karabiber ve beyazbiber TGTC'nin 9. faslına ait "09.04", küçük hindistan cevizi "09.08", karanfil "09.07", tarçın "09.06" yenibahar ve zencefil "09.10" tarife pozisyonlarında ismen tanımlanmış olup, (II) sayılı listenin "A" bölümünün 7. sırasında değerlendirilerek, toptan ve perakende tesliminde (%8), oranında KDV'ye ...
13.02.2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan “5189 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı” ile ÖTV'ye tabi olanlar dışındaki tüm gıda ürünlerinde KDV oranı %8'den %1'e düşürülmüştür.
Deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, bebek bezi ve yeme-içme sektöründeki KDV yüzde 10 olacak. Mobilya, beyaz eşya, elektronik ürünler, sigara ve alkolde KDV yüzde 20 olacak. Daha çok gıdayı kapsayan yüzde 1'lik KDV diliminde değişiklik yapılmadı.
Elektronik ürünler, mobilya, beyaz eşya, sigara, alkol ve otomobil gibi ürünlerdeki KDV oranı da alınan kararla birlikte %18'den %20'ye çıkarıldı. Yeme-içme sektöründe ise KDV oranları %8'den %10'a yükseltildi.
İlgili 42 soru bulundu
%18 KDV: Temel tüketim ürünü olmayan, zorunlu olmayan ve lüks olan hizmet ve mallarda %18 KDV dilimi kullanılır. Mobilya, beyaz eşya, elektronik ürünler bu kategoride yer alır.
7346 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; - %18 olarak uygulanmakta olan genel KDV oranı % 20'ye - % 8 KDV'ye tabi teslim ve hizmetlerin KDV oranı %10'a, yükseltildi. Düzenleme 10 TEMMUZ 2023 tarihinde yürürlüğe girecektir.
Değişiklik ile, et, balık, çay, kahve, peynir, şeker, süt, su, meyve, kuruyemiş gibi temel gıda ürünlerindeki KDV oranı %8'den, %1'e indirildi.
Ancak doğal mineralli doğal maden suyu ile üretilmiş, tatlandırılmış, aromalandırılmış veya meyve nektarı katılmış gazlı içecekler ÖTV kapsamına girmediğinden, bunların açık veya ambalajlı olarak toptan veya perakende teslimlerinde %1 oranında KDV uygulanacaktır.
2) Gıda ürünü olarak tanımlanmış olmakla beraber Özel Tüketim Vergisi'ne tabi olan meyve suları, aromalı sular, sade ve meyveli gazozlar, kolalı içecekler, alkolsüz bira ve havyar için KDV oranı %8 olarak uygulanmaya devam edecektir.
ÖZET: Yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca 14 Şubat 2022 tarihinden geçerli olmak üzere KDV oran uygulamasında aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır. ✓Gıda maddelerinde KDV oranı %8'den %1'e düşürülmüştür.
Bununla birlikte, söz konusu ürünler yeme içme hizmeti olarak servis verilerek müşterilere sunulduğunda, 2007/13033 sayılı BKK eki (II) sayılı listenin 24 üncü sırası kapsamında %10 oranında KDV'ye tabidir.
Gıda Maddelerinde KDV Oranı %8'den %1'e Düşürüldü
karabiber ve beyazbiber TGTC'nin 9. faslına ait "09.04", küçük hindistan cevizi "09.08", karanfil "09.07", tarçın "09.06" yenibahar ve zencefil "09.10" tarife pozisyonlarında ismen tanımlanmış olup, (II) sayılı listenin "A" bölümünün 7. sırasında değerlendirilerek, toptan ve perakende tesliminde (%8), oranında KDV'ye ...
Bilindiği gibi Karbonat (sodyum bikarbonat) ve Limon Tuzu (sitrik asit) 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (BKK) eki I ve II sayılı listede yer almamakta ve bu nedenle alış ve satışlarda %18 KDV oranı uygulanmaktadır.
Yumurta, patates, soğan, biber, domates, salatalık gibi sebze ürünleri, meyveler, konserveler, turşu, salça, bisküvi, makarna, şehriye, kuruyemiş, bebek mamaları da KDV oranı yüzde 1'e düşürülen ürünler arasında yer alıyor.
Yalım, gazlı içeceklerin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranının Cumhurbaşkanı kararı ile artırıldığını hatırlatırken ayrıca yüzde 8 de Katma Değer Vergisi (KDV) alındığını belirtti.
“Bakanlar Kurulu'nun, 30.12.2007 tarih ve 26742 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2007/13007 no'lu kararına istinaden 'Çay' alım ve satımında KDV % 8 olarak uygulanmaktadır. Oysa, temel tüketim maddelerinde uygulanan KDV oranı %1'dir. Çay, hiç şüphesiz, Türk vatandaşlarının temel gıda maddelerindendir.
Dolayısıyla, beyaz peynir, otlu peynir ve süt kreması KDV oranları ile ilgili 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki II sayılı listenin "A" bölümünün 2. sırasında sayılan 4. Fasıl kapsamında olup, teslimleri %8 oranında KDV ye tabi bulunmaktadır.
Örneğin 15 no.lu faslında yer alan yağlardan SADECE insan gıdası olarak kullanılmaya elverişli olanlar ile bunların üretiminde kullanılmaya elverişli olan ham yağlar için KDV Oranı %1 dir. b- Ayçiçeği Tohumu başta olmak üzere yağlı tohumların ithalatında KDV oranı %1 dir.
Bu durumda, tavuk yumurtasının toptan teslimlerinde KDV oranı %1'e indirilmiş olup, tavuk yumurtasının perakende tesliminde ise %8 KDV oranı uygulanmaya devam edecektir.
KDV ORANI %8'den %1'e DÜŞÜRÜLEN GIDA MADDELERİ (II SAYILI LİSTEDE YER ALAN GIDA MADDELERİ FASILLARI) 4.Fasıl:Süt,tereyağı,krema,yoğurt, kefir,peynir ve bunların suyu ile bal ve yumurta. 12.Fasıl:Sebze ve Meyveler, bunların Tohum, Çekirdek ve Sporları,ve kaba unları.
7346 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile;
– Diş fırçası ve macunu, diş iplikleri için KDV oranı % 10 uygulanacaktır. – Hijyenik havlular ve tamponlar, bebek bezleri, kadın pedleri ve benzeri hijyenik eşyalarda KDV oranı yüzde 8'den yüzde 10'a yükseltildi.
"İthal edilen eşya ile ilgili olarak, katma değer vergisinden müstesna olduğu halde yanlışlıkla alınan veya fazla alındığı anlaşılan katma değer vergisi, indirim hakkına sahip olmayan mükelleflere, Gümrük Kanununa göre iade olunur." bankaya gümrük idaresi tarafından iadesi icabeder.
Unlu mamuller haricinde kalan lüks tüketim malı olmayan süt, yumurta, peynir gibi temel tüketim mallarından yüzde 8 oranında vergi alınır. Mobilya, beyaz eşya, telekomünikasyon, zorunlu ihtiyaç duyulmayan bazı gıdalar gibi temel tüketim ürünleri olmayan mallara yüzde 18 oranında KDV uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri