Banka hesap hareketlerini görmek için iki yetki bulunur. Bu yetkilerden birisi hesap sahibine aittir. Diğer yetkili ise ilgili bankada çalışan kişilerdedir. Bu sebep ile de üçüncü tarafların banka hesap hareketlerinin görülmesi mümkün değildir.
4389 sayılı Bankalar Kanunu'nun müşteri sırlarını düzenleyen 22. maddesinin 8. fık- rasında ise “Bankaların mensupları ve diğer görevlileri, sıfat ve görevleri dolayısıyla öğren- dikleri bankalara veya müşterilerine ait sırları bu konuda kanunen açıkça yetkili kılınan mercilerden başkasına açıklayamazlar....
5411 sayılı Bankacılık Kanunu hükümleri bankaların müşteri sırrı niteliğindeki bilgileri bu konuda kanunen açıkça yetkili kılınan mercilerden başkasına açıklamasını yasaklamaktadır.
Bulunan Banka Sorgulama” isimli e-Devlet Kapısı hizmetiyle kolayca öğrenebilirsiniz. e-Devlet Kapısı Hizmetleri için www.turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra sitedeki arama çubuğuna “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” yazarak bu hizmete ulaşabilirsiniz.
Adalet Bakanlığı, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'ni (UYAP) güncelledi. Buna göre, çoklu icra takibi artık UYAP'tan yapılabilecek, tebligatlarda kişisel veriler yıldızlanarak gizlenecek. Avukatlar borçlunun banka hesabını icra müdürlüğünde sorgulatabilecek. Bankalarla tek tek yazışmak zorunda kalınmayacak.
İlgili 42 soru bulundu
Savcının, hesap bilgileri gibi özel hayata ve mülkiyet hakkına ilişkin bilgileri isterken mutlaka kişi, zaman, banka, hesap sınırlaması yapması beklenir. Bu uygulamanın dışına çıkılması ise ancak savcının soruşturduğu olayın gizliliği açısından, bir mahkeme kararı ile gerçekleşebilir.”
Bu, olağan dışı görülen ve bankanın kaynağını anlayamadığı ticari işlemler için geçerlidir. Banka memuru, yapacağınız ticari işleminin nedenini paranın nereden geldiğini ve ne için kullanılacağını sormakla yükümlüdür.
Hesap üzerinden yapılan her bir işlem banka hesap hareketlerine kaydedilir. İşlemler burada kaydedildiği için kişiler hesaplarına yönelik takip yapmak istediklerinde de yine banka hesap hareketlerini inceleyebilirler. Hesap hareketlerini erişim kısıtlaması bulunur.
E-Devlet Kapısı'nda, "Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama" hizmeti ile hangi bankalarda mevduat ve katılım fonu hesabının bulunduğu bilgisi sorgulanabilecek.
Çünkü banka kayıtları sadece banka ile müşterisi arasındaki uyuşmazlıklarda mahkemelere gönderilmez. Örneğin, adi ortaklıklardan kaynaklanan davalarda, ortaklık gelirinden fazla ödeme/harcama yapıldığının belirlenmesi hesap hareketlerinin incelenmesi ile mümkün olabilir.
Vize başvurusu banka hesap dökümünün istenme nedeni başvuru sahiplerinin ekonomik durumuna ilişkin detaylı bilgi edinebilmektir. Başvuran kişinin düzenli geliri bulunup bulunmadığı veya seyahat masraflarının nasıl karşılanacağı gibi konular, konsolosluklar tarafından önemsenir.
Bankanın müşteri hizmetlerini aradıktan sonra hesap dökümünü istediğini e-posta olarak istediğini söyleyip, onların istediği bilgileri verdikten sonra e-posta üzerinden çıkarabilirsin. Hesap hareketleri dökümünü almanın son yolu ise müşterisi olduğun bankanın en yakın şubesine giderek hesap dökümü istemek.
Halen yürürlükte bulunan vergi kanunları çerçevesinde böyle bir sorgulama yapılamaz. Maliye şirketlerin para hareketlerini takip edebilir, bu paraların hangi ticari faaliyetten elde edildiğini sorgulayabilir ancak sadece mal varlığı arttı veya harcamaları yüksek diye hiçbir kimseye ek bir vergi çıkarılamaz.
Maliye Bakanlığı'na bağlı olarak kurulan MASAK; kara para ile mücadele, suç gelirlerinin aklanması ve terör finansmanının önlenmesi noktasında banka para trafiğini etkin bir şekilde kontrol etmek, konuya ilişkin incelemeler ve araştırmalar yürütmek için kurulan bir kuruluştur.
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), ekonomik çıkar amacıyla suç işlenmesinin önlenmesine yönelik gözetim ve denetim fonksiyonu icra etmekle görevlidir. Bu görevin yerine getirilmesi bakımından, şüpheli işlem bildiriminin büyük bir önemi bulunmaktadır.
Müşterilerin bildirim prosedürlerinden kaçınmak amacıyla işleme konu parayı birden fazla hesaba, havaleye veya nakde bölmek suretiyle işlem yapması veya buna teşebbüs etmesi.
Daha önce 2 TL karşılığında PTT şubelerinden alınan e-devlet şifresi ve mobil ya da elektronik imza ile e-Devlet kapısına giriş yapılabilirken, yeni gelen düzenlemeyle internet bankacılığını kullanan vatandaşlar şifre almaya gerek kalmadan banka üzerinden sisteme giriş yapabilecekler.
Kullanılmayan banka hesaplarının faal dışı olarak etiketlenmesi için belirli bir sürenin geçmesi gerekir. Bu süre 10 yıldır. 10 yılın ardından bankalar hesaplarla ilgili işlem başlatırlar.
Bu hizmetten faydalanmak isteyen kullanıcılar, e-devlet kapısında yer alan kimlik doğrulama yöntemlerinden biri ile kimliklerini doğrulayıp sisteme giriş yaptıktan sonra, “Risk Merkezi Raporu Başvurusu” hizmetini seçerek, “Kredi Limit ve Borç Bilgileri” veya “Çek Bilgileri” raporlarından birini talep edebilirler.
Karmaşık ve olağandışı büyüklükteki işlemle, uzun süredir hareket görmeyen ancak bir seferde yüklü miktarda işlem gören hesaplar yakından izleniyor. Bireysel müşterilerin son 3 ayda yaptığı nakit işlemlerin günlük işlem ortalamasının 5 katını bulması, EFT, swift, havale işlemlerinin de 3 katını aşması takip ediliyor.
Banka Hesap Hareketleri, İlgili banka hesabına ait işlem yapıldıkça oluşan hareket kayıtlarının işlendiği bölümdür. Kullanıcı, bu bölümü izleme amaçlı kullanabilir fakat kayıtlara müdahale edemez. Ancak, "Banka Hesap Hareketleri" bölümünde devir olarak hareket girişi yapılan kayıtlara müdahale edebilir.
Vergi dairesi, isterse her şeyi görür, bilir.
Şüpheli İşlemler Takibi ve Bildirim Politikası
Elektronik transferlerde işlem tutarı ya da birbiriyle bağlantılı birden fazla işlemin toplam tutarı 7.500.-TL ve üzerinde olduğunda, kimlik tespiti yapılır.
Birine borç para gönderirken açıklama kısmına 'borç para' 'borç olarak gönderilmiştir' 'geri ödenmek üzere borç' gibi açık ve anlaşılır açıklama yazmakta fayda vardır. KURAL: Açıklamasız gönderilen para borç ödemesi sayılır. Parayı yanlışlıkla gönderdiğini iddia eden iddiasını ispat etmelidir.
2 farklı banka arası para gönderme protokolüne EFT diyoruz ve hafta içi; ilgili bankaların ortak çalışma saatleri arasında en fazla 5, miktarın büyüklüğüne göre 15 dakika içerisinde geçmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri