Aydın ili Ege Denizi'ne bağlı bulunan ve üç ilçesi de deniz kıyısında bulunan bir ilimizdir.
Ege Denizi'ne kıyısı bulunan Aydın, Didim ve Kuşadası gibi Türkiye'nin iki önemli turizm merkezi ve çok sayıda tarihi eseri ile turizm potansiyeli yüksek bir ildir. Türkiye'nin ilk demiryolu kurulan şehri olmakla birlikte Türkiye'nin en uzun ikinci tüneli buradadır.
Turistlerin turizm çekiciliği açısından rağbet ettikleri plajlar; Pigale Plajı (Kuşadası), Kadınlar Denizi Plajı (Kuşadası), Güvercinada Plajı (Kuşadası), Yavansu ve Aslanburnu Plajı (Kuşadası), Güzelçamlı Plajı (Kuşadası), Altınkum Plajı (Didim), Tavşanburnu Plajı (Didim), Gevrek ve Akbük (Didim) plajlarıdır.
Ege Bölgesi'nde yer alan Aydın ili, kuzeyinde İzmir ve Manisa, batısında Ege Denizi, doğusunda Denizli, güneyinde Muğla ile çevrilidir.
Aydın, Türkiye'nin Aydın ilinin merkezi olan şehirdir. Ege Bölgesi'nde yer alan, turizm ve tarım açısından en gelişmiş illerdendir.
İlgili 23 soru bulundu
İzmir ve Aydın illerinin tamamı, Çanakkale ve Balıkesir illerinin Edremit Körfezi kıyısındaki ilçeleri ile Manisa, Denizli ve Muğla illerinin merkezleri ve ilçelerinin çoğu bu bölümde yer alır.
Merkezi İzmir şehri olan Aydın Vilayeti, İzmir Merkez Sancağı, Aydın Sancağı, Saruhan (Manisa) Sancağı ve Menteşe Sancağı'ndan oluşmaktaydı. 1892'de Aydın Vilayeti'nin 4 sancağına Aydın Sancağı'ndan ayrılarak sancak olan Denizli'nin eklenmesiyle, toplam sancak sayısı 5'e çıktı.
Ege Denizi, Anadolu ve Yunanistan Yarımadası arasında bulunan irili ufaklı 3000 kadar ada ve ada görünümündeki kara parçalarına da içine alan yarı kapalı bir denizdir.
Aydın'da olan yalnızca üç ilçenin denize kıyısı vardır ve bu ilçeler de Didim, Söke ve Kuşadası ilçeleridir. Aydın Ege Bölgesi'nde olmasından dolayı birçok plajı olan ve yaz aylarında tatil için tercih edilen illerimizden biridir.
Aydın'ın Kuşadası ilçesinde yer alan Kadınlar Denizi Plajı, il merkezine yaklaşık olarak 55 kilometre mesafede yer almaktadır. Bu plaja gitmek için il merkezinden ilk olarak Kuşadası minibüslerine binmeli ardından da Kadınlar Mahallesi'ne giden minibüsler ile plaja ulaşmalısınız.
ile doğayı ve denizi ayağınıza getiren harika bir proje.
Söke, Ege Bölgesi'nde Aydın ilinin batısında yer alan Ege Denizi'ne kıyısı olan bir ilçedir.
Aydın'ın en meşhur şeyleri ise genel olarak; zeytinyağı, incir, kestane, Ege yeşillikleri, zeytinyağlı ve sebzeli yemekleri ile üçetek, uladu örtü, şalvar ve çeki olarak bilinen hediyelik giysiler olmakta.
Kuzeyinde İzmir, kuzeydoğusunda Manisa, doğusunda Denizli, güneyinde Muğla illeri, batısında Ege Denizi bulunmaktadır. İlin denizden yüksekliği 64 metredir.
Aydın ili, Merkez (Aydın), Bozdoğan, Buharkent, Çine, Didim, Germencik, İncirliova, Karacasu, Karpuzlu, Koçarlı, Köşk, Kuşadası, Kuyucak, Nazilli, Söke, Sultanhisar, Yenipazar ilçelerinden meydana gelmiştir.
Ege ve Akdeniz'in birleştiği yerdeki özel konumu ve geçmişte birçok uygarlığa ev sahipliği yapmasıyla bilinen, Muğla'nın Datça ilçesinde kuruluşu 4 bin yıl öncesine uzanan Knidos Antik Kenti, corona virüs (Covid-19) ile mücadelede 1 Haziran'dan itibaren başlatılan normalleşme sürecinde ziyaretçilerini ağırlıyor.
O bölgedeki denize Ege isminin verilmesi ise 1941 yılında toplanan 1.Coğrafya Kurultayı'nda gerçekleşiyor. O döneme kadar İç Akdeniz olarak anılan bölgeye Ege isminin verilmesinin sebebi coğrafi standartlaşmayı sağlamak. Ege kelimesinin ise Fransızcadaki karşılığı olan 'Mer Égée'den Türkçeye geçtiği düşünülüyor.
“Ege'de en sıcak deniz nerede?” diye soruyorsan hemen yanıtlayalım: İzmir Ilıca Plajı'nda! Denizinde termal suların bulunduğu bu plaj, ılık suyu ve berraklığı ile dikkat çekiyor.
395'te Roma İmparatorluğu bölününce, Aydın, Doğu Roma İmparatorluğunun payına düştü. Daha sonra Kutalmışoğlu Birinci Süleyman Şah, Aydın'ı fethetti.
Aydın' ın 1919 yılına kadar sancak şeklinde devam eden bu yönetim şekli, 25 Mayıs 1919-7 Eylül 1922 yılları arasında 40 aya yakın süren işgalden sonra ve Kurtuluş Savaşının kazanılmasıyla birlikte 1923 yılında değişmiş, müstakil vilayet olmuştur.
Aydın'ın doğusunda Denizli, batısında Ege Denizi, kuzeyinde İzmir ve Manisa, güneyinde ise Muğla illeri bulunmaktadır (Harita 1).
Özet:Ege ve Akdeniz coğrafi bölgelerini ayıran sınır Sultan ve Karakuş dağlarının kavuşma noktasından başlar, kabaca güneybatı yönde devam ederek, Marmaris ilçe merkezi ile Köyceğiz gölü arasındaki Karaağaç Körfezi'nde denize ulaşır. Bu iki nokta arasında belirtilen sınırın uzunluğu yaklaşık 310-320 km.dir.
Beyaz yelken yerine siyah yelkeni gören Kral Egeus oğlunun öldüğünü düşünerek üzüntüden kendini denize atar. Böylece Adalar Denizi günümüzdeki adını, yani Ege'yi alır.
Konumu: İzmir, Ege kıyı bölgesinin tipik bir örneği gibidir. Kuzeyde Madra Dağları, güneyde Kuşadası Körfezi, batıda Çeşme Yarımadası'nın Tekne Burnu, doğuda ise Aydın, Manisa il sınırları ile çevrilmiş İzmir, batıda kendi adıyla anılan körfezle kucaklaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri