"ع" (Ayn) harfi, boğazın tam ortasından, boğaz biraz sıkılarak çıkar. İnce okunur. "غ" (Ğayn) harfi, boğazın ağza yakın olan üst kısmından çıkar. Kalın okunur.
Üstün; harfin üstüne konan sola eğik bir çizgidir. İnce harflere “e” kalın harflere ise “a” sesi verir. Esre; harfin altına konan sola eğik bir çizgidir. İnce harflere “i” kalın harflere ise “ı” sesi verir.
ÖTRE: Harfin üstüne gelen bu işaret ince harfleri "u" ile "ü" sesi arasında bir sesle, kalın okunan harfleriyse "u" sesi ile okutur.
Harfin seslendirilmesini ise altına veya üstüne konan harekeler/işaretler göstermektedir. Bunlar; üstün (fetha), esre (kesra) ve ötredir (damme). Ötre; kalın okunan harfleri “u” sesiyle, ince okunan harfleri ise “u” ile “ü” arası bir sesle okutur (Pakdil, Ta'lim, 108; Kaya, Elif-bâ, 19).
Üstün hareke harflerin tamamına “e” sesi vermektedir. Kalın harflerde kalın “e” sesi verecek ince olanlarında ise ince “e” sesi vermektedir.
İlgili 22 soru bulundu
İki üstünlü bir hemzede durulursa tenvin düşer, hemze bir elif miktarı uzatılarak okunur ve durulur.
Kalın okunan harfler 7 tanedir. Bunlar, "خ ص ض ط ظ غ ق" harfleridir. Bu harfler her hareke ve konumda kalın okunurlar.
Tenvin : Harfin üstündeki iki üstün, iki esre, iki ötre, olduğunda tenvin olur.Tenvinden olan iki üstün, harfin kendi sesi ile eğer harf ince ise ''en'' kalın harf ise an sesi verir. Mesela be harfine iki üstün olan tenvin gelmişse'' ben'' olur. sesimiz ''r'' ise iki üstün gelince ''ran'' diye okunur.
Harekesiz Ya(ﻯ), kalın okunan harfleri "ı" sesi ile başlayan ve "i" sesi ile sona eren bir sesle, ince okunan harfleriyse "i" sesiyle uzatarak okutur.
Hareke (Arapça: حركات, okunuşu: Ḥarakāt), Arap alfabesindeki ünsüz harflere ünlü özelliği kazandırmak için kullanılan ek işaretlere denir. Arap alfabesinde sadece ünsüz harfler ve uzun okunan ünlü harfler (a, u, i) içerdiği için kısa ünlü sesleri için değişik harekeler geliştirilmiştir.
Üstün: Kalın harflerde ''a'' sesini (ta,ğa,sa..) verirken; ince sesli harflerde ''e'' (se,be ,te,ce..) sesini verir. Esre: Kalın harflerde ''ı'' sesini (sı,tı...) ince harflerde ''i'' sesini (si,ti,ci...)
Sözlükte “kesmek, kesin bir şekilde yemin etmek ve bir işi hiçbir ilişiği kalmamak üzere bitirmek” anlamlarına gelir.
Sadece kelimelerin son harfinin üstünde görülen Tenvin'e aynı zamanda iki üstün, iki esre ve iki ötre de denilmektedir. Tenvin, iki üstün ise beraberinde bulunduğu ince harfi en, kalın harfi an sesiyle okutur. iki esre ise ince harfleri in, kalın harfleri ın sesiyle okutur.
Harfin altına gelen bu işaret mavi kutudaki ince harfleri i sesi ile, yeşil kutudaki kalın harfleriyse ı ile i arası bir sesle okutur. Kalın harflerin esreli okunuşu ı sesi ile başlar i sesiyle biter. Sitemizde bu ses ı olarak yazılacaktır.
Bazı Osmanlı Türkçesi metinlerinde yer yer “ye” harfinin üzerinde “ötre”, “vav” harfinin altında “esre” bulunmaktadır.
Zel sesi, dil, üst ve alt dişler arasına hafifçe sıkıştırılarak şiddetle soluk verilerek çıkarılır. "d" ile "z" arasında peltek ve vızıltılı bir ses verir. Türkçede, Arapça'dan gelen bazı sözcüklerde kullanılır. Ancak peltek harfler Başkurt dilinde de bulunur.
"ع" (Ayn) harfi, boğazın tam ortasından, boğaz biraz sıkılarak çıkar. İnce okunur.
Dik üstünden sonra okunmayan vav ile ye bulunabilir. İki üstünün (tenvin) yanında okunmayan elif bulunur. Kısa hemze'nin altındaki vav ile ye okunmazlar. EL takısı okunmayabilir.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, Türkçe ibadet tartışmalarına açıklık getirdi. Yılmaz, Din İşleri Yüksek Kurulu'nun ''ibadetin bugüne kadar uygulanageldiği biçimde yapılması gerektiği'' kararına vardığını ancak Kuran'ın Türkçe okunmasının çok sevap olduğunu bildirdi.
2. Vakf yapılacak kelimenin son harfi üstünlü, esreli veya ötreli ise arızî bir sükûnla sâkin olarak okunur. 3. Vakf yapılacak kelimenin son harfi şeddeli ise sükûn üzere vakf yapılır. İki esre ve iki ötre ile sonlanan kelimelerde cezimle vakfedilir.
Fethateyn (İki Üstün) (ــًـ):
“İki Üstün” alan harfin soluna, genellikle “Elif” harfi de yazılır. Geçişte okunmayan bu Elif, durulduğunda uzatma harfi görevi yapar. İki üstündeki Nûn sesi kalkar ve harf, üstün yönünde iki hareke miktarı uzatılarak okunur.
Kesrateyn ( İki Esre)(ــٍـ): Harfin altına konan, sol taraftan aşağı doğru eğik, üst üste, küçük çift çizgidir. Geçerek okuyuşta, ince harflerin sonunda “Cezimli Nûn” (نْ) varmış gibi “İn” olarak, kalın harflerde ise, “I” dan “İ” ye doğru yönelen “Iin” sesi ile okutur.
AYN. Boğaz ortasından, ses telleri yani boğaz biraz sıkılarak çıkarılır. İnce bir harftir.
Bölüm | Kalın Okunan Harfler ( خ ص ض ط ظ غ ق ) - Hafız Davut Kaya - YouTube.
Üç tanesi de fâ, bâ ve mîm'dir. Bunlara ise “dudak harfleri” anlamında el-hurûfu'ş- şefeviyye adını vermiştir. İki dudak ve dilin kaslarının esnekliği sebe- biyle bu harflerin telaffuzu kolaydır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri