Teslis inancına göre baba- tanrı, oğul- Hz. İsa ve kutsal ruh- Cebrail olarak bilinmektedir. Dinimizde ise Hz. İsa, Hristiyanlar için gönderilen bir elçi olarak ifade edilebilir.
Teslis Tanrıdır ve Tanrı kendini Baba, Oğul ve Kutsal Ruh olarak tanıtmaktadır. Yeni Ahit kaynaklı iki sembol ikonalarda Kutsal Ruh'u tasvir eder: Kanatlarını açmış bir güvercin sembolü ve ateşten diller. Her bir sembol İncillerdeki ayetlerden gelmektedir.
Kutsal Ruh, Hristiyanlık'ta Üçlü Birlik (teslis) inancına göre Üçlü Birliğin üçüncü kişisidir. Baba ve Oğul ile birlikte Tanrı'nın ruhu olduğuna inanılır. İbranice'de Kutsal Ruh'u anlatan kelime, “Ruakh” olarak geçer ve enerji, nefes, rüzgar anlamına gelir.
Teslisin üçüncü unsuru Kutsal Ruh'tur. M.S. 381 yılında İstanbul Konsilinde; Kutsal Ruh'un Baba ve Oğul gibi Tanrı olduğuna karar verilmiştir. Katolikler, Kutsal Ruh'un hem Baba hem de Oğul'dan çıktığını, Ortodokslar ise Kutsal Ruh'un Oğul yolu ile Baba'dan çıktığını kabul eder.
Teslis İnancının Tarihsel Arka planı
Hıristiyanlar Tanrı'nın hem Baba, hem Oğul, hem de Kutsal Ruh olduğuna ve bu Tanrı'nın İsa Mesih'te gerçekten insan olduğuna, böylece Tanrı'nın acıya ve ölüme kayıtsız kalmadığına inanmışlardır (Trol, t.y., s. 50).
İlgili 21 soru bulundu
Meryem, Allah'ın Annesi'dir (= Theotókos), çünkü Kutsal Ruh'un kudreti sayesinde Meryem, bakire rahminde gebe kaldı ve Baba Allah'ın aynı özünden olan kendi Oğlu İsa Mesih'i dünyaya getirdi.
MÖ 4 - MS 30/33), 1. yüzyılda yaşamış olan bir Yahudi vaiz ve dinî lider. Günümüzde en çok mensuba sahip din olan Hristiyanlığın merkezî figürüdür. Hristiyanlar, Yeşua'nın Eski Ahit'te kehanet edilen ve beklenen Mesih, Tanrı'nın Oğlu ve Tanrı'nın enkarnasyonu olduğuna inanırlar.
Güvercin saflığın, barışın ve Kutsal Ruh'un yani Tanrı'nın sembolü olarak günümüzde de en çok kullanılan hay- vanlardan biridir.
İslâm inancında peygamberlere vahiy getiren, ilâhî kitapları peygamberlere ulaştıran Cebrâil'dir; Kur'ân-ı Kerîm'de bu mümtaz yeri sebebiyle Rûhulkudüs diye isimlendirilmiştir. Hıristiyan inancında ise kutsal ruh Cebrâil'den ayrı ve farklı kabul edilmekte, Tanrı'nın mukaddes ruhu olarak algılanmaktadır.
Allah, üçün üçüncüsüdür diyenler “Tek ilah'dan başka hiçbir ilah yoktur” gerçeğini inkâr edenlerdir. Eğer onlar “Allah üç ilah'dan biridir” söyleminden vazgeçmezlerse, o inkâr edenlerin başlarına Allah'dan acıklı bir azap gelecek.
Hristiyanlıktaki Oğul (İsa) ve Kutsal Ruh ile beraber Üçlü Birlik'i oluşturur. Tıpkı bir babanın bakmakla yükümlü olduğu çocukları ile ilgilenmesi gibi Tanrı da insanlığa olan sonsuz sevgisi nedeniyle Baba olarak bilinir ve babamız ve yaratıcımız olarak bizimle bir ilişki kurabilmesi için çocuklarına karşılık verir.
Üç semâvî dinden biri olan Hıristiyanlık'ın Tanrı inancını ise teslis (Baba, Oğul ve kutsal rûh) doktrini teşkil etmektedir.
Tanrı'nın vahyi olarak kabul edilen İsa Mesih'in yaşamı, ölümü ve ölümden sonra dirilişi bu dinin temelini teşkil etmektedir.27 İsa ile ilişkili olarak, Hıristiyanlığın temel inançları arasında teslis doktrini dikkat çekmektedir. Bu doktrinde Tanrısal cevher; Baba, Oğul (İsa) ve Kutsal Ruh üçlüsünden oluşmaktadır.
İsa'nın dirilişi, Hristiyanlıkta İsa'nın çarmıha gerildiği cuma gününü izleyen pazar gününde mucizevi şekilde hayata dönmesi olayıdır.
Tarihi değişmekle birlikte, her yıl genellikle mayıs veya haziran aylarına denk gelir. Paskalya'yı takip eden 50'nci günde kutlanır. Bu günün, İsa'nın ölüp dirildikten sonra göğe yükselişinin ardından Kutsal Ruh'un havarilerin üzerine indiği gün olduğuna inanılır.
ruh - Nişanyan Sözlük. Arapça rwḥ kökünden gelen rūḥ رُوح “nefes, soluk, esinti, ruh, (mecazi) güzel koku” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice rūḥ רוּח “nefes, soluk, esinti, ruh, esin, vahiy” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük İbranice aynı anlama gelen raoḥ sözcüğü ile eş kökenlidir.
Meryem'e göründüğü gibi aslî suretinin dışında da görülmüştür. Allah katında değerli ve şerefli; insanlar yanında da saygın bir elçidir. Anahtar Kelimeler: Cebrâil, Vahiy, Kur'ân, Meryem, Temessül.
Vaftiz genel olarak "Baba, Oğul ve Kutsal Ruh'un adıyla" şeklindeki Teslisçi formül ile birlikte anılır. Teslisçiler bu formülü vaftizin resmi bir başlangıç olduğu Hristiyan inancının iman esası olarak kabul ederler.
İsa Peygamberimizin lahit mezarı ile kendisine ait özel eşyalarından 'Kutsal Kase'nin, Türkiye Cumhuriyeti hudutları dahilinde, Hatay ili Antakya merkez ilçesi sınırları içinde bulunan bir dağın içerisinde bulunan bir mağarada hala orijinal şekliyle muhafaza edildiğini ve söz konusu bu mağaranın tüm koordinatları ile ...
Kutsal Cumartesi dünya genelindeki Hristiyanların İsa'nın Golgotha'daki Kutsal Kabir Kilisesi'ne defnedilişini andıkları dini gündür. Kutsal Cuma'dan bir gün sonraya, Paskalya'dan bir gün önceye denk gelen Kutsal Cumartesi, Hristiyanların Paskalya'ya hazırlandıkları Kutsal Hafta'nın son günüdür.
Ruh, can ya da tin; din ve felsefede, insan varlığının maddi olmayan tarafı ya da özü olarak tanımlanır ve genellikle bireysellikle (zât) eşanlamlı olarak ele alınır.
Ruhun bedendeki en büyük görevi, bulunduğu bedene hareket vermek. Aynı zamanda onun akıl edip fikir etmesini, doğru düşünüp, doğru muhakeme ederek, vahye dayalı doğru yaşamasını sağlamaktır. Ruh, bedene ait görev ve sorumluluklarını yerine getirirken, aynı zamanda uhrevi aleme ait görev sorumluluklarını yerine getirir.
Meryem'in mezarının da Bülbüldağı'nda olduğu düşünülür. Efes antik kentin üst kapısının yanından geçilerek çıkılan Meryem Ana ören yerinde, küçük bir Bizans kilisesi bulunmaktadır. Burada İsa'nın annesi Meryem'in yaşadığına ve öldüğüne inanılır.
Filistin Hristiyan Aramicesi: Hristiyan Galile lehçesi İsa'nın anadiliydi.
İsa aleyhisselamın yeryüzüne indikten sonra 40 sene kalacağını söylemektedirler. Hz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri