Aylık Planlı Değişim Lensleri 30 gün kullanılmak üzere üretilmiştir, doktor tavsiyesi ve lens materyal özelliklerine göre 1-30 gün arasında gözde kalabilir.
30 günlük ya da aylık lens eğer uyurken gözünüzde kalmaya müsaitse 1 ay sonunda ömrünü tamamladığında çöpe atmalısınız. Eğer lens gözünüzdeyken uyumaya müsait değil ise her gün çıkarıp kutusuna koymalısınız.
Lenslerin kullanım süresi aslında lenslerin ömrünü belirtmektedir. Örneğin aylık lenslerin kullanım süresi 30 gündür. 30 gün boyunca lensleri takabilirsiniz. 30 günün sonunda lensleri yenisi ile değiştirmeniz gerekiyor. Yine haftalık lenslerin kullanım süresi ise 7 gündür.
Uyumadan önce lensinizi mutlaka çıkarın
Yorgunluktan değil makyajı temizleyip yatmak, lensi çıkaracak hal bile kalmayabiliyor. Çoğu zaman da lensin gözde olduğu unutuluyor. Oysa gece gözde lens varken uyumak ciddi tehlikelere zemin hazırlıyor.
Aylık Lens İle Uyunur Mu? Araştırmalara göre gözde lensle uyumak konjonktivit oluşumuna sebep olma ihtimali yüksek olduğundan tavsiye edilmez. Çok uzun süreli kullanım süresi olan lenslerde dahi eğer bireyde enfeksiyon belirtileri gösteriyorsa kesinlikle lensle uyumak önerilmez.
İlgili 28 soru bulundu
Aylık Planlı Değişim Lensleri
30 gün kullanılmak üzere üretilmiştir, doktor tavsiyesi ve lens materyal özelliklerine göre 1-30 gün arasında gözde kalabilir.
Bu sebeple lens kullanan kişilerin uyumadan önce lensleri çıkarması gerekmektedir. Gözümüzde yer alan kornea sağlığı için hava alması gerekir. Bu sebeple eğer uyurken lenslerinizi çıkarmazsanız, bu durumda kornea için gereken havayı gözünüz temin edemez ve göz sağlığınız için enfeksiyon riski oluşturur.
DUŞ ALIRKEN LENSİNİZİ ÇIKARIN!
Kontakt lens gözdeyken duş almak çok tehlikeli. Zira musluk suyu ile lensin en ufak bir teması, gözde çok ağır, çok ciddi boyutu olan ve körlüğe kadar gidebilen sorunlara yol açabiliyor!
9. Lens takılı iken ağlamak tehlikeli midir? Kontak lensleriniz takılı iken ağladıysanız, muhtemelen görüşünüzün bulanıklaştığını fark etmişinizdir. Kontaklar lensler belirli miktarda normal gözyaşı taşıyacak şekilde üretilmiştir, fakat bu normalin üstüne çıkarsa görüş bulanıklaşabilir.
Lens varken yüz yıkanmaz.
Süre uzadıkça mikroorganizmalar lense daha kolay tutunur ve korneanın enfeksiyon riski artar. Bu nedenlerle artık daha sık oranda sık değişim lensleri tercih edilmektedir. Günlük kullan-at lensler giderek yaygınlaşmaktadır. 'Bir lens ne kadar kısa kullanılırsa o kadar iyi' sözü benimsenmelidir.
Aylık Lenslerin Artıları
Gözlerin oksijen bakımından yetersiz kalması ciddi bir risktir. Bu durum kornea enfeksiyonlarının da ortaya çıkması ile sonuçlanabilir. Kan damarları bir süre sonra göz bebeğinize doğru kayabilir. Gözler gündüz dönemlerinde hep açık olduğu için kornea kısmına daima oksijen iletilmiş olur.
Lensleriniz göz yüzeyindeyken kuruluk hissedince, üzerine özellikle koruyucu içermeyen, tek kullanımlık suni göz yaşı damlası damlatabilirsiniz. Lens solüsyonunu gözünüzü nemlendirmek için kullanmayınız. Lens solüsyonunun içindeki bakteri karşıtı koruyucu maddeler göz yüzeyini tahriş edebilir.
renkli lensler aylıktır fakat maksimum 3 ay kullanılabilir. gelelim şeffaf lenslere, şeffaf lensler genellikle 1 kutu içerisinde 6 adet blaster olarak üretilir. her 1 blaster aylık olarak kullanılmaktadır.
Uzun süreli lensler ya da gece gözde kalabilen lensler olarak bilinen bu lensler ortalama haftanın 6-7 günü boyunca aralıksız olarak takılan ve hiç çıkarılmayan lens türüdür. Bu lensin içeriğinde oksijenin gözünüze geçmesini sağlayacak bir teknoloji kullanılmıştır.
Kontakt lensleriniz bir kutuda duruyorsa kutunun içindeki dezenfektan solüsyonu en az 30 günde bir değiştirmeniz gerekir.
Uzman doktorların önerisiyle kullanılan kontakt lenslerin alışma süreci genel olarak 1 haftadır. Ancak bu süre kişiden kişiye ve kullanım bazlı olarak değişiklik gösterebilir. Kontakt lensler doctor kontrolünde kullanılmalıdır. Kimi durumlarda kontakt lense alışma süreci 4 haftayı yani 1 ayı bulabilmektedir.
Lensler gözünüzdeyken makyajınızı silmeniz mümkündür. Bunu yaparken makyajın ya da makyaj temizleyici malzemenin lensinize değmemesine özen gösterin.
Gözde kontakt lens varken su ile hiçbir temasın olmaması gerektiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yalçın İşcan, “Çok ciddi göz enfeksiyonlarına yol açabileceğinden duş alırken kesinlikle lensler çıkarılmalı. Aynı şekilde sabun, kozmetik ürünleri gibi malzemelerin de lenslerle temasına izin verilmemeli.
Kontakt lensler temiz ve kuru avuca yerleştirilir, üzerine birkaç damla günlük temizleme solüsyonu damlatılır. Her birinin ön ve arka yüzeyi serçe parmağıyla nazikçe ovuşturulur. Solüsyon ile iyice durulandıktan sonra kutusuna yerleştirilir.
Günlük ya da aylık olarak torik lens kullanabilir ya da renkli lens tercih edebilirsiniz. İnsanlarda göz değerleri her kişide farklılık gösterir. Bu sebeple kontakt lens ya da numarasız lens kullandığınızda hiç kimseyle paylaşmamanız gerekir. Siz de bir başkasının lensini kullanmamalısınız.
Kontakt Lenslerin Kullanım Süresi :
Günlük lensler günün sonunda mutlaka gözden çıkarılıp çöpe atılmalıdır. Lens, solüsyon kabına yerleştirilip ertesi gün kesinlikle tekrar kullanılmamalıdır.
Ancak ortalama süreler 13-14 saat civarındadır. Doğru şekilde kullanmak kaydıyla günlük lensler sayesinde gerekli konforu gözleriniz için sağlayabilirsiniz.
Steril Tuzlu Su: Tuzlu su kullanırken en önemli şey tuzun miktarıdır. Distile suyun içine (eğer distile su yoksa içme suyu olsun) biraz tuz dökerek lensleri içine koyabilirsiniz. Sonrasında lens solüsyonu alır almaz lensleri doğru şekilde dezenfekte etmelisiniz.
6. Kontakt lens gözün arkasına kaçar mı? Cevap: Hayır, alt göz kapağını aşağı çektiğinizde ortaya çıkan cep, gerçekte üst göz kapağında da vardır. Yani bir çıkmazdır. Sadece bazen lens katlanarak bu ceplere sıkışabilir bu durumda kolay bir müdahele ile gözden çıkarılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri