Azerbaycan'ı 6 Kasım 1996 tarihinde tanıyan Bahreyn, ülkeyi tanıyan en son ülke oldu. Bağımsızlığını kazanmasıyla Azerbaycan Birleşmiş Milletler, Bağımsız Devletler Topluluğu, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı gibi uluslararası örgütlere üye olmuştur.
Azerbaycan Anayasası'na göre Azerbaycan devleti demokratik, laik ve üniter bir Cumhuriyet'tir.
Azerbaycan, Avrasya'nın Kafkasya bölgesinde bir ülke. Doğuda Hazar Denizi, kuzeyde Rusya'nın Dağıstan bölgesi, kuzeybatıda Gürcistan, güneybatıda Ermenistan ve Türkiye ve güneyde İran ile sınırlıdır.
Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi - (kısaca: MM) Azerbaycan Cumhuriyetinin anayasal devlet organı. Tek meclisli parlamentodur ve 125 milletvekilinden ibarettır.
19. yüzyılda Çarlık Rusya'sına, 1920'de ise Sovyetler Birliği'ne dâhil edilmiş olan Azerbaycan, 30 Ağustos 1991'de bağımsızlığını ilan etmiştir.
İlgili 43 soru bulundu
Türkiye - Azerbaycan Siyasi İlişkileri / T.C. Dışişleri Bakanlığı Türkiye, 30 Ağustos 1991 tarihinde bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan Cumhuriyeti'ni 9 Kasım 1991'de tanıyan ilk devlet olmuştur.
Dini Birliklerle Çalışma Devlet Komitesi'ne (SCWRA) göre, Müslüman nüfus yaklaşık yüzde 85'i Şii ve yüzde 15'i Sünni'dir; geleneksel olarak farklılıklar keskin bir şekilde tanımlanmamıştır. 2016 tarihli bir raporda, ABD Dışişleri Bakanlığı bu rakamı 2011 yılı için yüzde 65 Şia ve yüzde 35 Sünni olarak göstermiştir.
Azerbaycan, birçok Rus şehrine ve Ortadoğu komşularındaki birçok şehre kıyasla yüksek bir yaşam maliyetine sahiptir. Ancak yaşam maliyeti, İtalya ve İsrail gibi benzer bir eğitim standardına sahip diğer birçok ülkeden hala daha düşük.
Azerbaycan'da Türk Lirası geçerli değildir.
Beş ülkenin hem Asya hem Avrupa kıtasında toprakları vardır bunlar Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Gürcistan ve Rusya'dır.
Doğu Avrupa ülkeleri; Belarus, Romanya, Polonya, Ukrayna, Çekya, Slovakya, Macaristan, Arnavutluk, Gürcistan, Ermenistan, Yunanistan, KKTC, Güney Kıbrıs, Rusya, Türkiye, Slovenya, Sırbistan, Kuzey Makedonya, Moldova, Kosova, Kazakistan, Azerbaycan, Bosna Hersek, Hırvatistan, Karadağ, Bulgaristan olarak sıralanabilir.
Dünya yüz ölçümü sıralamasında 114.'dür. Azerbaycan Nüfusu Ne Kadar? Azerbaycan ülkesinin 2023 yılında wolrdometers.info adresine göre nüfusu 10.139.177'dir. Nüfus bakımından dünyada, 90. sırada yer alır.
Azerbaycan, doğal kaynakları, gelişmiş sanayisi ve coğrafyası itibarıyla önemli bir ülkedir. Azerbaycan'da özellikle büyük petrol ve doğalgaz rezervleri bulunmaktadır. Hacim ve çeşit bakımından hammadde yatakları ile dünyanın sayılı ülkelerinden biridir.
Türkiye'nin Azerbaycan'a en fazla ihracat yaptığı sektörler makineler ve mekanik parçalar, elektrikli cihazlar, hava taşıtları, eczacılık ürünleri, plastik ve mamulleri ve demir çelik ürünleridir.
Azerbaycan'da Katma Değer Vergisi standart oranı %18'dir. PSA ve HGA sahipleri anlaşmada belirtilen alanlarda KDV'den muaf tutulmakta, bunun yerine gelir vergisi ödenmektedir. Kurumlar Vergisi standart oranı %20'dir.
Son kez, 14 Nisan 2022'den itibaren, tüketim oranı tütün içeren 1000 birim sigara ve tütün ikamesi içeren sigaralar başına 43,0 manattan 46,5 manat'a yükseltilmiştir. bu 14 Mart'ta Bakanlar Kurulu'nun "Azerbaycan Cumhuriyeti topraklarına getirilen tüketim mallarının tüketim oranları" kararıyla yapılan değişikliğe ...
Azerbaycanlılar ve Türkiye Türkleri, aynı ırktan oldukları ve aynı kökten geldikleri için bu iki devlet, birbirlerini "kardeş devlet" saymaktadır.
2023 yılından Azerbaycan'da asgari ücret 345 manat, yani 3800 TL oldu. Ülkede 700 bin kişi bu maaşı alıyor. En az emekli maaşı ise 280 manat, yani 3080 TL.
"Oğuzların gelişi tezi"'ne göre Azeriler bölgeye 11. yüzyılda Orta Asya'dan Oğuzlar ve diğer Türkmen boylarının akınları ile gelerek yerleşmiş Karapapaklar, Afşarlar, Ayrumlar, Padarlar, Şahsevenler, Karadağlılar ve diğer bazı etnik gruplardan şekillenmişlerdir ve kökenlerinde Kafkas ve Türk unsurlar vardır.
Azerbaycan gibi, Müslüman ülkeler için namaz vakitleri önemli bir yer tutar. Namaz kılmada, oruç tutmada, iftar vakitlerinde saatler önemlidir. Azerbaycan namaz vakitleri Azeri bir Müslüman için gereklidir.
Sovyetler Birliği'nden ayrılarak 18 Ekim 1991'de bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan, geçen 30 yılda ekonomisini ve ordusunu güçlendirdi, gerçekleştirdiği enerji ve ulaştırma projeleriyle etkin bölgesel aktör haline geldi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri