Lifli besinler bağırsakları uyararak sindirim sistemi fonksiyonları iyileştirir. Yeşil yapraklı sebzeler, sebze suları, kuru yemişler, baklagiller, tahıllar, yaş ve kuru meyvelere beslenme rutininizde daha fazla yer açarak kabızlığı yenebilirsiniz.
Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
Lifli besinler tüketmek: Yüksek lifli yiyecekler yiyerek yeterli lif alımını sağlayın. Bol miktarda sıvı tüketimi: Özellikle yemek yerken ve yemekten sonra günde en az 1,5 litre su içirin. Egzersiz yapmak: Düzenli fiziksel aktiviteler bağırsak hareketlerinin düzenlenmesini sağlar.
Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor.
İlgili 20 soru bulundu
Karabiber, kimyon, zerdeçal, biberiye ve kırmızı pul biber bağırsakların çalışma hızını artırır. Zengin lif yapısı sayesinde bağırsakları temizleyen diğer besin ise keçiboynuzudur. Hem bağırsak temizliği hem de şişkinlik için en etkili çaylardan birisi rezene çayıdır. Tüm yeşil yapraklı sebzeler lif kaynağıdır.
Limon suyu : yatmadan önce ve sabah uyandığınızda yarım limon suyuyla karıştırılmış bir bardak su tüketebilirsiz. Bu uygulama bağırsak hareketlerinin düzenini sağlar. Zeytinyağı : Sabah aç karnına bir çay kaşığı zeytinyağı tüketmek bağırsakları hareketlendirir.
Yürüyüş gibi fiziksel aktivite ve egzersizler yapmak. Lifli besinler yemek dışkıyı yumuşatacaktır. Bağırsak hareketlerini arttırabilen kuru kayısı, kuru incir, kuru erik, hurma, chia tohumu, keten tohumu, tam tahıllı ürünler, brokoli ve ıspanak gibi lif kaynağı sebze ve meyvelerle beslenmek.
Bunlar arasında günlük sıvı tüketimini arttırmak, kuru kayısı, incir, erik ve mürdüm eriği gibi kuru meyvelerin, elma, üzüm ve avokado gibi taze lifli meyvelerin, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, pancar, pırasa, baklagiller gibi bol lifli sebze ve gıdaların tüketimine yer vermek en etkili yöntemler arasındadır.
Bağırsağın veya dışkının tam olarak boşalmaması: basur, makat sarkması, makat yırtığı, kabızlık, anismus, bağırsak kanseri, makat kanseri, rektum kanseri, bağırsağın divertiküler hastalığı, huzursuz bağırsak sendromu, soliter rektal ülser sendromu vb. nedenlerle görülür.
Elma sirkesi ve balı karıştırarak bir macun haline getirin. Bu macunu dolapta muhafaza edebilirsiniz. Her sabah bu karışımdan 1 kaşık tükettiğinizde, bağırsaklarınızı temizleyerek güne başlamış olursunuz. Bağırsak temizliği elma sirkesi ile en doğal yöntemlerle uygulanacaktır.
Dışkılama zorluğunun temel sebepleri; makatta aşırı kasılma, hemoroidler, makat çatlağı, polipler, makat kanserleri ve anismus olabilmektedir.
Bağırsakları temizlemeye yardımcı olan besinler
Bağırsak sağlığı için düzenli saatlerde yemek yemek, gün içerisinde yeterli miktarda posalı (meyve, sebze ve tahıl) gıdalar tüketmek, iyi çiğneyerek yutmak, düzenli olarak probiyotik içeren gıdalar (kefir, yogurt, tarhana) kullanmak ve yeterli su içmek gerekir.
Lifli besinler bağırsakları uyararak sindirim sistemi fonksiyonları iyileştirir. Yeşil yapraklı sebzeler, sebze suları, kuru yemişler, baklagiller, tahıllar, yaş ve kuru meyvelere beslenme rutininizde daha fazla yer açarak kabızlığı yenebilirsiniz.
Bağırsak tembelliğinin birçok sebebi olabilir, yanlış beslenme ve hareketsizlik de bu sebeplerdendir. Kabızlık kadınlarda erkeklere oranla 2 kat daha fazla görülüyor. Kabızlık sorununda sıvı tüketimi çok önemli. Vücuttaki su kaybının yüzde 10 oranında azalması, kabızlık için yeterli bir neden.
Zengin lif içeren gıdalarla beslenme ve bol sıvı tüketimi kabızlığın düzeltilmesinde büyük rol oynar. Günlük sıvı alımı günde 2 litreye çıkarılmalıdır. Kuru erik, elma, portakal, bezelye, yeşil fasulye, barbunya, pişmiş yulaf ezmesi, badem, yer fıstığı ve tam buğday ekmeği lif açısından oldukça zengin gıdalardır.
Bazı insanlar günde 3 kez tuvalete çıkabilirken bazıları ise haftada 3 kez çıkabilir. Kabızlıktan bahsedebilmek için kişinin haftada 3'ten az tuvalete çıkıyor olması gerekir. Eğer haftada bir tuvalete çıkma söz konusuysa ciddi bir kabızlık olabilir. Kabızlık iki haftadan fazla sürüyorsa mutlaka hekiminize başvurun.
İncir, kayısı hurma, erik gibi lifli besinler, kepekli gıdalar, yeterli miktarda sebze ve meyveler kabızlığa iyi gelen besinler arasında gösterilir. Ayrıca, sıvı alımının artırılması, düzenli yürüyüş ve egzersiz yapılması kabızlığın giderilmesinde ve önlenmesinde oldukça etkilidir.
Doğru egzersizlerin yani sıra düzenli şekilde yapılması; protein tozu sindirim ve boşaltım sisteminin etkin bir şekilde çalışmasını sağlayarak kişilerin kısa süre içerisinde tuvalete çıkmasını sağlayacaktır. Kısa süre içerisinde tuvalete çıkmak için yapılması gereken hareketler: Kardiyo. Yoga.
Uzmanlara göre, günde 1,5 ila 2 litre su içmek, ek olarak meyve suları, çorbalar ve bitki çayları tüketmek sık tuvalete çıkmaya yardımcı olur. Karahindiba, sinameki, nane, biberiye, zencefil ve ısırgan otu çayı kabızlığa birebirdir.
İbrahim Saraçoğlu'nun kabızlık tedavisi için önerileri: Şiddetli kabızlık problemi çeken kişiler için pırasa yemeği mükemmel bir çözümdür. İlk günlerde sık sık tüketilecek olan pırasa yemeği bağırsak florasını hem düzene sokacak hem de kabızlığı yavaş yavaş ortadan kaldıracaktır.
Kahvaltıda veya ara öğünde kuru meyve + yulaf + probiyotik yoğurt + keten tohumu/çörek otu tercih edebilirsiniz. Şişkinlik ve gaz sancısını gidermek için rezene, papatya, anason çayı içebilir, yemeklerinizde kimyon kullanabilirsiniz. Koyu çay -kahve tüketmemeye özen gösterin.
Bu yüzden su hayatımızın en önemli parçasıdır. Sabah uyandığınızda aç karnına 1 bardak su içmek vücudun toksinlerden arınmasına ve ihtiyaç duyulmayan maddelerin vücuttan kolayca atılmasına yardımcı olur. Her sabah aç karnına içilen 1 bardak su metabolizmanızı hızlandırır ve vücut direncinizin artmasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri