşı 4.762 liradan 6 bin 214,41 liraya yükseldi. Vaiz maaşı 5.016 liradan 6 bin 545.88 liraya yükseldi.
Kadim tarihimize de uygun bir atama olacak." Ayasofya'da görev alacak 3 imam:Prof. Dr. Mehmet Boynukalın, Ferruh Muştuer, Bünyamin Topçuoğlu.
Ayasofya, mazbut vakıf (yöneticisi ve mütevellisi kalmamış) statüsünde bulunan Ebu'l Fetih Sultan Mehmet Vakfına (günümüzde Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı) ait ve vakfiyesi gereğince cami olarak kullanılması gereken hayrat taşınmaz niteliğindedir.
“Benim bu mabedim, dünya durdukça cami olarak kalacaktır. Her kim benim bu mabedimi camilikten çıkarıp başka bir şeye çevirirse; Allah'ın, meleklerin ve bütün insanların lâneti onun üzerine olsun!”
Yapının ismini de Justinianus vermiştir. Yapı inşasından bu yana sayısız afet ve savaş atlatmış, pek çok değişikliğe uğramış olsa da hala Ayasofya ismini muhafaza etmektedir.
Türkiye'de 9 tane Ayasofya kilisesi bulunmakta olup bunlardan ikisi İstanbul'da, diğerleri ise Edirne, Kırklareli, Trabzon, Gümüşhane, Zonguldak, Bitlis ve İznik'tedir.
Ayasofya Camii ziyaret saatleri, sabah 09:00 ile akşam 23:00 saatleri arasındadır. Cami, ibadet saatleri haricinde yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilebilir.
Ecdad yadigarı Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerifi'nin satılması söz konusu değildir. Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerifi ile ilgili son günlerde ortaya atılan “Satıldı” ve “Restorasyon 50 yıl sürecek ve bu süreçte kapalı olacak” şeklindeki asılsız iddialara itibar etmeyiniz.
Yeniden ibadete açılan Ayasofya 3 yılda yaklaşık 21 milyon ziyaretçiyi ağırladı İstanbul'un fethine kadar 916 yıl kilise, 1453'ten itibaren de cami olarak kullanılan Ayasofya, 1934'te alınan karar üzerine 86 yıl müze olarak hizmet verdi.
Kilise isimlerinin anlamı
Kilise adlarında kullanılan hagia, hagios azize, aziz demektir ve aya, ayios okunur. Surp, kutsal demektir. Öi çoğunluktadır.
Yaklaşık 1500 yıl önce manastır olarak inşa edilen Ayasofya, Hristiyanlık inancına mensup kişiler için kutsal bir mekan olarak görülüyor. Osmanlı Devleti'nin 1453'te İstanbul'u almasının ardından camiye çevrilen Ayasofya, Müslümanlar tarafından da kutsal bir mekan olarak kabul ediliyor.
1453 yılında Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'u fethi ile camiye çevrilmiş ve ilk Cuma Namazı Ayasofya'da kılınmıştır. Camiye çevrilmesiyle yapıya eklenen İslami öğeler yapıya ayrı bir değer katmaktadır. Mihrabı, minberi, müezzin mahfili dönemin mermer işçiliğinin en güzel örnekleridir.
4. yüzyıl olarak tarihlendirilen yerin 4 metre altındaki 3 odalı tarihi yer altı mezar yapısını gösterdi. Ardından caminin güneybatısındaki kestane ağacının dibinden inilen, yerin 2 metre altındaki mahzenleri, devamında yer alan tünelleri ve dehlizleri gösteren Diker, Ayasofya'nın eşsiz bir yapı olduğunu söyledi.
Osmanlı padişahları, Saray'daki günlük yaşamlarını III. Avluda bulunan has odalarında, IV. Avludaki köşklerde ve Enderun'un hanedan ailesine ait bölümü olan Harem'de geçirirlerdi. Önceleri III. Avludaki Has Oda'da uyurlardı.
Son Osmanlı Sultanı Mehmet Vahdettin bundan 96 yıl önce ülkeyi terk etti. “TARİHİN SAKLADIĞI SIRLAR” adlı tarih dizileri serimizde güncelliği nedeni ile bugün, ülkesini terk eden, Türkiye dışında ölen ve mezarı Türk toprakları dışında olan tek Osmanlı Padişahı Mehmet Vahdettin'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri