18-23. İlk trimester detaylı ultrason işleminin sonrasında gebeliğin 18 ile 23. haftaları arasında detaylı 2. ultrasonografi değerlendirilmesi yapılır.
Renkli ultrason olarak da bilinen ayrıntılı ultrason; gebeliğin ilk 11-13.haftalarında ve 18-23.haftalarında yapılmaktadır, yüksek riskli gebeliklerde ise 24.hafta sonrası uygulanmaktadır fakat yüksek riskli gebeliklerde ayrıntılı ultrason izlemi uzman bir perinotoloji tarafından yapılmalıdır.
Perinatoloji uzmanı, gebeliğin 11-14. haftaları ve 18-22. haftaları arasında bebekte normal dışı bir gelişim ve görünüm olup olmadığını belirlemek amacı ile detaylı ultrason yapar. Yüksek çözünürlükle çalışan gelişmiş bir ultrason cihazı kullanılarak yapılan bu ultrason muayenesi ortalama 40-45 dakika sürer.
Detaylı ultrasonografi en iyi gebeliğin 18-23.haftalarında yapılabilir ve bebeğin tüm anatomik yapısı incelenir.
Ayrıntılı ultrason için aç olunması gerekmez. Tok olunması tercih edilir. 20 ila 40 dakika sürebilir. Pozisyona bağlı olduğu için bazen daha uzun sürer. Bu ultrason karından yapılır fakat bazen rahim ağzı uzunluğu için vajinal bakı gerektirebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Ayrıntılı ultrason çekiminden önce anne adaylarının aç olması gerekmez. Ayrıntılı ultrason haftası geldiğinde size verilen randevu saatinden en az 15 dakika önce ilgili birimde hazır bulunmanızda fayda vardır. Görüntüleme yaklaşık olarak 30-40 dakika sürebilir.
Çatı muayenesi gebeliğin son haftalarında (37. haftadan sonra) annenin pelvis kemiklerinin (çatı kemiklerinin) yani doğum yolunun değerlendirilmesi için yapılır, vajinal yolla yapılan bu muayeneye halk arasında alttan muayene de denir.
Detaylı Ultrason Nerelerde Yapılır? Detaylı ultrason çekimi yapan devlet hastaneleri olduğu gibi bu işlemin gerçekleştirilebileceği özel hastaneler de mevcuttur. Örneğin, Ankara, İstanbul gibi kentlerdeki perinatoloji birimi olan Medipol, Medicana gibi hastaneler de detaylı ultrason muayenesi yaptırılabilir.
18-23.
İlk trimester detaylı ultrason işleminin sonrasında gebeliğin 18 ile 23. haftaları arasında detaylı 2. ultrasonografi değerlendirilmesi yapılır.
Gebeliğin 18-22. haftalarında yapılan bu incelemede bebekte oluşabilecek anormalliklerin yanı sıra gebeliğin risk oranı da incelenir.
Hafta Anatomi Taraması Ayrıntılı anatomi ultrasonunun gebeliğin 18-22 haftaları arasında yapılması önerilir. Detaylı ultrason, renkli dopler bazen de 3 boyutlu ultrason olarak da adlandırılan bu görüntülemenin amacı, bebeğinizin gelişimi hakkında bilgi toplamaktır.
Ultrason sonuçları genellikle aynı gün veya bir gün sonra hazır olmaktadır. Ultrason görüntülemesi ile elde edilen görüntülen uzman radyolog tarafından analiz edilip değerlendirildikten sonra bir rapor hazırlanır.
Ayrıntılı ultrasonografi (ikinci düzey ultrason – detaylı ultrasonografi), rahim içerisindeki fetusun bir nevi muayenesidir. İdeali, bu konuda uzmanlaşmış Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı yani Perinatoloji uzmanı (Maternal Fetal Tıp uzmanı - yüksek riskli gebelik uzmanı) tarafından yapılmasıdır.
Detaylı ultrason ortalama yarım saat ve bir saat arasında sürer. İşlemin gebeliğin hangi haftalarında gerçekleştirildiği, bebeğin boyutu, şüphelenilen hastalıklar, annenin durumu gibi faktörler ultrason süresini uzatabilir.
Bu hafta gebelikte 5. ayın sonlarına yaklaşıldığı anlamına gelir. İkinci trimesterdeki ikinci ay olan bu ayı tamamlayan anne adayları, ikinci trimesterin son ayı olan 6. ayın içerisine girer. 22. hafta ve genel olarak ikinci trimester, anne adaylarının karınlarının büyüyüşünü keyifle izleyeceği bir dönemdir.
Ancak elde edilen görüntü siyah beyaz olduğu için bazı durumlarda cinsiyet tam olarak anlaşılamayabilir. Ancak 4 boyutlu ultrasonda elde edilen görüntü detaylı ve gerçeğe en yakın görüntüdür. Bu da bebeğin cinsiyetinin daha net bir şekilde anlaşılmasına olanak sağlamaktadır.
23. hafta gün olarak hesaplandığında tam olarak 161 güne tekabül eder. Bu süre ise sizin 5 ay ve 1-2 haftalık hamile olduğunuzu gösterir.
Hamilelikte yirminci haftaya ulaşan anne adaylarının sıklıkla sorduğu sorular arasında hamilelikte 20 hafta kaç aylık oluyor, 20 hafta kaç ay gibi sorular yer alır. 20 haftalık hamilelik, hamileliğinizin 5. ayında olduğunuz anlamına gelir. Yani doğum için geriye 4 aylık bir süre kalmıştır.
Detaylı ultrason gebelikte rutin olarak iki ayrı dönemde yapılmaktadır. ise ense kalınlığının ölçümü için uygun pozisyonu yakalamak zorlaşmaktadır. İkinci üç ayda yapılan ultrason: Bu dönemde yapılan ultrasonun esas amacı tüm organların detaylı bir şekilde incelenmesidir.
Ayrıntılı ultrason yapılması, hayati organlarda problemler varsa doğumun uygun şartlarda ve planlı yapılması, bebeğin bu problemlerden daha az etkilenmesini sağlar. Bazı hastalıklara anne karnında müdahale edilmesi, bebeğin yaşama şansını artırır.
Ayrıntılı ultrason, riskli gebelikler, doğumsal sakatlık ve hastalıklar konusunda uzman bir perinatoloji uzmanı tarafından yapılır. Ultrasonografi işlemi size ve bebeğinize zarar vermez. Ayrıntılı ultrasonografi raporu gebeliğin mevcut durumu ve ayrıntılı anatomik incelemesini içermektedir.
Doppler USG uzman radyoloji doktorları tarafından yapılır ve çıkan sonuçlar ayrıntılı olarak rapor edilir.
Normal doğum kaçıncı hafta olur? Normal doğum, hamileliğin 38.- 40. haftaları arasında gerçekleşir. 37. hafta öncesindeki doğumlar erken doğum, 42. hafta sonrası doğumlar ise geç doğum olarak adlandırılır.
Aktif eylemde rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar, kasılmalar sırasında kadın ağrı ya da sırtında, alt karın çevresinde basınç hisseder. Kasılmalar arasında rahim gevşer ve karın yumuşar. Kasılmalar rahim ağzını açar(gebeliğin başından beri kapalı olan) ve bebeği doğum kanalına doğru iter.
Gebelikte vajinal yolla yapılan herhangi bir işlemin zararı olmayacağı gibi muayenenin de bir zararı yoktur. Doktorunuz sizi uyarmadığı sürece (plasentanın aşağıda yerleşmesi gibi durumlar da vajinal muayene yapılmaz) elle, spekulum veya ultrasonla vajinal muayene rahatlıkla yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri