Ayvalık Cumhuriyet ile birlikte ilçe olmuş, Belediyesi 1923 yılında kurulmuştur.adının yabani ayva anlamına gelen “ayvada”, veya bir midye türü olan beyaz midyeye verilen ad olan “ayvada” dan ya da Midilli adasında olup, Ayvalık anlamına gelen “Kydonie” köyünden esinlenerek konulduğu kayıtlarda belirtilmektedir.
Etimoloji. Index Anatolicus'a göre Cunda isminin kökeni Türkçe yaban atı anlamına gelen yunt kelimesine dayanmaktadır. Piri Reis'in Kitâb-ı Bahriye eserinde Ayvalık Adaları'nın bütünü için "Yund Adaları" adı kullanılmıştır. Cunda'nın, Türkçe yunt adının Rum telaffuzuna uydurulmuş biçimi olduğu belirtilmektedir.
Yöresel yemekler, Yunan mezeleri ve elbette taze balık, Ayvalık lezzetleri içinde en belirgin olanlarıdır. Ayvalık Tostu, Lor Tatlısı, peynir çeşitleri, Sakızlı Dolma, Papalina, Girit Leblebisi, Koruk Suyu başta gelen ve denenebilecek yöresel tatlar arasında gelmektedir.
Ayvalık Adaları kaynaklarda isim olarak Yund Adaları veya Cunda Adaları olarak da geçmektedir. Rumlar bu adalara "Mis Kokulu Adalar" manasına gelen Moshonisi demişlerdir.
Ayvalık'ın Osmanlı'dan özerklik alması ile hızla büyüyen bir Rum yerleşimi olan Ayvalık adalardan ve Yunanistan'dan göç almaya başlamış. Böylece 1800'lerde Rumlar Yeniçarohori'ye yerleşmişler. Köy eskiden bir Rum köyü olduğundan köydeki tüm evler tipik Rum mimarisi özelliklerini taşıyor.
İlgili 31 soru bulundu
Ayvalık Cumhuriyet ile birlikte ilçe olmuş, Belediyesi 1923 yılında kurulmuştur.adının yabani ayva anlamına gelen “ayvada”, veya bir midye türü olan beyaz midyeye verilen ad olan “ayvada” dan ya da Midilli adasında olup, Ayvalık anlamına gelen “Kydonie” köyünden esinlenerek konulduğu kayıtlarda belirtilmektedir.
Mavi bayraklı plajları ve büyüleyici güzelliğiyle turistlerin de en sevdiği adreslerden olmuştur. Ayvalık'ın en sevilen, mavi bayraklı Badavut Plajı, Sarımsaklı'nın ilerisinde yer alır. Sakinliği arayanların yeri olan Patriça Koyu ve en sık ziyaret edilen Cunda Adası'nın plajlarında güzel zamanlar geçirmek mümkündür.
Midilli Adası, Ayvalık' a oldukça yakındır. Bu nedenle Ertürk Lines firması Ayvalık ve Midilli arasında feribot seferleri düzenler. Feribot ile Ayvalık' tan Midilli Adası' na gitmek isterseniz; bilet.com sitesinden biletinizi alabilirsiniz.
Yaz tatilinizi Ayvalık'ta geçirmek isterseniz bu dönemlerde gidebilirsiniz. Yazın sıcak ama serin hava görülürken kışın ılık ama yağışlı bir hava durumu yaşanıyor.
AA'nın haberine göre Balıkesir'in Ayvalık ilçesi sınırları içerisinde bulunan Cunda Adası Doğal Sit Alanı'nın koruma statüsünün yeniden değerlendirilmesi sonucunda kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesi kararlaştırıldı.
Burhaniye'ye bağlı varlık gösteren Ayvalık, 19 Mayıs 1928 tarihinde ilçe olmuştur. 1. Dünya Savaşı'ndaki kahramanlarına karşı, büyük bir vefa örneği gösteren Ayvalık kenti ve içerisinde yaşayan halkı, günümüzde sadece sokak ve cadde isimleri ile değil, büyük bir onur ve gururla günlük hayatlarında hatırlamaktadır.
Ayvalık yoğun bir yerleşim yeridir. İlçe merkezinde birçok tarihi eser yer almaktadır. Tarihi Rum Evleri bunların başında gelmektedir. Liman, Atatürk Bulvarı, Ayazma Kilisesi, Çınarlı Cami, Hamidiye Cami, Taksiyarhis Anıt Müzesi merkezde bulunan tarihi alanlar içinde sayılabilir.
Ayvalık'a özgü alabileceğiniz hediyelik eşya zeytinyağı ve zeytin ürünleridir. Dünyanın en leziz zeytinyağı Ayvalık'ta üretilir. Zeytin ve zeytine bağlı ürünler çeşitli sunumlarla beğeninize bırakılmıştır. Sabunun ham maddesinin de bölgede olmasına karşın sabun üretimi giderek azalmaktadır.
Penelope gelenlere çok zengin bir sofra hazırlamış. Kuraklık ve kıtlık yüzünden uzun zaman aç kalan halk, güzel sofrayı görünce onu unutup yiyeceklere hücum etmiş. Penelope de bu durumdan yararlanarak kaçıp kurtulmuş. Bu nedenle de buranın adı, Şeytan Sofrası kalmış.
Türkiye'nin Ege Denizi'nde bulunan Gökçeada, Bozcaada ve Uzunada'dan sonra gelen dördüncü büyük adası olan Cunda Adası, Alibey Adası olarak da biliniyor.
CUNDA ADASI TARİHİ
Adanın nüfusu 2000 yılı itibarıyla 3.000'dir. Ancak bu rakam yazın 20.000'e kadar çıkabilir. Adanın nüfusunun çoğunluğu Girit ve Midilli adalarından 1924 nüfus mübadelesi zamanında göç eden Türklerden oluşmaktadır. Bu yüzden adanın yaşlı nüfusunun çoğu Rumca(Yunanca)'yı bilmektedir.
Ayvalık'ın 1'nci derece deprem riski taşıyan bir bölge olduğu hatırlatılan bildirgede, kentin büyük depreme hazır olması gerektiği vurgulandı.
Rahat huzurlu bir yaz ayı için ilk sırada tercih edilen yerlerden biridir. Doğal güzelliklerinin yanı sıra organik ürünlere kolay erişilmesi, trafikten ve gürültüden uzak bir bölge olması Ayvalık'ı hem yazık ev alma konusunda hem de emeklilikte yerleşme konusunda ilk sıralara çıkarmaktadır.
Ayvalık'ta denize girmek için en ideal dönem ise haziran ve eylül ayları arasıdır.
Midilli mutfağının başlıca lezzetleri ise; kabak çiçeği dolması, mantar köfte, Midilli kuzu dolması, Liokafta, Horiatiki Salatası ve Melomakarona'dır. Midilli'de deniz mahsulleri de ada halkının favorisi haline geldiğinden pek çok yemeği de süslemektedir.
Kültürel ve doğal zenginlikler. Sarımsaklı Plajları: Ayvalık'ın Küçükköy beldesinde bulunan Ege Denizi kıyısındaki plajlardır.
Sarımsaklı Plajı, Küçükköy
Küçükköy bölgesinde, Ayvalık'ın en güzel plajlarından biri. Denizi temiz ve kumluk. Çocuklu aileler için uygun çünkü denizi git git sığ devam ediyor. Oldukça uzun bir sahil şeriti var bu nedenle de plajda şezlong ve şemsiye kıtlığı yaşanmıyor.
Cunda Ortunç Beach Club
Cunda Adası plajları arasında da denizi en çok sevilen bu plaj Ortunç Plajı'dır. Ortunç plajı çabuk derinleşmekte olan bir denize sahiptir. Ayrıca bu plaj oldukça temiz ve berrak bir suya sahip olmaktadır bu iki özellikte eklenince Ayvalık'ın en güzel beach club plajı olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri