Azerbaycan, doğal kaynakları, gelişmiş sanayisi ve coğrafyası itibarıyla önemli bir ülkedir. Azerbaycan'da özellikle büyük petrol ve doğalgaz rezervleri bulunmaktadır. Hacim ve çeşit bakımından hammadde yatakları ile dünyanın sayılı ülkelerinden biridir.
Azerbaycan, sahip olduğu doğal zenginlikler yönünden zengin bir ülke olarak kabul edilebilir.
Azerbaycan, 2021 yılında cari fiyatlarla 54,62 milyar dolarlık GSYH büyüklüğü ile dünyada 89. sıradadır. Uluslararası Para Fonu (IMF) verisine göre 2021 yılında yıllık reel olarak %5,6 oranında büyüyen Azerbaycan ekonomisinin, 2022 yılında yıllık %2,8 oranında büyüyeceği öngörülmektedir.
Ortak bir kültür ve geçmişimiz olan Azerbaycan ekonomik açıdan incelendiğinde gelişmekte olan ülkeler arasında yer almaktadır. Azerbaycan milli gelir ortalaması Türkiye'de olduğu gibi 13500 $ civarlarında seyretmektedir.
Azerbaycan'ın en önemli yeraltı zenginlikleri petrol ve doğal gazdır. Bu madenler Abşeron, Hazar ve Bakü-Abşeron adalar kümesinde daha çok çıkarılmaktadır. Aynı zamanda, Güney-Doğu Şirvan, Merkezi Aran (Murathanlı, Mollaköy), Gobustan, Ceylançöl, Acınohur ve Siyezen (Deveci) de petrol ve doğal gazla zengindir.
İlgili 21 soru bulundu
Azerbaycan, doğal kaynakları, gelişmiş sanayisi ve coğrafyası itibarıyla önemli bir ülkedir. Azerbaycan'da özellikle büyük petrol ve doğalgaz rezervleri bulunmaktadır. Hacim ve çeşit bakımından hammadde yatakları ile dünyanın sayılı ülkelerinden biridir.
Azerbaycan'ın ekonomisinin temelinde tarım ve hayvancılık yatmaktadır. Doğal kaynaklar, sanayi, dış ticaret ve enerji de Azerbaycan'ın ekonomisini geliştirmede yararlanılan kaynaklar arasındadır. Azerbaycan'ın iklim koşulları tarım yapabilmeye son derece müsaittir.
Azerbaycan, birçok Rus şehrine ve Ortadoğu komşularındaki birçok şehre kıyasla yüksek bir yaşam maliyetine sahiptir. Ancak yaşam maliyeti, İtalya ve İsrail gibi benzer bir eğitim standardına sahip diğer birçok ülkeden hala daha düşük.
Temel gıda ihtiyaçları arasında olan ekmek, su, kuru gıdaların fiyatları 30 qepik ile 5 manat arasında değişmektedir. Örneğin ekmek 40 qepik, su 1 – 1.6 manat, kuru gıdalar ise 1-5 manat arasında markasına, kilosuna ve alındığı yere göre değişmektedir.
Azerbaycan'da asgari ücretin 345 manat olduğunu söylemiştik. Azerbaycan asgari ücreti, Türk Lirası olarak hesaplandığında, 3.844 TL'ye tekabül etmektedir.
Ülkemizle yakın diplomatik ilişkiler içerisinde bulunan Azerbaycan ekonomik anlamada incelendiğinde, dünya piyasalarında değerli bir paraya sahip olsa dahi parasının alım gücü düşük olduğundan dolayı ucuz bir ülkedir.
Azerbaycanlılar ve Türkiye Türkleri, aynı ırktan oldukları ve aynı kökten geldikleri için bu iki devlet, birbirlerini "kardeş devlet" saymaktadır.
Azerbaycan, özellikle Bakü'de, evlerin kiraları yaklaşık olarak 150 ile 250 euro arasında değişmektedir. Evlerin a daz z ye eşyalı ve mobilyalı şekilde kiralanmaktadır.
Dünya yüz ölçümü sıralamasında 114.'dür. Azerbaycan Nüfusu Ne Kadar? Azerbaycan ülkesinin 2023 yılında wolrdometers.info adresine göre nüfusu 10.139.177'dir. Nüfus bakımından dünyada, 90. sırada yer alır.
11. Azerbaycan Manatı dünya sıralamasında kaçıncı sırada 15. sırada yer alıyor. Özellikle doğal kaynaklarının bolluğu ve istikrarla gelişen ekonomisinin etkisiyle zengin ve güçlü olan Azerbaycan Manatı dünyada değer bakımından 15. sırada yer alıyor.
Azerbaycan'da Doktor maaşları ayda 920 AZN ile ayda 13.200 AZN arasında değişmektedir. Azerbaycan'da ortalama Doktor maaşı aylık 4.230 AZN'dir.
Azerbaycan'da Türk Lirası geçerli değildir.
Son kez, 14 Nisan 2022'den itibaren, tüketim oranı tütün içeren 1000 birim sigara ve tütün ikamesi içeren sigaralar başına 43,0 manattan 46,5 manat'a yükseltilmiştir. bu 14 Mart'ta Bakanlar Kurulu'nun "Azerbaycan Cumhuriyeti topraklarına getirilen tüketim mallarının tüketim oranları" kararıyla yapılan değişikliğe ...
Hızla büyüyen bir ekonomi: İspanya
İspanya, 1,43 trilyon dolarlık GSYİH'sı ile Avrupa'nın en büyük ekonomilerinden birine sahiptir.
IMF'nin dünyanın en büyük ekonomileri 2023 raporuna göre Çin, ABD'ye çok yaklaştı. Türkiye ise dünyanın en büyük 19. ekonomisi arasında yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri