Bu işlem, balığın kızartıldığı sırada yağın sıçramasını önler ve balığın dış yüzeyinin daha çıtır bir yapıya sahip olmasını sağlar. Balığın unlanması süreci, balığın lezzet profilini belirler. Mısır unu genellikle tercih edilir çünkü balığa ekstra bir çıtırlık sağlar.
Unu kullanmamızdaki amaç, balığın hassas olan etinin kızgın yağdan korunmasıdır. Un topakları kalın olursa tavada yanar ve balığın lezzetini bozar" diye konuştu. Kızartma balıklarının ne az ne de fazla pişirilmesi gerektiğini anlatan Çimşit, "İyi bir kızartmanın rengi altın sarısı görünümünde olmalıdır.
Unlanan balık hem daha lezzetli olur hem de tavaya yapışmaz. Kızartılacak balık, temizlenip iyice yıkanmalı ve kağıt havlu ile kurulanmalıdır.
Bu da balığın un, kızartma bulamacı ve tempura gibi karışımlara batırılarak kızartılmasıyla mümkün olur. Böylece balığın besin değerinin kaybolması engellenir, balık eti yüksek ısıdan korunur, nem kaybı azalır ve yağ emmesi önlenir.
Ben balığı unlayıp kızartacaksam genelde mısır unu kullanırım ama elinizde mısır unu yoksa normal un da kullanabilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Daha sonra balıkları una ya da galeta ununa buladığınızda hem daha lezzetli olur hem de yapışmazlar. Kızartma aşamasında yağın iyice ısındığından da emin olmalısınız. Yağ çok sıcak olmazsa balıklarınız yağ çeker.
Balıkları temizleyip yıkıyoruz ve suyunu iyice süzüyoruz . 3-4 kaşık sıvı yağ ve tatlı kaşığı tuzla tuzlayıp 1 saat bekletiyoruz sonra tavaya yağı koyuyoruz. Balıkları tek tek mısır ununa arkalı onlu buluyoruz ve tavaya diziyoruz. Altı kızarınca bir tabak yada kapakla ters çeviriyoruz ve diğer tarafını kızartıyoruz.
Eğer sıvı yağda kızartıyorsanız balığın sadece 2/3'ünü kaplayacak kadar yağ koymalısınız. Tereyağında kızartacaksanız derin bir tavada yüksek ısıda kızartmalısınız. Etli ve yağsız balıklar kızartmaya en uygun balıklardır. Balık kızartırken yağın ısısı mutlaka 165 dereceden fazla olmalıdır.
Temizlenen balıkları arkalı önlü una bulayın. Ben palamut kullandım. İkiye bölüp öyle una buladım. Una buladığınız balıkları tuzluk yardımı öyle tuzlayıp yağda arkalı önlü kızartın.
Pişirme işleminde yağ kullanılmaması ve daha düşük sıcaklıklar tercih edilmesi, haşlama ve buharda pişirme yöntemlerinin daha sağlıklı olduğunu gösterir. Fırında pişirme, balığın içeriğinde bulunan D vitaminini korumanın iyi bir yoludur.
1 su bardağı un, 2 yumurtanın çırpılmış beyazı, 1 su bardağı su, 2 diş ezilmiş sarımsak, 1 çay bardağı incecik kıyılmış kapya biber, 2 adet ince kıyılmış taze soğan ve 1 çay kaşığı tuzla hazırlanır. Balıklar una bulandıktan sonra tüm bu malzemelerin karıştırılmasıyla hazırlanan bulamaca batırılır.
Az Yağda Tavada Balık Pişirme
Sardalya, hamsi gibi küçük yağlı veya az yağlı balıklar kılçıklarından ayıklanır. Tuz, karabiber, çok az limon suyu ve istenirse az beyaz şarap gezdirilerek yarım saat bekletilir. Hafif unlanarak önce derili kısmı sonra da iç kısmı kızartılarak hazırlanır.
Balıkları pişirmeden önce soğuk suda yıkayın. Derileri çok narin olduğu için balıkları denizden çıkar çıkmaz hemen pişirmeyin. Taze balık pişirme sırasında çabuk dağılacağı için pişirmeden önce buzdolabında 4-5 saat dinlendirmeniz daha iyi olacaktır.
Et ve tavuk gibi ürünlere benzer şekilde, çiğ balığın pişirmeden önce yıkanması önerilmez. Çünkü bu yiyecekleri yıkadığınızda bakteriler lavabo başta olmak üzere mutfağınızın her yerine yayılacaktır. Yıkama suyu, lavabonuzun çevresine 3 metreye kadar bakteri sıçratabilir.
Hamsi, istavrit ve mezgit gibi küçük balıkları kızartırken, tavaya yağ koyup kızdırdıktan sonra unladığınız balıkları aralıksız olarak ve düzgünce dizmelisiniz. Balıkları tek tek çevirmek yerine tavanın üzerine bir tabak ya da kapak kapatarak, tek bir hamlede ters yüz edin.
Balıkları tavaya dizmeden önce tavanın zeminini bir miktar yağ ile silmeniz, yağlamanız daha iyi sonuçlar verecektir. Hamsi ya da sardalya gibi ufak balıkları dilerseniz una batırıp tavaya dizebilirsiniz. Mısır unu ya da beyaz un kullanabilirsiniz.
Yağlı kağıt serilmiş tepsimizin üzerine balıklarımızı koyup tuzumuzu ve sıvı yağımızı gezdirelim. Düzenli bir şekilde dizelim. Üzerine para şeklinde dilimlediğimiz balıklarımızı dizelim. 200° fırında hafif kızarana kadar pişirelim. Afiyetle yiyelim.
Izgara için yağlı ve kalın kılçıklı balıklar haşlama, buğulama, marine etme ve tavada pişirme için ince kılçıklı, az yağlı veya yağsız balıklar tercih edilmelidir. Pişirme, balığın yumuşamasını sağlar. Balık piştiğinde, eti parlaklığını kaybeder, daha sıkı ve beyaz bir görünüm alır.
Tuz akvaryumun ilk kurulduğunda ve su değişimlerinde kullanılmalıdır. Örneğin 135 litre bir akvaryumda 45 litrelik bir su değişiminde 6 çay kaşığı tuz eklenmelidir.
Çıtır Balık Nasıl Yapılır ? Filetoların her iki tarafını taze çekilmiş tuz ve karabiberle tatlandırın. Filetoları kızartmak için önce una, sonra çırpılmış yumurtaya bulayın. Bizim Mutfak Çıtır Pane Harcı'na bulanmış balık etlerini kızgın yağda kızartın.
Izgarada balık pişirecekseniz çipura ve palamut gibi yağlı ve iri balıkları tercih etmelisiniz. Kızgın yağda kızartmak için küçük balıklar çok daha uygundur. İstavrit, hamsi, sardalya, barbun gibi balıkları kızgın yağda pişirebilirsiniz.
Malzemeler: 1 kg. istavrit, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 su bardağı mısır unu, Kızartmak için: 1/2 su bardağı ayçiçek yağı. Pişirme önerisi: Ayrıca elinizdeki balığı, miktarına göre porsiyonlara bölerek, tek kişilik pişirme tavalarında hazırlayıp servis edebilirsiniz.
Hamsileri ayıkladıktan sonra soğuk suyla yıkayıp bir süzgeçle iyice suyunu süzün. Tavada sıvı yağı kızdırın. Suyu süzülen hamsileri tuzla karıştırdığınız mısır ununa bulayıp kurukları iç tarafa gelecek şekilde tavaya dizin. Alt tarafları kızardıktan sonra bir başka tava ile ters yüz edin ve diğer tarafını pişirin.
Hamsiler una bulanır ve fazla unu çırpılır. Kızartma tavasına sıvı yağ alınır orta ateşte ısıtılır, hamsiler tavaya daire şeklinde dizilir ve kızartılır, altı kızarınca hamsilerin üzerine düz bir tabak konur ayrı bir kaba yağı süzülür ve tava tabağın üzerine doğru ters çevrilir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri