Öncelikle, AYT matematikte başarı için temel alınması gereken konular arasında cebir, geometri, trigonometri ve analitik geometri bulunmaktadır. Her biri, matematiksel düşünme ve problem çözme becerilerini farklı yönlerden test eder.
TYT Matematik bitmeden AYT Matematiğe başlamakta kesinlikle bir sakınca yoktur. Burada dikkat edilmesi gereken güzel bir denetleme süreci geçirdiğinize kanaat getirmenizdir. Yukarıda bahsedilen konularda başarılı olduğunuzu hissettiğiniz an AYT Matematik için hazırsınız demektir.
AYT'ye 11'in sonunda başlaman gerekiyor.
AYT bölümünde ise AYT Matematik 1096 dakika, AYT Kimya 1196 dakika, AYT Fizik 962 dakika, AYT Biyoloji 936 dakika ve AYT Geometri 2941 dakikada tamamlayabilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Yine de genel bir tahmin yürütmemiz gerekirse; düzenli çalışma ile AYT konularının 5-6 ay içinde bitebileceğini söyleyebiliriz. Geri kalan vakitte ise öğrencinin bol bol soru çözümü ve denemelerle meşgul olarak netlerini artırması lazımdır.
Yine de; sıfırdan TYT kaç ayda biter? Diye merak edenler için, ortalama bir süre belirtecek olursak: Hiç temeliniz yoksa bütün TYT konuları en az 6 aylık bir zaman dilimi gerektirecektir. Bilgi düzeyiniz, ne kadar hızlı öğrendiğiniz gibi faktörlere bağlı olarak bu sürenin artması veya azalması mümkündür.
Centipat. Çalışırsanız sağlam bir şekilde Tyt fen 1 ayda (1'er kitap fazlasına gerek yok seri bir şekilde denemelere başlamanız gerek) Ayt Fen ise 2.5-3 ayda biter.
11.SINIFTA YKS ÇALIŞMAYA BAŞLAYAN ÖĞRENCİLER
11.sınıf AYT'nin başlangıcı ve en yoğun konuların olduğu dönemdir. Bu yüzden YKS'de hangi alandan olursa olsun iyi bir sıralama elde etmek isteyen bir öğrenci 11.sınıf konularına önem vermelidir.
Evet, disiplinli ve planlı bir şekilde çalışarak 2 ayda TYT'yi bitirmek mümkündür.
Alan Yeterlilik Testi (AYT)'nde testler arası puan da birbirini etkilemez. Yani sayısal alandan giren aday Eşit Ağırlık veya Sözel bölüm sorusu çözdüğünde bu, onun Sayısal alan puanını etkilemez.
Belirli aralıklarla uygun süreli molalar vermek, ders çalışmayı daha verimli hale getirmektedir. Okuyarak, dinleyerek veya anlatarak ders çalışmak gibi birçok ders çalışma yöntemi vardır. AYT'ye hazırlanan her aday kendine en uygun, en çok verim aldığı ders çalışma yöntemini belirlemeli ve o şekilde çalışmalıdır.
Çoğu konu için başlanmaz. Bazı konular direk ileri seviye TYT konuları iken diğerleri hep TYT devamı. Bayağı hızlı TYT konularına yüklenip AYT geçebilirsiniz. Denklemler, fonksiyonlar ve eşitsizlikleri kenara koyarsanız en azından AYT için hafif bir temel olabilir.
Toplamda 40 soru bulunur ve bunların en az 30 tanesi matematik sorularından oluşur. 40 sorunun yaklaşık dörtte biri kadarı da Geometri konularına ayrılır. Sayısal bölümünden mezun öğrenciler ise Fen Bilimleri ve Matematik testlerinden sorumludurlar.
AYT' deki Eşit Ağırlık konuları oluşturan dersler Matematik ve Sosyal Bilimler-1 testleri içinde bulunan derslerdir. Matematik testi içinde, 8-10 sorudan oluşan Geometri ve Matematik sorularından oluşmaktadır. Sosyal Bilimler testi ise içinde Edebiyat, Tarih ve Coğrafya derslerini içermektedir.
AYT Matematik için ise 2 kaynak kafidir. Özellikle ikinci dönemin yarısına kadar kaynaklarda çözemeyeceğiniz soru kalmamasına özen gösterin yani konuların çoğunluğu bitmiş olsun.
Sayısal ve Eşit Ağırlık puanlarına ihtiyacı olanlar; Sosyal Bilimler 2 testi haricindeki tüm testleri çözmelidir. Tüm puan türlerine ihtiyacı olanlar tüm AYT testlerini çözmelidir.
En geç Kasım gibi TYT denemelerine başlamalı ve AYT'ye geçmelisiniz.
AYT, öğrencilerin mevcut bilgi düzeyini ölçer ve ağırlıklı olarak 11 ve 12. sınıf konularından sorular barındırır.
TYT'de 40 net 264,342 puan getirir. 2021 ve 2022 yılında düzenlenen TYT verilerine göre 40 net ile aşağıdaki puanlar alınır. Puan hesaplamalarında okul puanı yani OBP (ortaöğretim başarı puanı) 300, diploma notu ise 60 olarak kabul edilmiştir.
TYT'nin açılımı Temel Yeterlilik Testi yani 9-10. sınıfta gördüğün konuların hepsini içeren sınavdır. Bu soruların hepsini çözüp yapabildiğin kadar iyi puan alman istenir. AYT ise Alan Yeterlilik Testidir yani 11-12. sınıfta hangi bölümü seçtiysen (Eşit Ağırlık, Sözel, Sayısal) bunlara göre sorularını çözersin.
TYT hiçbir zaman bitmez. Sürekli tekrar ve soru çözmeni ister.
Bütün bunlara rağmen AYT sınavında sorulan sorular, öğrencilerin alanları hakkında daha net bir bilgi gerektirdiğinden, AYT sınavının TYT sınavına göre daha zor bir sınav olduğu söylenebilir.
TYT'ye çalışmaya son sınıftan önce başlanmalıdır. TYT'de çalışılacak konuların çok olması ve öğrencilerin son senede hem okul dersleri hem de sınav konularına çalışması zor olduğu için 12. sınıftan önce TYT'ye çalışmaya başlamak yararlıdır.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı kapsamında düzenlenen TYT, AYT ve YDT sınavlarında, puanlar sadece o yıl için geçerlidir. Adaylar herhangi bir tercih yapmasa da sonraki yıl bu puanları kullanma hakkına sahip olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri