dolunay, ayın en parlak hâli.
Dolayısıyla gerçekte Ay'ın en büyük olduğu zaman, Dünya'ya en yakın olduğu zamandır ve bu sırada gökyüzündeki açısal boyutu yaklaşık 34.6 yay dakikasına ulaşabilir. En uzak olduğunda ise bu yaklaşık 29.2 yay dakikasına kadar düşer. Bu değer 1 derecenin yaklaşık yarısı kadardır.
Ay'ı tüm yüzeyinin aydınlık göründüğü dolunay evresi, Ay'ın Dünya'ya dönük yüzü Güneş'in karşısına geldiği zaman görülür. Ay tam olarak Güneş ile Dünya arasındayken aydınlık yüzü Dünya'dan hiç görünmez. Bu evresi yeni ay olarak adlandırılır. Yaklaşık iki hafta sonra dolunay görülür.
Güneş ve ayın hizasında güneş ve dünya hizalı şekilde geldiği zaman meydana gelen bir döngüdür. Yeni aydan sonra ise ilk ara bölümü denk gelmektedir. Bu ise ayın hilal olarak görüldüğü zamandır.
Ay'ın evleri, Ay'ın Güneş'in aydınlattığı kısmının Dünya'dan gözlemlenen şekilleridir. Ay'ın toplam 8 evresi vardır: Yeni ay, hilal, ilk dördün, şişkin ay, dolunay, şişkin ay, son dördün ve hilal.
İlgili 31 soru bulundu
Ay'ın ana evreleri; yeni ay, ilk dördün, dolunay, son dördündür.
Dolunay: Gökyüzünün yükünün azalmasına ve kişilerin auraların çoğalmasına yani enerji artışına yol açar. Ay'ın manipülasyonu ile meydana gelen bu ekstra enerji artışı ise dengeli ve tutarlı olmayan hareketleri tetiklemektedir.
Ayın yeni doğmuş ilk haline “ayın aydını”, bir süre sonraki haline de “ayın garangısı” adı verilir. Tohum ekerken ayın yeni çıktığı ilk günlerde ekim yapılmaz, bir süre beklenir.
30 Ağustos'ta gözlemlenen dolunaya Mavi Ay ismi veriliyor. Mavi, Ay'a renginden dolayı verilen bir isim değil ve Mavi Ay her iki ya da üç yılda bir, aynı ay içinde iki kez dolunay evresi oluştuğunda gözlemlenebiliyor.
Işık kaynağı Güneştir ve Güneş her zaman Ay'ın yarısını aydınlatmaktadır. Bizler Dünyadan ayın her zaman aynı tarafını görüyoruz. Bu durumda aslında ayın karanlık yüzünün de olmadığı ortaya çıkıyor. Güneş, Ay'ın dünyanın etrafında dönen farklı taraflarını aydınlatıyor.
Hilal. Ay'ın evreleri düzenli olarak her ay devam eder. Yeni ay'dan tekrar yeni Ay'a kadar geçen süre yaklaşık 29 gündür.
Ay'ın yüzeyindeki koyu renkte görünen bölgeler Latince maria (“deniz” anlamına gelir) olarak isimlendiriliyor. Bu bölgeler Ay'ın yüzeyinin yaklaşık %17'sini kaplamasına rağmen büyük kısmı Ay'ın Dünya'dan görünen yüzünde bulunuyor.
Bu yılda 30 Ağustos 2023 tarihinde gerçekleşecek süper dolunay 1946 yılından bu yana 'Mavi Ay' adıyla anılıyor. Ağustos ayının ilk dolunayı 1 Ağustos'ta doğmuştu ancak 30 Ağustos'ta ortaya çıkacak olan ikinci tam süper Ay, bir 'Mavi Ay' olacak. Şurada Paylaş!
SÜPER MAVİ AY TARİHLERİ
2023 Süper Mavi Ay'ı 30-31 Ağustos gecesi meydana gelecek, çarşamba gecesi başlayacak ve perşembe sabahının erken saatlerine kadar sürecek. Ay, bir ay içinde Dünya'ya olabildiğince yakın olduğundan normalden biraz daha büyük ve parlak görünecek.
AY DÖNGÜSÜ Ay'ın fazlarını herkes bilir... Karanlık gününde tam tutulma gerçekleşir, ardından hilâl, sonra lk dördün (yaklaşık yedi gün sürer).
Büyük Okyanus'un batısı Asya'nın kuzeydoğu ucunda tutulma devam ederken Ay batacak. Avustralya Asya'nın büyük kısmı Yemen Madagaskar Afrika'nın en doğu ucunda tutulmanın tamamı izlenecek. Afrika en kuzeyi hariç Avrupa ve ülkemizde Ay tutulmuş doğacak. Ülkemizden izlenemeyecektir.
NASA, "Ay bütünüyle Dünya'nın gölgesinde kalıyor olsa da, bir miktar Güneş ışığı Ay'a ulaşır" diye ekliyor. Ancak bu Güneş ışığı Dünya'nın atmosferinden geçerken, mavi ışığın büyük kısmı atmosfer tarafından filtreleniyor ve Ay kırmızı görünüyor.
Ay, gün boyunca Oğlak burcunda ilerliyor. Salı günü saat 21:31'de Kova burcunda bir Süper Dolunay gerçekleşecek.
dolunay ile son dördünde neler yapılır: Ekilen ve dikilen ürünler daha verimli olur.tohum ekim dönemidir . Şifalı otlar toplanır.
– Yeni ay ve ilk dördün arası dönem, tohum ekimi önerilenler (enerjinin yapraklara doğru hareket süreci): Yapraklı bitkiler (ıspanak, marul, maydanoz, vb) ve buğday, tahıl. – İlk dördün ve Dolunay arası dönem, tohum ekimi önerilenler: Domates, kabak, patlıcan, vb.
Dolunay ve deprem arasında bir ilişki yok
Ancak bunların tamamı, yerle ilgili dinamikler. Depremler her zaman ve dünyanın her yerinde gerçekleşebilir.
Ay'ın konumu, uzaklığı, evresi veya Güneş/Ay tutulmaları ile depremler arasında da hiçbir ilişki bulunmamaktadır.
Dolunaylar öncelikli olarak meydana geldikleri gün olmak üzere, genelde astrolojik açıdan +/- 5 gün etkili gökyüzü görünümleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri