Etiketinizin arızalanması veya kullanılamaz duruma gelmesi durumunda, Şubelerimize başvurarak etiket içerisindeki bakiyenin iadesini talep edebilirsiniz. Etiket içerisindeki bakiye, başvuru tarihinizden 30 gün sonra Ziraat Bankası hesabınıza aktarılacaktır.
Başvurunun ardından, banka artı bakiyenin hesaba yatırılmasını sağlar. Artı bakiye iadesi hizmeti, müşterilerin hesaplarında bulunan artı bakiyeleri geri almalarını kolaylaştırmak için sunulan bir hizmettir.
İade işlemleri, kredi kartları ile yapılan ödemelerde 1-3 iş günü içerisinde, debit (bankamatik) kartlar ile yapılan ödemelerde ise 7-14 iş günü içerisinde kart hesabına yansımaktadır.
Kredi / banka kartı
Geri ödemeniz, ödeme yaptığınız bankaya iade talebiniz onaylandıktan 1 iş günü içerisinde yapılır. Geri ödemenizin kartınıza veya hesabınıza yansıması bankanızın belirlediği süreye göre değişiklik gösterebilir. Bu süre kredi kartları için en geç 2, banka kartları için ise 8 iş günüdür.
Cayma hakkına ilişkin ihbarın ulaşmasını takip eden en geç 14 (on dört) gün içinde mal/hizmet bedeli ve teslimat masrafları Alıcıya iade edilir ve 10 (on) günlük süre içinde mal/hizmeti alıcı iade etmekle mükelleftir.
İlgili 32 soru bulundu
En hızlı şekilde bankanın müşteri hizmetleri servisine ulaşarak hatalı para aktarımını bildirmelisiniz. Gönderici de aynı bankanın müşterisi ise sorunu banka ile kolayca çözebilirsiniz. Aksi durumda ise süreç biraz daha uzayabilir. Karşı tarafın hesabı için bloke edilmesini isteyebilirsiniz.
Kredi kartına yatırılan iade ücreti, mobil ve internet bankacılığı üzerinden kredi kartı hareketlerinden görüntülenebilir. Ayrıca kredi kartı ekstresinde de iade edilen ücret yer alır. Telefon bankacılığı üzerinden de kart hareketlerinizi kontrol edilebilir.
Havale ile Gönderilen Paranın Geri Alınması
Yanlışlıkla bir başkasının hesabına havale yapıldığında, bu işlemin iptal edilebilmesi söz konusu değildir. Hemen ilgili bankanın müşteri hizmetleri ile görüşülerek durumun bildirilmesi gerekmektedir.
Eğer yanlış hesap farklı bir bankada etkilendiyse, iki banka arasında EFT geri alma süreci başlatılabilir. EFT işlemlerinde IBAN ve hesap numarası gibi ayrıntıların dikkatlice kontrol edilmesi, bu tür hataların önlenebilmesi açısından önemlidir.
Bireysel İnternet Bankacılığına, Bankamızda kayıtlı iletişim numaranız ve kart bilgileriniz ile https://bireysel.ziraatbank.com.tr adresinden ve Ziraat Mobil'den “Hemen Başvur” seçeneği ile online başvuru yapabilirsiniz.
Ziraat Bankası işlem saatleri içinde yapılan EFT, bankanın yoğunluk durumuna bağlı olarak yaklaşık birkaç dakika içinde hesaba geçer. Mesai saatleri dışında yapılan EFT ise, mesai saatlerini takip eden ilk dakikalarda karşı tarafa ulaşır.
Bekleyen provizyon, bankaların tedbir amacıyla bir süre provizyonda beklettiği ödeme işlemleridir. Banka hesap dökümünüzü kontrol ederken yaptığınız bir ödemede bekleyen provizyon yazdığını görürseniz, ödemenin henüz alıcıya iletilmediğini ve güvenlik nedeniyle bekletildiğini anlayabilirsiniz.
Özellikle bir hesap içerisindeki geriye kalan miktar hesap bakiyesi olarak bilinir. Aynı zamanda borç ve alacak kısmının arasındaki fark olarak değerlendirilir. Bu bağlamda kullanılabilir bakiye ise hesabın bakiyesi ve kalan kredi toplam limit miktarı olarak öne çıkar.
Kullanılabilir Bakiye; Vadesiz hesabınızın anlık bakiyesidir. Vadesiz YTL hesabınıza bağlı KMH olması durumunda, hesabınızın bakiyesi ve kalan kredi limitinizin toplamı kullanılabilir bakiyeyi verecektir. Hesabınızda bloke edilmiş tutar bulunuyorsa, bloke edilen tutarlar kullanılabilir bakiye tutarından düşülmektedir.
Öncelikle “Kullanılabilir bakiye nedir?” sorusunu senin için cevaplayalım: Kullanılabilir bakiye, vadesiz hesabın üzerinden anlık olarak kullanabileceğin bakiye olarak biliniyor.
Kanunda mağazadan satın alınan ürünlere cayma hakkı tanınmadığı için, mağazaların sattıkları ürünleri sebepsiz yere iade alma zorunlulukları yok.
Ziraat Mobil'den yanlış ödediğim fatura veya vergiyi, hatalı göndermiş olduğum havale ya da EFT'yi iptal edebilir miyim? Ziraat Mobil aracılığıyla gerçekleşen işlemler gerçek zamanlı (çevrimiçi) işlemlerdir ve iptali mümkün olmamaktadır.
Durum ivedilikle kolluk birimlerine/savcılığa bildirilmelidir. Dolandırıldım paramı geri alabilir miyim? Dolandırıcılık eğer banka aracılığı ile gerçekleşmiş ise ve henüz para söz konusu hesaba geçmemiş ise, banka durumdan anında haberdar edilerek söz konusu para üzerine bloke konulması talep edilebilir.
BTK Tüketici Sitesi. BTK Bilgi ve İhbar Merkezi'ne 120 Numaralı Telefon Kanalıyla Ulaşılabilmektedir.
Kredi kartı ile yapmış olduğunuz peşin harcamanızı iade etmek istediğinizde devreye bankanız ve satıcı giriyor. Ardından yapmış olduğunuz harcama tutarı kadar ücret kredi kartınıza yapılır. Harcamanız 1 ila 8 gün süresince iade edilir. Bu sürenin değişkenliği bankanızdan kaynaklanmaktadır.
İlk Muhatabınız Banka
Para, isim uyuşmamasından kaynaklı blokede / havuzda bekliyorsa ne ala. Para aktarılmışsa banka yanlış ödeme yapılan kişiye bilgi verip ödemeyi geri yapmasını ister. Hatta alan kişi gönderenden önce fark edip banka ile irtibata geçmiş de olabilir.
Hatalı bir EFT işleminin iadesi, EFT'nin gerçekleştirildiği banka tarafından yapılabilmektedir. Ancak doğru hesap veya IBAN ve doğru alıcıya gönderimi yapılmış bir EFT'nin iadesi ancak kendisine EFT gönderilmiş kişi veya kurumun onayı ve izni ile yapılabilmektedir.
Bulunan Banka Sorgulama” isimli e-Devlet Kapısı hizmetiyle kolayca öğrenebilirsiniz. e-Devlet Kapısı Hizmetleri için www.turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra sitedeki arama çubuğuna “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” yazarak bu hizmete ulaşabilirsiniz.
Maddesinde “Kanunen geçerli bir açıklama yapılmadığı veya makbuzda bir açıklık bulunmadığı durumda ödeme, muaccel bir borç için yapılmış sayılır…” düzenlemesi yer almaktadır. Borçlar Kanunu düzenlemesine göre, açıklama yazılmadan yapılan Havale ve EFT işlemleri mevcut bir borcun ödemesi anlamına gelecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri