Balıkçılar şiiri - Tevfik Fikret.
Tevfik Fikret en önemli eserleri arasında Haluk'un Defteri, Şermin, Hasta Çocuk, Rübab-ı Şikeste yer almaktadır.
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi » Makale » TEVFİK FİKRET'İN 'BALIKÇILAR' ADLI ŞİİRİNDE TRAJİK VİZYON VE ÇOCUK.
Yine de eserin, Fuad Paşa'nın 1869 yılındaki vefâtının öncesinde, özellikle 1861 yılı daha kuvvetli ihtimal olmakla birlikte, Fuad Paşa'nın sadâret yılları olan 1861-1863/1863-1866 tarihleri arasında yazılmış olduğunu söylemek mümkündür.
Rusya'nın bir balıkçı köyünde yaşayan ihtiyar Gleb Saviniç ile ailesinin hikâyesini konu edinen Balıkçılar'da küçük ve basit insanların başından geçen olaylara tanık oluyoruz.
İlgili 39 soru bulundu
Tevfik Fikret Türk edebiyatının önemli şairlerinden biridir. Şair balıkçılar şiirinde açlık ve yoksulluk içindeki bir balıkçı ailesinin dramatik hayatını kaleme almıştır.
Tevfik Fikret , şiirlerinde “biçim”e önem vermiştir ve eserlerini ortaya koyarken “parnasizm” akımından etkilenmiştir. “Manzum hikâye” türünde şiirleri vardır: Balıkçılar, Nesrin, Ramazan Sadakası, Hasta Çocuk. Şiirlerinde karamsarlık hâkimdir. Şiirlerinde yabancı sözcük ve tamlamalara çok yer vermiştir.
Mehmet Tevfik Fikret, ( d. 24 Aralık 1867, İstanbul – 19 Ağustos 1915, İstanbul ) didaktik ve epik şiir, tarih, inceleme türlerinde yazan ve günümüze kadar 5 adet eseri bulunan şair, yazar ve öğretmendir. Tevfik Fikret, annesi Refia Hanım, kolera hastalığı sebebi ile kaybetmiş ve on iki yaşında öksüz kalmıştır.
*Servet-i Fünûn dönemi şairi, ressam, yayımcı, öğretmen. *1867'de İstanbul Aksaray'da doğdu. *Asıl adı Mehmed Tevfik'tir.
Hans H. Hopf, çocuk psikoloğu olarak edindiği deneyimlere dayanarak günlük hayatta görmezden geldiğimiz, "önemsiz" olaylara karşı daha duyarlı olmamızı ve çocukların "küçük" sorunlarını küçümsemememiz gerekiğini anlatıyor.
Türk edebiyatında manzum hikâye
Servet-i Fünûn döneminde manzum hikâye en etkili hale geldi. En önemli iki temsilcisi; "Balıkçılar" ve "Hasta Çocuk" gibi hikâyeleriyle Tevfik Fikret ve "Küfe", "Seyfi Baba", "Mahalle Kahvesi", "Hasta" gibi hikâyeleriyle Mehmet Akif Ersoy'du.
Servet-i Fünun Dergisi'nin temsil ettiği Edebiyat-ı Cedide (Yeni Ediebiyat) akımının öncüsüdür.
Şermin, Tevfik Fikret'in 1914 yılında çocuklar için yazdığı şiirlerden oluşan ve aynı yıl yayımlanmış olan kitabı. Ünlü şairin son eseri olan kitap, Türk edebiyatının “ilk eğitsel çocuk kitabı” ve çocuk şiiri alanında Türkçedeki ilk örneklerden biri kabul edilir.
Robert Kolejinin yanında, 1906'da ev yaptırıp "Aşiyan" adını veren Fikret, eşi ve oğlu Haluk'la birlikte buraya yerleşti. 1908'de II. Meşrutiyet'in ateşli savunucularından biri olan Tevfik Fikret, Hüseyin Kazım Kadri ve Hüseyin Cahit Yalçın ile "Tanin" gazetesini kurdu.
Kitapyurdu.com'da kayıtlı 82 eseri vardır.
Yağmur Şiirinin Konusu
Yağmur şiiri, şairin yağmur yağarken gözlemlediği manzaralardan oluşur. Islanmamak için evine doğru koşan bir çocuğun telaşı, boş sokaklar ve kararan bulutlar, şairin gözünden anlatılır.
Buna rağmen Batıcılığın İslamcılık ve Türkçülük üzerinde de önemli etkileri olmuştur. Atatürk İnkılâpları halen bazı kişilerce Batıcılığın Cumhuriyet dönemindeki devamı olarak görülmektedir. Önemli temsilcileri Abdullah Cevdet, Celal Nuri, Tevfik Fikret ve Beşir Fuat'tır.
Galatasaray Sultanisi'nde öğrenci olduğu sıralarda on beş-on altı yaşlarında iken şiir yazmaya başlayan Tevfik Fikret'in buradaki edebiyat hocaları Muallim Naci ve Recaizade Mahmut Ekrem, bir önceki şair kuşağının önde gelen temsilcileriydi. 1883-1885 yıllarında yazdığı ilk şiirlerinde Divan şiiri özellikleri görülür.
Böyle bir dönemde Tevfik Fikret'in babası Hüseyin Efendi uydurma bir gerekçe ile Saray'a şikâyet edildi ve sonrasında babanın on yedi yıl süren ve ölümüne kadar devam eden sürgün hayatı başladı. Tevfik Fikret için ikinci bir yıkımdı bu, çünkü annesinden sonra babası da yoktu artık.
Servet-i Fünun döneminde Tevfik Fikret'in ve diğer Edebiyat-ı Cedide şairlerinin de bazı denemeleri olmakla birlikte bu tarzın yetkin örneklerini veren Cenap Şahabettin'dir.
''Millet Şarkısı'' şiirinde Fikret, vatanın içinde bulunduğu durumdan duyduğu huzursuzluğu dile getirir. ''Mübarek vatan'' denilerek vatan kutsallaştırılır. İçinde bulunulan duruma çözüm bulunması gerektiği ifade edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri