AYRIMLI PEKİŞTİRME İki temel pekiştirme ilkesine dayanır. Birinci olarak, davranış uygun ayırt edici uyaranı izlediğinde pekiştirilir. İkinci uygulamada, diğer davranışlar görmezden gelinirken belli bir hedef davranış pekiştirilir.
Diğer Davranışları Ayrımlı Pekiştirme
Belirlenen bir zaman dilimi ya da gözlem süresi içinde uygun olmayan davranışın hiç oluşmaması durumunda, gözlem süresi sonunda bu durumun pekiştirilmesidir.
Bunlar, sorun davranışı gözlemlemek, pekiştireç vermek, istenmeyen davranışı söndürmek, öğrencilerle anlaşmak, yaklaşık istendik davranışları kabul etmek ve derse dönmektir.
Alanyazında problem davranışların genel olarak; sosyal ilgi ve dikkat elde etme, nesne ya da etkinlik elde etme, duyusal uyaran elde etme ve kaçma-kaçınma olmak üzere dört işlevi vardır (Erbaş, Kırcaali-İftar ve Tekin-İftar, 2007).
Yakınlık kontrolü: Bir olay ya da durumda çocuğun olası tepkisini tahmin edip, duruşunu değiştirerek, sakin kalarak, iletişim fırsatı yaratarak davranışın alışılagelmiş sırası durdurulabilir. Şakayla karışık kontrol: Şaka patlamak üzere olan gerginliği azaltabilir.
İlgili 41 soru bulundu
3. Karşıt Davranışları Ayrımlı Pekiştirme: Uygun olmayan davranışın karşıtı olan davranışların ayrımlı pekiştirmesidir. Fiziksel olarak eş zamanlı yapılamayacak davranışlar için geçerlidir. Örneğin, ağzında yemek varken konuşma davranışının karşıtı, ağzında yemek varken konuşmama davranışıdır.
AYRIMLI PEKİŞTİRME
İki temel pekiştirme ilkesine dayanır. Birinci olarak, davranış uygun ayırt edici uyaranı izlediğinde pekiştirilir. İkinci uygulamada, diğer davranışlar görmezden gelinirken belli bir hedef davranış pekiştirilir.
İstenmeyen davranışların oluşmasına göre farklı stratejiler kullanılır. Bunlar, sorun davranışı gözlemlemek, pekiştireç vermek, istenmeyen davranışı söndürmek, öğrencilerle anlaşmak, yaklaşık istendik davranışları kabul etmek ve derse dönmektir.
Azaltılmak istenen davranışın yol açtığı çevresel etkilerin aşırı şekilde düzeltilmesidir. A.Onarıcı Aşırı Düzeltme: Sorun davranışın çevre ile ilgili sonuçlarının fazlasıyla düzeltilmesinin amaçlanmasıdır. Örneğin tükürme davranışı gösteren bir çocuğu bu davranıştan sonra tükürdüğü yeri ve tüm çevresini sildirmek.
Sönme tekniğini uygularken izlenecek basamaklar Hedef davranışı izleyen bütün pekiştireçler belirlenir. Hedef davranışı izleyen bütün pekiştireçler geri çekilir. Hedef her yapıldığında görmezden gelinir.(TUTARLI OLUNMALI) Sönme uygulaması süresince uygun davranışları pekiştir.
“Olumlu davranışlar, paylaşımcılık, iltifatta bulunmak, hoşgörüyle ve kibar bir dille konuşmaktır.” “Çevreye saygılı, örnek olmak, arkadaşlarımıza ve büyüklerimize saygılı davranmaktır.” “Tatlı dille konuşmak, saygılı davranmak, her kesi eşit tutmak.” “En önemlisi kul hakkı yenmemesidir, Derslerde konuşulmamasıdır.”
Her olay kaydı tek bir olayı anlatmalıdır. Olay kaydında, gözlenen öğrencinin hareketleri, sözleri, ses tonu, mimikleri, duyguların gözlenebilir davranışsal belirtileri ve diğerlerinin öğrenciye karşı tepkileri belirtilmelidir. Olay kaydında yorumun ve önerilerin bulunması zorunlu değildir.
Örtülü davranış: Uyaranın tepkiyi başlatmadan önce geçen süredir. Seçenekli bir durum karşısında diğer seçenekleri değerlendirmeden, ilk seçeneği seçme örtülü davranışın süresi azlığına örnektir. Örtülü davranış fazlalığı ise uyarana gecikerek tepkide bulunmadır.
Örneğin, para bir ikincil pekiştireçtir. Doğrudan biyolojik ihtiyaçlarla ilgili değildir ama davranışları pekiştirmek adına para kullanılabilir çünkü para yiyecek, giyecek ve barınma gibi temel pekiştireçleri elde etmek için kullanılabilir.
·Pekiştireçler, istenilen, beklenen olumlu davranışın mümkün olduğu kadar geciktirilmeden verilmelidir. Örneğin, üç ay önceki olumlu bir davranış için yüksek bir ödül yerine hemen verilecek küçük bir ödül daha etkilidir.
Sönme, daha önceden pekiştirilen bir davranıştan pekiştirmenin geri çekilmesi yoluyla hedef davranışın yoğunluğunun ve/veya sıklığının dereceli olarak azaltılması sürecidir. Çocuklar sıklıkla öğretmeninin, anne-babasının veya arkadaşlarının dikkatini çekmek için davranışlarda bulunurlar.
Davranış Değişikliği Modeli: Davranışların çevre tarafından ödül ve ceza yoluyla öğrenildiği görüşü üzerine temellendirilmiştir. Bu modelin esası doğru davranışlar sonunda pekiştireç vererek bu davranışların yapılma sıklığını artırmaktır. İyi öğrenciler kurallara uyan ve ödül alan öğrencilerdir.
Problem Davranış; çocuğun sosyal ilişkilerine, iletişimine ve öğrenmesine engel olan, bazen kendine, ailesine, yaşıtlarına ve diğer yetişkinlere zarar vermesine sebep olan süreklilik halini kazanmış davranışlardır. Bu davranışlar; öfke nöbetleri, şiddet eğilimi, ağlama krizleri gibi durumlar olarak ortaya çıkar.
Rudolf Dreikurs Modeli
Dreikurs, hatalı inançlardan kaynaklanan amaçları; dikkat çekme, güç gösterisi, intikam ve içine kapanma olarak dört gruba ayırır. Öğrenciye istenmeyen davranışının sonucunda karşılaşacağı ussal sonuçlar açıklanır ve istenen davranışlar göstermeye karar vermesi sağlanır.
Örneğin; sınıfa geç gelmek, sınıfa gürültüyle girmek, başkalarına bağırmak, üzerine yürümek, tartaklamak, tehdit etmek, saldırmak; haşin davranmak; arkadaşlarına hükmetmek; zorbalık yapmak; makul eleştirilere düşmanca tepki göstermek; kırıcı ve küfürlü konuşmak, sözle taciz etme, arkadaşlarına sahte ithamlar yöneltmek, ...
Kısacası öğrenmenin davranış değişikliğine yol açabilmesi için, kişilik özelliklerinin yanı sıra, bilgiyi alan bireyin kaynağa inanması, sağlayacağı faydaya ikna olması ve güvenmesi önem taşır. Ayrıca bağlı olduğu yöneticisinin de eğitim içeriğine vakıf olması ve desteklemesi gerekir.
1.Var olan Davranışların Uyaran Kontrolüne alınması
Çocuğa bir uyaran / bir grup uyaran verildiğinde, olumlu pekiştireçle sonuçlanan davranış ortaya çıktığında, bu uyaranlar AYRIMLI UYARAN olarak adlandırılır.
Pekiştirme iki şekilde yapılır: Olumlu ve olumsuz pekiştirme. Olumlu pekiştirme davranışın devamı için hoşa giden bir uyarıcının organizmaya veya ortama verilmesidir. Olumsuz pekiştirme ise davranışın devamı için hoşa gitmeyen uyarıcının organizmadan, ortamdan alınmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri