Uygun tedavi ile bademcik iltihabının belirtileri genellikle 3-4 gün içinde geriler. Ancak hastalığın tamamen düzelmesi uygun tedaviye rağmen 2 haftayı bulabilir. Tedavi başlanmasına rağmen, birkaç gün içinde belirtilerin şiddetlenmesi veya ek başka sıkıntıların ortaya çıkması halinde yeniden hekime başvurmak gerekir.
Örnek vermek gerekirse, adaçayı, ekinezya, papatya, nane, hatmi kökü, zencefil, meyan kökü, çemen otu, ıhlamur, limon, kuşburnu, böğürtlen gibi bitkilerin çaylarının içilmesi boğaz şişliğine iyi gelir ve belirtilerin hafifletilmesine yardımcı olur.
Tonsilit (bademcik iltihabı) bademciklerde boğaz ağrısı, ateş, yutma güçlüğü ve diğer semptomlara neden olabilen bir enfeksiyondur. Tedavi, enfeksiyonun viral veya bakteriyel olmasına bağlıdır. Bademcik iltihabı çok yaygındır ancak dinlenme ve ilaç tedavisi ile kolayca tedavi edilebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Bademcik şişmesi bir hastalık değil, bir semptomdur ve genellikle enfeksiyon sonucunda görülür. Bu enfeksiyonlar virüs ya da bakteri kaynaklı olabilir. Boğaz enfeksiyonlarının ortalama %70'i virüs kaynaklıdır. Bademcik şişmesi aslında tonsilit denen bademcik iltihabının sebep olduğu durumlardan biridir.
Boğazı nemli ve yumuşak tutmak için bol sıvı tüketilmelidir. Günde en az sekiz bardak su içmek vücuttaki su dengesinin korunmasına da yardımcı olur. Boğazdaki şişliği ve ağrıyı hafifletmek için ılık su veya balla karıştırılmış çay gibi içecekler tüketilebilir.
Bilindiği gibi genel olarak vücudumuzda toplanan iltihabı ya da ödemi azaltmak için soğuk kompresler uygulanır. Bademcik şişmelerinde de özellikle ev tedavilerinin kolay olarak uygulanamadığı çocuk gruplarında dondurma ya da donmuş içecekler iltihap ya da ağrının azaltılmasında etkili olabilir.
Boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı gibi belirtilerle kendini gösteren boğaz iltihaplanması çoğu zaman virüs kaynaklıdır. Buhar duşu ve anne sütü ile sık besleme gibi yöntemlerle viral enfeksiyon iyileştirilebilir.
Çorba veya bitki çayları için
Tavuk suyu çorbası, et suyu, ıhlamur, nane çayı, papatya çayı, zerdeçal ve yeşil çay da boğazı yumuşatacağı için iltihabın tedavisi konusunda evde uygulanabilecek doğal yöntemlerdendir.
Ballı ılık su, bilinen en eski yöntemlerden biri olup yutkunurken boğaz ağrısı şikayetine de iyi gelir. Bunlar dışında; tuzlu su ile gargara yapmak, papatya çayı içmek, sarımsak çiğnemek ve pastil kullanmak boğaz ağrısına iyi gelen şeyler arasındadır.
Boğaz enfeksiyonu belirtileri altta yatan nedene bağlı olarak genellikle 5 ila 10 günde iyileşme eğilimi gösterir. Bununla birlikte süre etken mikroorganizmaya bağlı olarak kısalıp uzayabilir. Örneğin gribe bağlı boğaz enfeksiyonu semptomları 5 günde geçebilirken öpücük hastalığında bu süre 4 haftaya kadar uzayabilir.
Bademcik iltihabında en sık kullanılan antibiyotikler, penisilin veya penisilin türevi ilaçlardır. Penisiline veya penisilin gurubu ilaçlara alerji varsa, başka grup antibiyotikler reçete edilir. Antibiyotik tedavisine başlandıktan sonra 48 saat içinde rahatlama başlar.
Elma sirkesi antibakteriyel özelliklere sahiptir ve ılık suyla az miktarda tüketildiğinde boğaza boğaz rahatlamasına yardımcı olabilir.
Normal şartlar altında boğaz ağrısı 1 hafta ile 10 gün arasında geçer. Eğer bu süre içinde geçmediyse ve hastanın alerjisi yoksa bir sağlık uzmanından yardım almak gerekir. Aşağıdaki belirtiler görüldüğünde boğaz ağrısı için doktora başvurulmalıdır: 10 günden uzun süren şiddetli boğaz ağrısı
Boğaz ağrısını hafifletmek için sıcak içecekler, tuzlu gargara, bal ve limon karışımı, tıbbi bitki çayları gibi doğal yöntemler kullanılabilir. Ayrıca nemli havanın sağlanması ve tahriş edici maddelerden kaçınılması da boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Bademcik iltihabı ya da boğaz enfeksiyonuyla dondurmayı ilişkilendirmek doğru değil” diyor. Saraç, her boğaz ağrısı veya şişliğin aslında enfeksiyon olmadığını da vurguluyor.
Bademcik şişmesinde yani tonsilit hastalığında C vitamini almanız gereklidir. C vitaminini de ılık bir suya limon sıkarak alabilirsiniz. Ilık su mikropların vücuttan atılmasını kolaylaştırır. Ayrıca boğaz yolunu yumuşatır.
Sıcak kompresi günde 2 defa uygulayarak bademcik şişmesini engelleyebilirsiniz. Bademcik Şişmesi Neden Olur? Soğuk Algınlığı: Bademcik şişmesinin en önemli nedenleri arasında soğuk algınlığı yatmaktadır. Soğuk algınlığı bademciklerin şişmesine sebep olur ve boğazda tahribata yol açar.
Sanılanın aksine buzlu parmak dondurmaları veya buz parçaları boğaz şişmesine evde iyi gelen yöntemlerdendir.
Tuzlu su, papatya, rezene, adaçayı veya nane çayı gibi doğal ürünlerle gargara yapabilirsiniz. Doğal anti-enflamatuarlar tüketmek: Bal, elma sirkesi, sarımsak gibi doğal ürünler, boğaz ağrısını hafifletir ve iyileşme sürecini hızlandırır. Dinlenmek: Vücudun dinlenmesi, enfeksiyonla mücadelede önemlidir.
Geçmeyen boğaz ağrısı ve yutkunma zorluğu bir haftadan fazla sürer ve bunlara nefes darlığı, eklem ağrısı ve boğaz şişmesi gibi şikayetler eşlik ederse mutlaka bir kulak burun boğaz doktoruna başvurulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri