Ayasofya sadece bir kilisenin camiye çevrilişi değildir aynı zamanda Fatih'in vakfıdır. Dolayısıyla burası aynı zamanda vakfiye oldu ve vakfiye namesini de Fatih Sultan Mehmet Han tanzim etti." diye konuştu.
Müslümanlar tarafından en sembolik mekanlardan biri olarak görülen Ayasofya, ilk etapta Ortodoks Hristiyanlar için bir manastır olarak inşa edildiği için bu inanca sahip kişiler için de kutsal olarak kabul ediliyor. Bu nedenle Türkiye'nin Ayasofya'yı Müslümanlar için ibadete açma kararı dünyadan tepkilere yol açtı.
Müze dönemi
1930 ile 1935 yılları arasında restorasyon çalışmaları nedeniyle halka kapatılan Ayasofya'da Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle bir dizi çalışmalar yapıldı.
1453'te camiye çevrilen Ayasofya birçok defa restore edildi. 1930 ile 1935 yılları arasındaki restorasyon çalışmaları nedeniyle halka kapatılan Ayasofya Bakanlar Kurulu'nun 24 Kasım 1934 tarih ve 7/1589 sayılı kararıyla müzeye çevrilmiştir. 1934 yılından itibaren Ayasofya müze olarak hizmet vermektedir.
“Benim bu mabedim, dünya durdukça cami olarak kalacaktır. Her kim benim bu mabedimi camilikten çıkarıp başka bir şeye çevirirse; Allah'ın, meleklerin ve bütün insanların lâneti onun üzerine olsun!”
İlgili 19 soru bulundu
1453 yılında Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'u fethi ile camiye çevrilmiş ve ilk Cuma Namazı Ayasofya'da kılınmıştır. Camiye çevrilmesiyle yapıya eklenen İslami öğeler yapıya ayrı bir değer katmaktadır. Mihrabı, minberi, müezzin mahfili dönemin mermer işçiliğinin en güzel örnekleridir.
Mısır Müftüsü: 'Ayasofya Kilisesi'nin camiye dönüştürülmesi caiz değildir.
"Fatih, güyâ, Ayasofya için hazırlattığı vakfiyesinde "Benim cami haline getirdiğim bu mekânı kim camilikten çıkartırsa, o kişinin üzerine Allah her türlü lâneti yağdırsın" demişti...
Fatih Sultan Mehmet Han İstanbul'u fethettiğinde Ayasofya, ismi değişmeden fethin sembolü olarak camiye dönüştürüldü. Hatta fethedilen başka şehirlerdeki Ayasofya isimleri de Osmanlılar tarafından korunmuştur. Adı Ayasofya olmayan yapılara bile büyüklüğünü veya önemini belirtmek için Ayasofya denmiştir.
Ancak, Ayasofya'nın mihrap ve minberi, yani mevcut kıble yönü ise ana giriş kapısının hemen sağına kalmaktadır. Ayasofya tam olarak Kâbe yönüne dönük değildir.
II. Selim, III. Murad, III. Mehmed, I. Mustafa ve Sultan İbrahim'in türbesinin bulunduğu Ayasofya.
Ayasofya'nın güney avlusunda III. Murat türbesi, Sultan III. Mehmet türbesi, Sultan II. Selim Türbesi, Şehzadeler Türbesi inşaa edilmiştir. Bizans döneminde Vaftizhane olan yapı ise Sultan I. Mustafa ve Sultan İbrahim türbesi haline getirilmiştir.
Binlerce yıllık mabedin görkemli kapısı, tarih boyunca hurafeye inananlar tarafından tahrip edildi. Nazardan korunacağına inanan bu kişiler yüzünden zarar gören Ayasofya'nın kendisi oldu.
Resulullah hayatı boyunca hiçbir kiliseyi ya da havrayı ele geçirip cami yapmamıştır. Aksine bunu yasaklamıştır.
1- Ayasofya bir katedral olarak inşa edilmiştir. Fethe kadar bu görevini yerine getirmiştir. 2- Latin istilasında zorbalıktan nasibini almış ve içinde ne kadar değerli nesne varsa hepsi yağmalanmıştır. 3- Fetihten sonra cami olarak kullanılmıştır.
Ayasofya, mazbut vakıf (yöneticisi ve mütevellisi kalmamış) statüsünde bulunan Ebu'l Fetih Sultan Mehmet Vakfına (günümüzde Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı) ait ve vakfiyesi gereğince cami olarak kullanılması gereken hayrat taşınmaz niteliğindedir.
Arapça kökenli bir kelime olan kebir kelimesi, büyük, ulu, yaşlı, yaşça büyük anlamlarına geliyor. Ayasofya-i Kebir, 'Büyük Ayasofya Camii' anlamına gelmekte.
Yapının ismini de Justinianus vermiştir. Yapı inşasından bu yana sayısız afet ve savaş atlatmış, pek çok değişikliğe uğramış olsa da hala Ayasofya ismini muhafaza etmektedir.
Fatih Sultan Mehmet'in Ayasofya'yı camiye çevirdikten sonra kuzey tarafına bir medrese inşa ettirdiği bilinmektedir.
Ayasofya dünyanın en eski katedrali. Ayrıca en hızlı inşa edilen katedral olarak da biliniyor. Sevilla Katedrali inşa edilinceye kadar dünyanın en büyük katedraliydi, günümüzde ise dünyanın en büyük dördüncü katedrali. Osmanlı baş mimarı Mimar Sinan, 1573'te Ayasofya'nın kubbesini onarmıştır.
Bu durumda ilk Cuma namazının gerçeğe en yakın tablosunu gözümüzün önüne şöyle getirebiliriz: Fatih Sultan Mehmed 1 Haziran günü yanında devlet adamları, komutanları ve ulema ile birlikte Ayasofya'ya geldi. Azınlık görüşüne göre hutbeyi Fatih okudu, namazı Akşemseddin kıldırdı.
Cezayir : Keçiova Camii - Aziz Philippe Katedrali
Cezayir'in 1830'da Fransızlar tarafından işgalinden sonra 1832'de katedrale çevrilen cami, 130 yıl kilise olarak kullanıldı.
Independent Türkçe, Toptaş'la o günleri konuştu. Ayasofya, 24 Temmuz 2020 günü tekrar cami statüsüyle ibadete açıldı. Tarihi mabedin bütününde, 86 yıl sonra tekrar namaz kılınmaya başlandı ve o günden bu yana gündemden hiç düşmedi.
Ayasofya'da mevcut haliyle namaz kılınırsa, müçtehidlerin çoğuna göre mekruh olur; namaz kılınırken ikonaların üstü örtülürse mekruh olmaz.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri