Barajlar önemlidir. Çünkü; insanlara içme, kullanma ve sanayi suyu sağlar, sulama suyu sağlar, balıkçılık ve rekreasyon olanakları sağlar, hidroelektrik enerji elde edilmesini sağlar, nehirlerde suyun kontrolünü sağlar. Barajlar aynı zamanda insanları taşkın tehlikelerinden korur. Barajlar sulama suyu temin ederler.
Barajlarda su biriktirildiğinde suya potansiyel enerji kazandırılır. Potansiyel enerji kazanan su yüksekten bırakılınca suyun potansiyel enerjisi kinetik enerjiye dönüşür ve hızla akan su türbinleri döndürür. (türbinlerin pervanelerine çarparak türbinleri döndürür.)
Baraj kurulması için öncelikle akarsu önüne bir setin çekilmesi gereklidir. Çekilen set sayesinde akan su birikir ve yükselir. Bu sayede, akarsuyun suları akarsu yatağı boyunca hareket edemez ve sular baraj alanında birikerek yükselmiş olur. Barajların bulunduğu bölgelerde baraj gölünün oluşmasına da neden olmaktadır.
Hidroelektrik santrallerde elektrik üretmek için bir barajda biriken su, yüksek bir noktadan aşağı akıtılır. Türbin kanatları üzerine suyun basınç uygulaması sağlanır ve jeneratör çalıştırılır. Bazı sistemlerde baraj yerine doğrudan doğal bir kaynak olan ırmak veya nehirlerden de yararlanılır.
İlgili 34 soru bulundu
Bedava enerji üreteci sahtekarları da böyledir, sizi büyük hayallerle kandırırlar ve aslında hep onlar kazanır. Bedava enerji sistemleri, yapıları itibarıyla enerjinin korunumu yasalarına aykırıdırlar ve sürekli sabit çıktaya sahip enerji üretmeleri mümkün değil.
geciktiren yapıdır. Barajın su biriktirme, su seviyesi yükseltme ve geniş su yüzeyi meydana getirme gibi önemli fonksiyonları da vardır. Günümüzde ise barajlar; içme suyu, sulama ve enerji üretimi için kullanılmaktadır.
Barajlar 50-100 yıl gibi uzun süre faydalanılmak için yapılan yapılardır.
“Göl, dere ya da yer altı suyu gibi içilebilir bir su kaynağındaki su, bir depoda ya da barajda toplanır ve şehir hatlarına ulaşır. Yer altında dolaşan borular sayesinde evlerimize ve mutfaktaki ya da banyodaki musluğumuza kadar gelir.”
Barajlar, sinekler için uygun üreme yeri olup sıtma gibi hastalıkların yayılmasına zemin hazırlar. Ayrıca geniş yüzey alanlı ve sığ baraj gölleri canlı kütlenin çürümesi sonucu atmosfere önemli miktarda sera gazı (çoğunlukla metan) yayar. Sera gazı kirlenmesi olarak bilinen bu olay, küresel ısınmaya yol açar.
Barajlar temiz su kaynaklarını depolamakta. Yağmurda yağan temiz sular barajda muhafaza edilmekte içtiğimiz sular ise barajlardan temin edilmektedir.Barajdan gelen temiz sular sayesinde sağlıklı kalıyoruz.Barajlardan sadece suyu temin etmiyoruz.Elektrik üretiminde kullanılır.
Baraj, göl ve dere suları tabiattan ve insandan kaynaklanan kirlilikleri ve insana zararlı mikropları taşırlar. Bu sulardan yararlanmak için bu sularda bulunan katılardan, mikroplardan ve insanın kendi yaratıp arıtmadan tabiata attığı kimyasal atıklardan arındırılması gerekir.
Hidrolik enerji, en yaygın kullanılan yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer alır. Bu enerjiden yararlanabilmek için barajlar kurulur ve su biriktirilir. Biriktirilen bu suyun hareket enerjisi sayesinde türbinde elektrik enerjisi üretilir.
Barajlar Olmasaydı:
Temiz su olanağı az olurdu. Akarsular, göller, dereler vb. yerler taşabilirdi ve bu durum sel, heyelan tarzı doğal afetlere dönüşebilir. Hidroelektrik enerjisi zor bulunurdu.
Gri su, evlerden veya ofis binalarından gelen dışkı kontaminasyonu olmayan suları, yani tuvaletlerden gelen atık su hariç bütün evsel atık suları ifade eder. Gri su kaynakları arasında lavabolar, duşlar, küvetler, çamaşır makineleri ve bulaşık makineleri bulunur.
İçilen suyun özelliğine bağlı olmakla beraber genelde musluk suları iyi ayrıştırılmamış ve arıtılmamış olduğundan içilmesi önerilmemektedir.
Evlerimize gelen suların %49'u barajlardan, %28'i kuyulardan, %19'u su kaynaklarından, %2'si göllerden ve kalan %2'si ise akarsulardan temin ediliyor.
Türkiye'deki göller arasında Van Gölü (3 713 km2), Tuz Gölü ( 1 300 km2), Beyşehir Gölü (656 km2), Eğirdir Gölü (482 km2) büyüklük olarak en büyük göllerdir. Türkiye'de işletmede 861 adet baraj bulunmaktadır.
Bunların işletmedeki 203 adeti, büyük çaplı baraj diğerleri ise gölet şeklindedir.
Böyle bir barajın yıkılması durumunda ya da hasar görüp suyunun aniden boşaltması durumunda Suriye'ye kadar içinden geçtiği tüm yerleşim alanlarını etkileyecektir. Bu hat üzerinde büyük popülasyonların yer aldığı ve yoğun bir nüfusun olduğu da unutulmamalıdır.
Çeşitli sağlık koşulları itibariyle Eskişehir Kalabak Suyu'nun Niğde'den çıkan Tekir Markalı sudan sonra Türkiye'nin en sağlıklı doğal kaynak suyu olduğu belirlendi. Kalabak Suyu'nun Türkiye'nin en sağlıklı suları sıralamasında zirvelerde yer almasının gurur verici olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Prof.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri