Azotlu gübreler “üst gübre” olarak da bilinir. Azot, salma sulama yapılması, yağış olması ya da gübrenin toprak yüzeyinde kalması halinde en kolay kayba uğrayan bitki besin maddesidir. Toprağa verildikten sonra ısı ile hızla buharlaşabileceği gibi, su ile yıkanarak kolaylıkla toprağın alt katmanlarına da taşınabilir.
Yaygın olarak bilinen azotlu gübre türleri amonyum sülfat, amonyum nitrat, kalsiyum nitrat, kalsiyum amonyum nitrat (can, kan), amonyum karbonat ve üre olarak sıralanabilir.
Toprağa karıştırılarak uygulanan üre gübresinde ise azot kaybı daha az yaşanır. İki besinli (20.20.0 gibi) ve üç besinli (15.15.15 gibi) kompoze gübrelerin yapısında genellikle üre formunda azot bulunmaktadır.
Kimyasal gübreler içinde en fazla azot içeren granül yapılı, beyaz renkli,suda eriyen bir gübredir. Üre yeterli düzeyde verildiğinde çiçeklenmeye etki ettiği gibi kök ve gövde gelişimini olumlu etkiler. Yeşil aksam oluşumunu teşvik ederek, bitkinin güneşten faydalanmasını sağlar.
Azot, öncelikle bir inert gazdır. Kokusuzdur, renksizdir ve yaşamak için gerekli değildir ancak bitkilerin yetişmesi açısından önemlidir ve gübrelerin temel katkı maddelerinden biridir. Kullanım alanı ise bahçeciliğin çok daha ötesindedir.
İlgili 31 soru bulundu
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
Bitkinin ihtiyacı olduğu sırada besin maddesini sağlayabilmek adına azot gübre verilmektedir. Bazı bölgeler içerisinde yetiştirilen bitkilere verilecek olan gübrenin tümü bir defa da verilebilirken genelde ekimde bu miktar bitkinin çeşitli gelişme dönemlerinde bir kaç defada olmak suretiyle de verilebilmektedir.
Verilecek azotlu gübrenin yarısı tercihen AS halinde dikimden 15 gün sonra, yarısı ise meyve bağlandıktan sonra gövdeden 5-10 cm yana atılarak toprağa hafifçe karıştırılır. Bostan tarımında verilecek azotlu gübrelerin yarısı ekim anında, diğer yarısı ise çapadan önce verilmelidir.
AZOT FAZLALIĞI; Bitkilerde fazla azot bitkinin gelişim periyodunu uzatır, bitkilerde ve yapraklarda anormal büyüme gerçekleşir ve çiçeklenme gecikir buna karşılık bitki metabolizması yavaşlar ve meyveler geç olgunlaşır. Fazla azot bitkide sürgün sayısını arttırdığı gibi bitkide erken yaşlanmaya yol açar.
İnkübasyon denemesi sonunda, topraklardaki toplam mineral azot miktarı saptanmış ve daha sonra toprağa uygulanan üre azotunun dönüşümleri oransal olarak hesaplanmıştır. Toprakların amonyum azotu miktarları inkübasyon süresine bağlı olarak 7. güne kadar artmış, 14. ve 28. günlerde ise azalmıştır.
- Buğdaylarda üst gübre atıldıktan en az 15 gün yağmur yağmazsa atılan gübrenin en fazla % 26'sını bitkiler alır. Kalan % 74'ü gaz olarak havaya karışır. - Üst gübre atıldıktan sonra 1-2 gün içinde yağmur yağarsa atılan gübrenin %96'sını bitki alır.
Potasyum Nitrat gübresi, özellikle de sert çekirdeklere sahip meyvelerin çiçeklenmesini, kalitesini ve meyve miktarının artmasına sebep olan bir gübredir. Kavun ve karpuz gibi yaz meyvelerinin aroma oranını arttırır ve renk ve şeker oranını düzenler.
Şeker Gübrenin Faydaları
İçeriğinde bulunan kükürt sayesinde, azotun bitki tarafından daha kolay alınmasını sağlayarak bitkinin kök, yaprak, gövde, dal, sürgün gelişimini destekler. Bunlara ilave olarak; Bitki stres ve hastalıklara karşı direncini arttırır. Soğuk ve sıcağa karşı bitkinin dayanımını arttırır.
Azot, fosfor ve potasyumca zengin, iz elementli besin maddeleri karışımıdır. Kök sistemini güçlendirir. Dal, yaprak ve sürgün gelişimini artırır, bodur gelişimi önler. Bileşiminde bulunan iz elementler (çinko, demir, bakır, mangan) ile büyüme ve gelişmeyi destekler.
En hızlı çözüm Nitratlı gübreler vermektir. Çok seyreltik olmak kaydıyla Nitratlı gübreler yapraklara da uygulanabilir. Üre ve Amonyum içerikli gübreler bitkinin acil Azot ihtiyacını karşılayamaz. Onları ancak geniş zamanlarda uygulayabiliriz.
İÇERİĞİNDEKİ AZOT VE KÜKÜRT;
Çay, çeltik, tahıl, meyve ve sebze ekim dikiminde kullanılır. Amonyum Sülfat gübresi genellikle ekim sırasında kullanılır. Böylece bitkilerin büyümelerini hızlandıran topraktaki Fosforun da bitki tarafından daha kolay alınmasını sağlar.
Azot yetersizliğinde bitkiler genellikle koyu yeşil görünümlerinin aksine soluk açık yeşil bir görünüm kazanırlar. Ciddi noksanlık durumlarına yapraklarda kloroz görülür. Bu durum yaşlı yapraklardan başlar. Azot eksikliği özellikle bitkinin vegetatif gelişimini olumsuz etkiler.
Meyve ağaçlarının azot içerikleri %1.80-2.20 arasında değişirken, baklagillerin azot içerikleri %4.80-5.50 arasında değişme göstermektedir. Azotun bitkiler için kritik düzeyi, bitki çeşidi, gelişme dönemi ve bitkinin kısmına göre değişiklik gösterir.
ÜRE %46 azot oranıyla en yüksek azot oranına sahip gübre çeşididir. Beyaz renkte ve kokusuz olup, pril veya granül yapıdadır. ÜRE tüm bitkilerde, üretim periyodu boyunca kullanılabilmektedir.
Taze iken toprağa verilen ahır gübresinde karbon/azot oranı yüksek olduğu için bitki bundan faydalanmaz ve bitkide azot noksanlığı ortaya çıkar. Ahır gübresinin yanması ile karbon/azıt oranı düşürülmektedir.
Azot ya da nitrojen, simgesi N olan bir element olup atom numarası 7'dir. Renksiz, kokusuz, tatsız ve inert bir gazdır. Azot, dünya atmosferinin yaklaşık %78'ini oluşturur ve tüm canlı dokularında bulunur. Azot ayrıca, amino asit, amonyak, nitrik asit, ve siyanür gibi önemli bileşikler de oluşturur.
Gübre, ya ekimden önce toprak yüzeyine serpildikten sonra belirli toprak işleme aletleri ile toprağa gömülür ve sonra ekim yapılır ya da ekimden hemen önce toprak yüzeyine serpilen gübre ekim işlemi ile toprakla karıştırılır. Birçok hallerde ekimden sonra da serpme usulü ile gübre tatbik edilmektedir.
15.15.15.(15SO3)+Zn bitkinin her dönemine ait ana besin maddelerini içerdiği gibi sağlıklı gelişimin devam etmesini de çinko ile sağlar. Tahılların yanı sıra sebze, meyve ve çilek gibi ürünlerde de kullanılır. Ekimden hemen önce ve ekim esnasında verilmeli, tohum veya kök derinliğine uygulanmalıdır.
Bitkisel büyümeyi destekleyen azot, bitki fizyolojisi için hayati öneme sahiptir. Bitkiler gelişim döneminde ciddi miktarda azot tüketir. Azot bitkilerin kök, yaprak, gövde, dal, sürgün ve meyve gelişimlerini destekler. Aynı zamanda bunlara ilave olarak çiçeklenmeyi de arttırır.
Tomurcuklanma ve çiçek açma döneminde ise, çiçeklenmeyi özendirmek ve çiçek kalitesini artırmak için fosfor (P) ve potasyum (K) ağırlıklı gübreler kullanılması uygundur. İyi bir çiçekli bitki için gübre karışımı çok fazla azot içermemelidir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri