Madde 721 - İki taşınmazı birbirinden ayırmaya yarayan duvar, parmaklık, çit gibi sınırlıklar, aksi ispat edilmedikçe, her iki komşunun paylı malı sayılır.
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde yer alan maddeler esas alındığında bahçe duvarı için ruhsat almanıza da gerek kalmıyor. Fakat bahçe duvarına iskele kurumu yapılacak ise belediyeden başvuru yaparak ruhsat alınması gerekmektedir.
Bahçe, çatı, sığınak, kömürlük, asansör, kazan dairesi, sarnıç ve bu bölümleri birbirine bağlayan koridor, sahanlık, merdiven gibi yapılar ortak kullanım alanlarıdır. Bu alanlarda yapılacak her türlü değişiklik için kat sahiplerinin onayı gerekir.
Madde 34 - 1) Bahçe duvarlarının yüksekliği, binaların yol tarafından ve yoldan bina cephe hattına kadar (1.00) m. yi, gerisinde ise (1.50) m. yi geçemez. Bu duvarlar üzerine yüksekliği (1.00) m. yi aşmayan ve görüşü kapatmayan parmaklık yapılabilir.
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nin 55. maddesinde bahçe duvarlarının hangi şartlarda ve ölçülerde yapılacağı düzenlenmiş olup, yapılacak olan bahçe duvarının bu şartlara ve ölçülere uyup uymadığının belirlenebilmesi ve imar düzeninin sağlanabilmesi için bahçe duvarı için ruhsat alınması gerekeceği tabiidir.
İlgili 19 soru bulundu
İmar planına uygun olmayan duvarlar, çevreye olumsuz etki yapabilir ve yıkım kararı alınabilir. Kamu yararı gerektirmesi: Bahçe duvarları, kamu yararı gerektiren projelerin yapılmasını engelliyorsa, yıkım kararı verilebilir.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin 37. maddesine göre kamu kuruluşlarınca yapılan veya yaptırılacak olan enerji, sulama, tabii kaynaklar, ulaştırma ve benzeri hizmetler ile ilgili tesisler ve bunların müştemilatı için ruhsat alınmasına gerek yoktur.
Bahçe duvarı ruhsata tabi midir? Bir arsanız olduğunu ve kenarlarını duvarla çevirmek istediğinizi farz edelim. Arsanın duvarla çevrilmesi için ruhsat şart mı, diyorsanız hemen yanıtlayalım. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde yer alan esaslara göre, bahçe duvarı için ruhsat alınmasına gerek olmuyor.
Duvar, çit, parmaklık gibi iki gayri menkulü birbirinden ayıran şeylerin mülkiyetinde asıl olan; her iki komşu arasında müşterek olmaktır.
Bu şekilde yapılması zorunlu olan istinad duvarının teknik ve mali sorumluluğunun alttaki yeni yapıyı yapana ait olması doğaldır. Bazı özel durumlarda tarafların yapacağı özel anlaşmaya görede yapılabilir. Özel anlaşma yoksa sorumluluk, sonradan yeni yapıyı yapana aittir.
Sonuç olarak, apartman bahçesi ortak kullanım alanıdır ve tüm apartman sakinlerinin arsa payları oranında faydalanma hakkına sahiptir. Bahçenin kullanımı konusunda çıkan sorunların çözümü için apartman yönetimi, gerekli önlemleri alarak bahçenin eşit ve düzenli şekilde kullanımını sağlamalıdır.
Maddesinde şu şekilde açıklanmıştır; Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, apartmanda hastane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza laboratuvarı gibi işyerleri açılamamaktadır. Kat maliklerinin buna aykırı sözleşmeleri geçersizdir. Dispanser, klinik, poliklinik niteliğinde olmayan muayenehaneler bu hükmün dışındadır.
Bazı yönetim planlarında, balkon altları ortak alanlar olarak belirlenir ve kat maliklerinin ortak mülkiyeti altında bulunur. Diğer yönetim planlarında ise, balkon altları bağımsız bölümlere ait olarak belirlenir ve ilgili bağımsız bölüm sahibinin mülkiyetindedir.
Yasak olduğuna dair herhangi bir kanun maddesi bulunmamaktadır. Fakat tarla, arsa, değerli arazi, özel villa gibi alanlarda güvenlik seviyesinin yüksek tutulması sebebiyle jiletli tel kullanılabilir.
uygulanır." hükmü, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 60 inci maddesinin birinci fıkrasında; "Parsel içinde istinat duvarı yapılması gereken hallerde, belediyenin ilgili biriminden istinat duvarı için, yanal yüzey alanı üzerinden ruhsat alınması mecburidir.
İmar iznine sahip olan topraklar üzerinde yapacağınız bir duvarın yüksekliği yol tarafındaki cephede 50 santim, konut tarafındaki cephede ise maksimum 2 metre yüksekliğinde olabilir. Duvarın üzerine 1 metre demir parmaklık takma hakkınız bulunmaktadır.
Bahçe duvarının kalınlığı, bir dizi faktöre bağlı olarak değişebilir. Bu faktörler arasında duvarın yüksekliği, kullanılan malzeme, yerel zemin koşulları ve yerel inşaat yönetmelikleri yer alır. Ancak genel bir kılavuz olarak, bahçe duvarlarının kalınlığı genellikle 20 cm ile 40 cm arasında değişebilir.
İstinat duvarı, genellikle yamaçlar gibi eğimli arazilerde, toprağı tutmak ve çökme veya kaymaları önlemek için inşa edilen bir yapıdır. İstinat duvarları, yerin doğal yapısına uygun olarak farklı malzemeler kullanılarak yapılabilir. Beton, taş, tuğla veya ahşap gibi malzemeler genellikle kullanılır.
Kaldırımın altında yüksek gerilim hattı mevcut, istinat duvarı yıkılırsa birçok insan zarar görür hatta ölümle bile sonuçlanabilir.
Apartman bahçelerinde ve çevre düzenlemelerinde yapılacak değişikliklerin kararının alınması ve giderlerin finanse edilmesi, kat malikleri arasında ortak bir kararla yapılır. Bu süreçte, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun ilgili maddeleri, kat malikleri arasındaki ilişkileri ve kat mülkiyeti yönetimini düzenlemektedir.
Ev içinde duvar yıkmak, binalarda kiriş, kolon veya taşıyıcı nitelikte olan perde duvarların kaldırılması kırılması ya da müdahale edilmesine yasal izin yoktur.
Hem olumlu anlamı hem de olumsuz yani negatif anlamı olan rüyalardan biridir rüyada bahçe duvarının yıkıldığını görmek. Özellikle hane içi olumsuzluklara, huzursuzluklara işaret eden bir rüyadır. Eğer rüyayı gören kişi evli ise eşi ile arasında yaşanacak sürtüşmelerin de habercisi olabilir.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Şikayet üzerine ilgili yapıda Kaçak Yapı Cezası uygulamaları gündeme gelmektedir.İdare tarafından kaçak yapıda gerçekleştirilen inceleme ve tespitler sonrasında yıkıma karar verilebilmektedir. Yıkım kararı uygulandığı hallerde yıkıma ilişkin masraflar da yapı sahibinden tahsil olunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri