Banka haciz kaldırma işlemi icra takibinin yapıldığı yer icra dairesinden yapılmaktadır. Takibin yapıldığı yer icra dairesine dilekçe ile müracaat edip banka hesabı üzerindeki haczi kaldırmak için gerekli taleplerin yapılması veya borcun ödenmesi gerekmektedir.
Hacizden itibaren 1 yıl içerisinde alacaklı veya borçlu tarafından banka mevduat hesaplarındaki paranın dosya hesabına aktarılması istenmediği takdirde borçlu dilekçe ile takibin bulunduğu icra dairesine müracaat edip banka hesaplarındaki blokenin kaldırılmasını isteyebilir.
e-Haczin kaldırılmasının tek yolu, haciz tutarını ödemektir. Ödeme gerçekleştirildikten sonra, borcu yoktur yazılı alınır ve e-haciz kaldırılır. e-Haciz Nereye Ödenir?
E-haciz kaldırma için de borcun ödenmesi veya yapılandırılması gerekir. Borç ödendikten veya yapılandırma yapıldıktan sonra ilgili kuruma dilekçe yazılarak e-haciz kaldırma talebinde bulunulur. Bu talep üzerine ilgili kurumdan “Borcu yoktur.” belgesi alınarak bankaya teslim edilir ve hesaplardaki bloke kaldırılır.
Borcun ödenmesi ile haciz şerhini kaldırılma talebinde bulunulacak ise borçlu borcunu ödediğine dair belgesi ile (makbuz, dekont vs.) icra dairesine başvuracaktır. Alacaklı ile borçlunun anlaşması durumunda anlaşmaya ilişkin taraflarca düzenlenen yazılı belge ile icra dairesine başvurulur.
İlgili 22 soru bulundu
Banka haczini bloke konulan hesabın ait olduğu bankadan kaldırmamız mümkün değildir. Banka haciz kaldırma işlemi icra takibinin yapıldığı yer icra dairesinden yapılmaktadır.
Haciz işleminin kaldırılması için alacaklının talebi üzerine mahkeme kararı gereklidir. Borçlunun alacağını tamamen ödemesi durumunda, alacaklı veya icra dairesi bu durumu mahkemeye bildirerek haczi kaldırabilir. Mahkeme kararıyla haciz kaldırılması için gerekli belgeler sunulmalı ve gereken süreç takip edilmelidir.
Hesap blokesi, kredi kartı ya da kredi gibi borçlar nedeniyle yapılmışsa, ödeme işlemi gerçekleştiğinde otomatik olarak banka tarafından kaldırılır. Bu tür durumlar için herhangi bir resmî işleme gerek yoktur. Ödeme tamamlandıktan sonra banka yetkilileriyle iletişime geçilerek hesap blokesi kaldırılabilir.
Vatandaşların borçları ne kadarsa bloke işlemlerinde banka hesaplarından o kadar para geri alınır. Bloke işlemlerini kaldırmak isteyenlerin bütün borçlarını ödeyip borçlarını ödediklerine dair belgeyi bankaya veya vergi dairesine götürerek bloke iptal işlemleri için başvuruda bulunmaları gerekir.
Maddede düzenlenmiştir. Blokeyi MASAK (Mali Suçları Araştırma Kurulu) koyduysa, kanunda blokenin kaldırılmasına ilişkin bir süre düzenlenmiştir. MASAK tarafından blokenin konulmasından itibaren 7 iş günü içinde bloke kaldırılır. Ancak uygulamada genellikle bu süre 15 ila 60 gün arasında sürmektedir.
Hacizden sonra hesaba giren paralar haciz kapsamına girmez. Banka genelde üçüncü şahıslardaki alacaklarınızın haczi durumunda hesap numaranızı bloke edecektir. Bu nedenle hesap numaranızı bir an önce tekrar kullanabilmeniz için banka ile irtibata geçmeniz gerekmektedir.
Bu haczin kaldırılmasının ilk yolu, hacze konu olan borcun ödenmesidir. Bunun dışında, alacaklı ile veya avukatı ile anlaşma yapıp, başka bir şekilde borcu ödemek konusunda anlaşma sağlanırsa, alacaklının veya avukatının talebi ile maaş haczi kalkabilir.
Özellikle borçların ödenmemesi veya mahkeme kararları doğrultusunda, alacaklı tarafından icra yoluyla haciz işlemi uygulanabilir. Bu durumda, borçlu kişinin banka hesabındaki bakiye, alacaklının talep ettiği miktarda dondurulur ve alacak ödenene kadar bu bakiyeye erişim sağlanamaz.
Banka hesaplarına haciz konan kişiler, icra borcu nedeniyle hacizlerin kalkması için dosya borcunu ödemek zorundadır. Aynı şekilde e-haciz yolu ile konan hacizler içinde e-haciz kaldırma yoluna gidilir. Dosya borcu ödendikten sonra, hacizlerin kaldırılması için icra dairesine başvurulmalı ve dosya kapatılmalıdır.
e-Haciz sorgulamaları, e-Devlet içerisinde bulunan Gelir İdaresi Başkanlığı alanından yapılabilir.
İcra Dosyası Kendiliğinden Kapanır Mı? İcra takibinin kapanması için borcun tamamının ödenmesi veya zamanaşımının dolması şarttır. İcra takibi 10 yıldan sonra kapanır. Buna ek olarak 1 yıllık süre geçtikten sonra haciz işlemleri yenilenmezse dosya takipsizlikle kapanır.
e-Devlet Kapısı'nda kayıtlı ve doğrulanmış e-posta adresiniz varsa, bu e-posta adresine gönderilecek olan doğrulama kodunu girerek SIM blokesini kaldırabilirsiniz. Bu işlem için e-Devlet Kapısı'na şifrenizle veya internet bankacılığı üzerinden giriş yaptıktan sonra “Kurtarma e-Postası ile Kaldır” düğmesine tıklayınız.
Borçlunun (bankadaki) döviz tevdiat hesabındaki vadesiz veya vadeli mevduatı da (diğer mevduat, yani yukarda belirtildiği gibi) haczedilebilir. Borçlunun bankadaki mevduatından başka, bankadan olan diğer alacakları da haczedilebilir (m.85, I).
Bankanın maaş hesabı üzerindeki bloke işlemini koyması halinde kişinin bu hesabın maaş hesabı olduğunu öne sürerek blokenin kaldırılmasını isteyebilirsiniz. Ancak borcunuz varsa ve bunu ödemiyorsanız bankanın size karşı icra işlemlerine başvurması da mümkün olabilecektir.
MASAK BLOKE NE ZAMAN KALKAR
MASAK tarafından hesaba koyulan blokenin ne zaman kalkacağına ilişkin kanun ve diğer mevzuatlarca düzenlenen süre 7 işgünüdür. Ancak uygulamada bu süre daha uzun olabilmektedir. Bu nedenle MASAK bloke ne zaman kalkar sorusuna da bu nedenle kesin bir cevap verilememektedir.
Bloke durumunda, hesaba gelen para çekilemez ve hesap sahibi bu miktarı kullanamaz. Blokenin sebepleri genellikle hukuki ya da finansal sorunlar olup, borçlar ödenmeden veya yasal süreç tamamlanmadan bloke kaldırılmaz. Bu durum, maaş alan bireyler için maddi sıkıntılara neden olabilir.
Avukatların Uyap'ta Tanımlı Banka Hesaplarına Haciz / E-Haciz Yapılamaz! Baro Başkanlığımızca Gelir İdaresi Başkanlığı'na yazı yazılarak avukatların UYAP sistemine tanımlı banka hesaplarına haciz/e-haciz uygulaması yapılamayacağının tüm vergi dairelerine duyurulması istenmiştir.
Genelde bu süre 1-2 iş günü içerisinde gerçekleşmektedir. Fakat borcun niteliğine göre süreç daha da uzayabilir. Bazı haciz kararları hukukun niteliklerini ve doğruluğunu kapsamayabilir. Bu durumda borçlu tarafın kendi yasal haklarını talep etme imkanı doğar.
İcra dosyasının kapanması için borcun tamamının ödenmesi gerekmektedir. Borcunuzun ödendiğine dair belgeyi alarak icra dosyasının kapatılması için icra dairesi tarafına başvuruda bulunabilirsiniz. Başvurunuz sonrasında icra dairesi tarafından, borcun tamamının ödendiğine dair inceleme yapılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri