Boşanmada Düğünde Kadına Takılan Takılar Kadına takılmış olan çeyrek altın, tam altın, bilezik, kolye gibi ziynet eşyaları ve para gibi takıların tamamının kadına ait olacağı kabul edilmektedir. Düğünde kadına takılan takılar ve paralar, Yargıtay uygulamasına göre kadına bağışlanmış sayılmaktadır.
Yukarıda ifade etmiş olduğumuz üzere, düğünde takılan takıların kim tarafından ve kime takılmış olduğuna bakılmaksızın, kural olarak(aksini gerektiren bir durum ileri sürülüp ispat edilmedikçe) takılan tüm takılar ve paraların kadın eşe bağışlanmış olduğu kabul edilmektedir.
Kadına takılan tüm takılar kadına ait olmakla birlikte erkeğe takılan ve kadına özgü olmayan para, gram-çeyrek-tam altın gibi ziynet eşyaları erkeğe ait olacaktır.
Ziynet eşyaları veya düğün takıları arasında erkeğe takılanlardan, kadına özgü olanlar (bilezik, kolye, küpe, yüzük vs.) kadına; diğer ziynetler (çeyrek/yarım/tam altın gibi) ve paralar ise erkeğe aittir.
Düğünde takılan ziynet eşyaları ve para gibi malvarlığı değerleri, evlilik birliği içerisinde ortak harcamalar için tüketilmiş dahi olsa, boşanma halinde kadın eş tarafından erkek eşten talep edilebilir. Ziynet eşyalarının iadesi mümkünse aynen, aynen iade mümkün değilse nakden(bedel itibariyle) istenebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Davayı açan taraf ya da ziynet eşyalarını talep eden taraf HMK gereği ziynet eşyalarının kendisinde olmadığını mahkemede ispat etmek zorundadır. Düğünde takılan takıların değerini, miktarını hesaplayabilmek adına ise açılan davaya delil olarak düğünde çekilen fotoğraflar ve kamera kayıtları sunulabilir.
Taraflar mal rejimine dair bir tercihte bulunmamışlarsa yasal mal rejimi olan edinilmiş mallara katılma rejimi dikkate alınır. Edinilmiş mallara katılma rejiminin mevcut olduğu evlilik birliği içerisinde alınan ev eşyaları üzerinde tarafları eşit oranda yarı yarıya hakkı vardır.
Türk Medeni Kanunu'nun 122. Maddesi'ne göre; eğer nişanlılık evlenme dışındaki bir sebeple sona ererse, nişanlıların birbirlerine veya ana ve babanın ya da onlar gibi davrananların, diğer nişanlıya vermiş oldukları alışılmışın dışındaki hediyeler, verenler tarafından geri istenebilmektedir.
Olağanın üstünde takılan takılar her halükarda karşı taraftan geri istenebilecektir. Olağanın üstünde takılan takıları iadesi için karşı tarafın kusurlu olması şartı aranmaz. Fakat karşı taraf; nişanın bozulmasına kusurlu olarak sebebiyet verdi ise takılan takılar dışında maddi tazminat da istenebilecektir.
Sonuç olarak düğünde takılan altınlar ve paralar ister erkek tarafın konuklarınca takılmış olsun ister kadın tarafın konuklarınca takılmış olsun ister kadına ister erkeğe takılmış olsun, aksine aralarında anlaşma yok ise veya yerel adeta göre bir uygulama söz konusu değil ise kadın eşe ait olacaktır.
Boşanmada Düğünde Kadına Takılan Takılar
Kadına takılmış olan çeyrek altın, tam altın, bilezik, kolye gibi ziynet eşyaları ve para gibi takıların tamamının kadına ait olacağı kabul edilmektedir. Düğünde kadına takılan takılar ve paralar, Yargıtay uygulamasına göre kadına bağışlanmış sayılmaktadır.
Boşanmada erkeğin hakları, erkeğin boşanma davasında kanunen belirlenen şekilde talep edebileceği hukuki haklardır. Bu kapsamda boşanmada erkeğin hakları temel olarak nafaka, velayet, mal paylaşımı ve tazminat hakkıdır. Dolayısıyla uygulamada erkeğin nafaka isteyemeyeceği yönündeki inanış da yanlıştır.
Boşanmadan Sonra Ziynet Eşyası Zamanaşımı
Bu süre, aynı zamanda düğün takılarının aynen iadesi mümkün değilse, maddi anlamda geri ödemesi için açılacak davaya da eşit olmaktadır. Kısacası, 10 senelik süre içerisinde eşler birbirlerine ziynet eşyaları boşanma davası açabilmektedir.
Boşanma Sürecinde Araba Kimde Kalır? Boşanma sürecinde araba kimin adına kayıtlı ise onun kullanımında kalır. Boşanmadan sonra mal paylaşımı davası açıldığında arabanın bedelinden pay oranında ödeme alınabilir. Ancak boşanma sürecinde aracın üzerine haciz koyulması mümkün değildir.
Aldatılan kadının boşanırken hakları arasında ziynet alacağı davası açma hakkı da yer alır. Aldatma nedeniyle boşanma davasının sonucunda da eşlerden her biri ziynet eşyası davası açarak ziynet eşyalarının kendisine iadesini talep edebilir.
Söz konusu boşanma sürecinde olan tarafın aile mahkemesi hakimliğinden kişisel eşyalarının iadesini talep etmesi halinde ve bu talebi hakimlik tarafından uygun bulunduğu takdirde kolluk kuvvetleri eşliğinde konuta gidilerek kişisel eşyalarını alabilecektir.
Maddesi, "Nişanlılık evlenme dışındaki bir sebeple sona ererse, nişanlıların birbirlerine veya ana ve babanın ya da onlar gibi davrananların, diğer nişanlıya vermiş oldukları alışılmışın dışındaki hediyeler, verenler tarafından geri istenebilir" şeklindedir.
Boşanma davası ile birlikte mehir senedinden doğan alacak talep edilebilir. Ancak alacağın talep edilebilmesi için alacağın kaynağı olan mehir senedinin geçerli şekilde hazırlanmış olması gerekmektedir. Türk Medeni Kanunu mehir ile ilgili bir düzenleme yapmamakla birlikte bunu yasaklamamıştır.
Bunun sonucu olarak, normal koşullarda ziynet eşyalarının kadının üzerinde olduğunun kabulü gerekir. Bu durumda, ziynet eşyasının varlığını, evi terk ederken bunların zorla elinden alındığını ve götürülmesine engel olunduğunu, evde kaldığını, kadının ispatlaması gerekir.
Madde 122-“Nişanlılık evlenme dışındaki bir sebeple sona ererse, nişanlıların birbirlerine veya ana ve babanın ya da onlar gibi davrananların, diğer nişanlıya vermiş oldukları alışılmışın dışındaki hediyeler, verenler tarafından geri istenebilir.
Nişan töreninde genellikle masraflar kız tarafı olarak üstlenilir.
Bu kararda da kadına ve erkeğe özgü takı ayrımı ele alınmamıştır. Yargıtay'ın Eylül 2020'deki kararında düğünde takılan takılardan kadına ait olabilecek kolye, küpe, bilezik gibi takıların kadına; erkeğe ait olabilecek kol saati gibi takıların ise erkeğe ait olacağına karar vermiştir.
3000 TL Maaş Alan Ne Kadar Nafaka Öder? Bu şekilde bir ortalama gelire sahip kişiler arasında bir boşanma davası açılma durumu olduğundan bu oran %25 kabul edilir. Dolayısıyla 3000 TL maaş alan bir kişi 750 TL tutarında bir nafaka vermekle yükümlüdür.
Çekişmeli davalarda M.H.K. üzerinden 161. Madde ve 166. Madde arasındaki, hayata kast, akıl hastalığı, haysiyetsiz hayat sürme, aldatma, hakaret ve gurur kırıcı hareketlerde bulunma, taraflarda birinin evi terk etmesi durumları da ön plana alınarak hakim sorular soracaktır.
Boşanmada kadının kusurları çoğu zaman sadakat yükümüne aykırılık, terk, psikolojik şiddet ve evlilik birliğinden doğan yükümlülüklere aykırı davranma şeklinde karşımıza çıkar. Bununla birlikte bazı evliliklerde bazı davranışlar boşanma nedeni olarak kabul edilebilecekken bazılarında kabul edilmeyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri