Girerken şöyle demeliyiz: “Bismillahirrahmanirrahim, pisliklerin her cinsinden ve kovulmuş şeytanın şerrinden Allah'a sığınırım.” 5. Banyoyu kimsenin göremeyeceği şekilde kapatmalıyız.
1- Tuvalete girerken Euzü Besmele çekilip, (Allahümme innî eûzü bike minel hubsi vel habâis) duası okunur.
Banyo yapmadan önce diş temizliği yapılır. Banyoya girerken; “Allahım senden cenneti ve cennet nimetlerini istiyorum, cehennemden ve cehennemin hararetinden sana sığınıyorum” denir.
Banyoya girerken sol ayakla girilir ve giyinik olunması gerektiği söylenir. Banyo yaparken ise alt iç çamaşırı ile yıkanmak gerekir. Yıkandıktan sonra gusül abdesti alınır. Banyo yaparken suyu fazla kullanmamayı da peygamber efendimiz söylemiştir.
Banyoya girmeden önce mutla bir bardak ılık su için. Ilık su içtiğinizde ve sıcak bir duşa girdiğinizde kan damarlarınız rahatlayacak ve kan basıncınız düşecektir. Bu sayede stresten arınabilir ve banyo keyfini ikiye katlayabilirsiniz. İçeceğiniz suya limon ve salatalık da ekleyebilirsiniz.
İlgili 18 soru bulundu
Kapalı bir yerde, tek başına üstünde bir şey yokken yıkanmak caizdir; yani haram değildir. Ancak edeb olarak ön ve arka avret yerleri örtmek daha güzeldir. Çıplak olarak alınan abdest geçerlidir. Banyo adabına uymak güzel olmakla beraber, bunlara uyulmazsa günah olmaz.
Besmele ve niyet unutulduğunda gusül veya abdest sahih olur mu? Abdeste ve gusle başlarken niyet etmek ve besmele çekmek sünnettir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/15-17). Bu bakımdan niyet etmeden ve besmele çekmeden alınan abdest ve gusül geçerlidir.
Muridan. Soru : yıkanma ve abdesthanelerin bir arada olduğu banyolarımızda sure ve dua okunur mu, özellikle banyo yaparken nas ve felak sureleini okuyabilir miyiz? Cevap : Eûzü besmeleyi, sûre ve duaları banyoya girmeden önce okumak gerekir.
Sual: Banyomuzda klozet var. Banyoya girerken sağ ayakla mı, yoksa sol ayakla mı girmek gerekir? Banyo yapmak maksadıyla girince, sağ ayakla, klozet için girilince, sol ayakla girilir. Çıkarken tersine yapılır.
Banyo yaparken kimse görmese bile avret yerleri kapatılmalıdır. ( Gusül abdesti esnasında kapatmamakta sakınca yoktur.) Su gereğinden fazla harcanmamalı, israf edilmemelidir. Banyoda suyun sıcaklığı, soğukluğu gibi ürperten durumlarda cehennem hatırlanmalı bununla kıyaslanmalıdır.
"Elhamdü lillâhillezî ezhebe anni'l-ezâ ve âfânî."
TUVALETE GİRERKEN OKUNACAK DUA
«Allahümme innî eûzü bike minel hubsi vel habâis.»
Korunma duaları arasında bulunan ve üç kez üst üste sabah ve akşam okunması tavsiye edilen dualar arasında bismillahillezi duası yer almaktadır. Duanın Arapça yazılışının Türkçe okunuşu şöyledir; Bismillahillezi La Yedurru measmihi şeyun fil ardi vela fissema ve hüvessemiul alim.
Girerken şöyle demeliyiz: “Bismillahirrahmanirrahim, pisliklerin her cinsinden ve kovulmuş şeytanın şerrinden Allah'a sığınırım.”
Duanın Faziletleri Nelerdir? Bismillahillezi duasını sabah 3 kez okuyana gün içinde hiçbir varlık zarar veremez. Gece yatmadan okuyan her türlü kötülükten ve felaketten emin olarak uyanır. Bismillahillezi duası öyle bir duadır ki okuyan kişiye Allah kötülüklerden korunması için zırh gibi onu kapsar.
Banyoda dua etmek caizdir. Ancak temiz ve nezih yerlerde yapılan dua makbule daha yakındır.
3- Mezi: Mezi, cinsel düşünce ve buna benzer durumlarda gelen bir sıvıdır. Bu sıvının meni ile karıştırıldığı olmuştur. Benzer yapıları olsa da Mezi daha açık bir renge sahiptir ve sızıntı şeklindedir. Bu durumda abdest almak yeterli olacaktır.
Birine bakmak veya birine dokunmak neticesinde eğer şehvetle meni gelirse bu, guslü gerektirir. Akan şeyin rengi ve kokusundan meni olup olmadığını anlayabilirsiniz. Eğer akan şey beyaz renkli ince bir sıvıysa bu meni değil, mezidir. Dolayısıyla boy abdestini gerektirmez, sadece abdestinizi bozar.
Cinsel İlişki Sonrası Hemen Gusül Alınmasının Hükmü
Kadın ilişki sonrası namazı kaçırmamak için hemen gusül alsa ama kasılma olmaksızın sıvı gelse bu durumda abdest yeniler gusül gerekmez. Not: (İlişki esnasında veya sonrasında kasılma olmaması ve dışarı meni ya da sıvı çıkmaması durumunda da gusül gerekir.
Tıpkı namaz kılarken olduğu gibi abdest almanın zorunluluk olduğu durumların haricinde yani dua ederken ya da tesbih çekerken abdestli olunmak zorunlu değildir. Daha faziletli bir ibadet gerçekleştirmek istiyor ve edebe uygun davranmak istiyorsanız abdestli olarak tesbih çekmek daha uygundur.
Minelcinneti vennâs. ==> Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla. De ki : "Cinlerden ve insanlardan; insanların kalplerine vesvese veren sinsi vesvesecinin kötülüğünden, insanların Rabbine, insanların Melik'ine, insanların İlah'ına sığınırım. ==> Nas kelime anlamı olarak" insanlar" demektir.
Bundan sonra, bir veya iki, yahut üç defa, her birine Besmele çekerek İnnâ enzelnâ sûresini okumalıdır.” Abdest alırken, abdest duaları okunmasa da olur. Fakat kısa zamanda ezberlemeli ve okumalıdır. Abdest dualarını bilmeyen, her uzvu yıkarken Kelime-i şehadet okumalı, büyük sevaba kavuşmalıdır.
İşte, İslamda Kadın sitesine mahrem adı altında cinsel yaşamla ilgili yağan sorular ve yanıtlardan bazıları... Cinsel ilişkiden önce besmele çekilir mi? Evet, besmele çekmek cinselliğin edebindendir.
Cünüp kimse, Besmele çeker, dua okur, la ilahe illallah diyerek zikir çeker, salevat okur. Hatta Fatiha, Rabbena âtina gibi âyetleri dua niyetiyle okuyabilir.
Adet hali de cünüplük olduğu için, cünüp bir kadın gusül almadan adet hali başlarsa gusül almasına gerek kalmaz. Yalnızca adet hali son bulunca gusül alır. Hanefi mezhebinde gusül abdestinde niyet şart değildir. Niyet ederken "Niyet ettim gusül abdesti almaya." demeniz yeterli olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri