Son olarak 2021 yılında yapılan düzenlemeyle birlikte Bağ-Kur'ların prim borçları silindi. Bağkur borcu sebebiyle prim günü süresi dondurulan vatandaşlar, af olup olmadığını gündemine aldı. Özellikle EYT ile birlikte prim günü şartı ve diğer kriterleri sağlayan 2 milyon 250 bin kişi emekli olma hakkı elde etmişti.
Kanunda yer alan bilgilere göre vergi affı 31 Aralık 2022 tarihi öncesindeki borçları kapsayacak. Yapılandırma için son başvuru tarihi 31 Mayıs 2023 olarak belirlendi.
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren vergi affı paketinde Bağ-Kur prim borçlarına yapılandırma veya borçların silinmesine ilişkin bir madde bulunmuyor. Bağ-Kur prim borçlarına ilişkin son düzenleme 2021 yılında gerçekleşti.
Prim borcunu ödeyemeyen BAĞ-KUR'luların prim borçları 2008, 2015, 2018, 2020 ve 2021 yıllarında çıkan kanunlar ile silindi.
Geriye dönük Bağ-Kur borçlarına af gelmesiyle ilgili yeni bir gelişme bulunmuyor.
İlgili 23 soru bulundu
BAĞ-KUR'luların prim borçları 2008, 2015, 2018, 2020 ve 2021 yıllarında çıkartılan kanunlar ile silindi. Silinen primlerin ait olduğu sigortalılık süreleri durduruldu.
Silinen günlerin ihyası
2015 yılında çıkartılan torba yasa ile BAĞ-KUR prim borcu 12 ay ve daha fazla olanların bu borçları silinmiş ve hizmetleri dondurulmuştu. Bu borçlardan kurtulan BAĞ-KUR'lular prim ödemeye devam ettiler. Biriken primlerini ise şimdi emeklilik hesabında kullanabiliyorlar.
Bağ-Kur primlerini uzun süre ödemeyenlere müjde. 5 yıldan fazla prim ödemeyen Bağ-Kur'lunun borcu talep üzerine siliniyor. Sosyal Güvenlik Reformu Bağ-Kur'lulara ödül gibi borç silme hakkı getirdi.
BAĞ-KUR PRİM BORÇLARI İÇİN YAPILANDIRMA EKRANI AÇILMIŞTIR
Bağ-Kur sigortalıları, 01.05.2021 – 31.12.2022 tarihleri arasında ödemedikleri dönemlerin prim borçlarını; peşin, 12 taksit, 18 taksit, 24 taksit, 36 taksit ve 48 taksit seçeneklerinden kendisine uygun olanı seçerek prim borçlarını yapılandırabilmektedir.
Birçok vatandaş SGK merkezlerine başvurarak bir dilekçe yazıp borçlarını sildirebiliyor. Bunun için verilen üç aylık süreyi de beklemeye gerek kalmıyor. Şirket ortakları da dahil tüm Bağ-Kur'lular borç sildirmeden yararlanabilecek.
31.07.2023 tarihinde sigorta primi ve yapılandırma borçlarının son ödeme tarihlerinin aynı güne denk gelmesinden dolayı Kurum tahsilat sistemimizde yoğunluk meydana gelmiş ve bu sebeple 7440 sayılı Kanunda öngörülen yapılandırmanın peşin ve ilk iki taksitinin son ödeme süresi 03.08.2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
Borç yapılandırması (Vergi, SGK ve Diğer Borçlar), Matrah ve Vergi artırımı yapan mükellefler Peşin, 1. ve 2. taksitleri ödememiş veya eksik ödenmiş ise 7440 sayılı kanun 9/6. maddesine göre; tüm borçları 31/08/2023 tarihine kadar ödemeleri halinde hak kaybına uğramayacaklardır.
Buna göre 7440 sayılı Kanun kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumuna olan 2022/ Aralık ayı ve öncesi dönemlere ait borçların; Yapılandırılması için son başvuru süresi 31/5/2023 tarihinden 30/6/2023 tarihine (bu tarih dahil), peşin ve ilk taksit ödeme süresi ise 30/6/2023 tarihinden 31/7/2023 tarihine uzatılmıştır.
SGK borçlarını yapılandırmadan yararlanmak isteyen borçluların en geç 31.05.2023 Çarşamba günü mesai saati bitimine kadar ilgili SGK müdürlüklerine şahsen, posta yoluyla, e-devlet üzerinden veya aynı gün saat 23.59'a kadar e-Sigorta yoluyla başvuruda bulunmaları gereklidir.
Başvuruda bulunmak isteyen vatandaşlar internet, posta veya bizzat başvuru yöntemlerinden birini seçebilecekler. İnternetten yapılacak başvurular e-Sigorta vasıtasıyla, elden yapılacak başvurular ise SGK İl Müdürlükleri/Sosyal Güvenlik Merkezlerine yapılabilecek.
Sgk' ya gidip form doldurmanın yanı sıra artık e devlet sistemi üzerinden de yapılandırma başvurusu yapabilirsiniz. Videomuzda e devlet üzerinden bağkur ve vergi borcu yapılandırma başvurusu nasıl yapılır görebilirsiniz. - başvuruların 31 mayıs 2023 tarihine kadar yapılması gerekiyor.
Bağ-Kur borçlularının sildirme ve dondurma işlemi için Ocak ayı sonuna kadar (31 Ocak 2021) SGK'ya mutlaka başvuru yapması gerekmektedir. Başvurunun ardından vatandaşların dosyalarının yer aldığı Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ya da merkezlerine yapmaları gerekiyor.
Bunun için yapılması gereken SGK'ya bu konuyla ilgili dilekçe vermek ve hesaplanan prim borcunu üç ay içinde ödemek. Bu şekilde borçların silindiği süreler ihya edilerek talep tarihindeki prime esas kazanç üzerinden hesaplanacak tutarın ödenmesi suretiyle emeklilik hesabında değerlendirilebilecek.
Dolayısıyla 30 / 4 / 2008 tarihi itibarıyla Bağ-Kur prim borçlarının 5 yılı aşması halinde silinmesi mümkündür. Aksi halde, 30 / 4 / 2008 tarihi itibarıyla Bağ-Kur prim borçlarının 5 yılı aşmaması halinde borcunuz silinmeyecektir.
1-İhya ne demek? Önceden silinen ve dondurulan hizmet sürelerinin yeniden canlandırılmasına ihya deniliyor. Böylece kişiler, dondurulan hizmet sürelerini beklemeden canlandırarak emekli olabiliyor.
Kamuoyunda 24 aydan fazla Bağ-Kur pim borcu olanların borçlarının silinmesi yönündeki beklenti gerçekleşmedi. Dolayısıyla Bağ-Kur borcu olan sigortalıların hem borçlarını yeniden yapılandırmaları ve hem de taksitle ödemeleri mümkün olacak, ama borç silinmeyecek.
Kısmi ihya yapabilir miyim? HAYIR! Her ne kadar 7440 sayılı Kanunda durdurulan sigortalılık sürelerinin ihyasına ilişkin bir düzenleme bulunmasa da cari usullere göre yapılacak ihya işlemlerinde durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı ihya edilmelidir, bu itibarla kısmi ihya imkanı bulunmamaktadır.
Ancak Bağ-kur affı veya diğer bir adıyla Bağkur tescil affına ilişkin bir konu veya madde torba yasada yer almıyor.
Bunun için başvuru formu ile dosyalarının bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurarak, yapılandırmalarının iptal edilmesini talep etmeleri gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri